Επίσημη Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών Αν. Κατσανιώτη στην Κύπρο

Σε επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο βρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης (15-17.11.21) προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κύπριο ομόλογό του, Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου και συζήτησαν τρόπους για την περαιτέρω διεύρυνση του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου για θέματα Διασποράς.

Μεταξύ άλλων συμφώνησαν:

-        την εντατικοποίηση των τριμερών συνεργασιών  με χώρες όπως Ισραήλ, Αίγυπτος, Αρμενία και Λίβανος και την ενίσχυσή τους με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες

-        την σύσταση υπηρεσιακής επιτροπής, που θα συντονίσει τη δημιουργία ενός μητρώου ακαδημαϊκών της διασποράς

-        Το προγράμματος «Νόστος» για την απόδημη νεολαία το οποίο συνδιοργανώνουν τα αρμόδια Υπουργεία Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου να διεξαχθεί το 2022 στην Γαλλία

-        Εξειδικεύτηκαν οι δράσεις που θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Εκδηλώσεις που θα έχουν ως επίκεντρο το Τορόντο του Καναδά.

Μετά τη συνάντησή τους ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε τα εξής: «

Χαίρομαι που βρίσκομαι στην αδελφή Κύπρο και συναντήθηκα με τον ομόλογό μου και αγαπητό φίλο Επίτροπο Προεδρίας κ. Φ. Φωτίου. Όπως προανέφερε και ο κύριος Επίτροπος κατά τη συνάντησή μας είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας, να συζητήσουμε για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας σε θέματα αποδήμων και να εξετάσουμε την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και νέων δράσεων στους τομείς της νεολαίας και του πολιτισμού. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα τριμερή σχήματα συνεργασιών που έχουμε ήδη αναπτύξει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Αρμενία.  Διερευνήσαμε επίσης τη δυνατότητα για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας των χωρών μας και με άλλες χώρες, και ειδικότερα με το Λίβανο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επαναλάβω εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης την πλήρη στήριξή μας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Μεγαλονήσου στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τον αγαπητό Φώτη για την παραγωγική συζήτηση που είχαμε καθώς και για την εξαιρετική φιλοξενία που μου έχει επιφυλάξει στην Κύπρο». Ο κ. Φωτίου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω σήμερα εδώ στην Κύπρο, εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα αποδήμων, τον αγαπητό μου φίλο Ανδρέα Κατσανιώτη.

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, με την παρουσία και των συνεργατών μας να συζητήσουμε ξανά τις προτεραιότητές μας και τους στόχους της συνεργασίας μας όσον αφορά τον απόδημο ελληνισμό».

Επίσης, κατά την πρώτη ημέρα στην Κύπρο, ο κ. Κατσανιώτης κατέθεσε στεφάνι στο στρατιωτικό κοιμητήριο «Τύμβος της Μακεδονίτισσας» και στα «Φυλακισμένα Μνήματα» αποτίοντας  φόρο τιμής στους ήρωες του αγώνα για την Ελευθερία και την  Ανεξαρτησία της Κύπρου.

Στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας», ο κ. Κατσανιώτης είχε την ευκαιρία να δει το αντίγραφο του μοιραίου Νοράτλας που στέκει εκεί ως ένδειξη σεβασμού και απόδοσης τιμής στους Έλληνες καταδρομείς που έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974.


Μεταξύ των ηρώων που έχασαν την ζωή τους στο Νοράτλας ήταν και ο καταδρομέας Δημήτριος Σιορώκος από τα Βραχνέικα Πατρών.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του συναντήθηκε επίσης με μέλη της κυπριακής φοιτητικής παράταξης Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ του Δημοκρατικού Συναγερμού όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις μεγάλες κοινότητες Ελληνοκυπρίων φοιτητών, ενώ την ίδια ημέρα είχε επίσης την ευκαιρία να παραδώσει βραβεία σε μικρούς καλλιτέχνες που διακρίθηκαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Ζωγραφικής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού «κοντά ή μακριά ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι ΕΝΑ».
 

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννα Δημητρίου και συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των κοινών δράσεων κοινοβουλευτικής διπλωματίας και καλύτερου συντονισμού των εθνικών κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου και μεταξύ άλλων η κυρία Δημητρίου αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Κατσανιώτη για ένταξη των θεμάτων της Διασποράς στην ατζέντα των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που αναπτύσσουν η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου με κοινοβούλια άλλων χωρών.

Παράλληλα, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Στην συνέχεια, ο κ. Κατσανιώτης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Συζήτησαν  τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν στην ενίσχυση των πολυμερών συνεργασιών.

Ακολούθως, μετέβη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής & πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο για το σημαντικό ποιμαντικό έργο και τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών βρέθηκε δίπλα στους αξιωματικούς και τους οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου διαπίστωσε το υψηλό φρόνημα και την άρτια οργάνωσή της.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
9 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com