ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Φρένο από την Α.Ε.Π.Π. στο "φωτογραφικό" διαγωνισμό της Περιφέρειας.

Φρένο στο “φωτογραφικό” διαγωνισμό της Περιφέρειας, για το έργο αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου των Καλαβρύτων, έβαλε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), μετά από προσφυγή της Αυστριακής εταιρείας “Doppelmayr”, η οποία κατέθεσε ένσταση, θεωρώντας ότι, ενώ έχει τα εχέγγυα να κατασκευάσει το συγκεκριμένο έργο, μπήκαν από την Περιφέρεια συγκεκριμένοι όροι στο διαγωνισμό με αποτέλεσμα η ίδια να αποκλείεται.

Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.) με απόφασή της που εκδόθηκε την Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022, κάνει δεκτή την ένσταση της “Doppelmayr” δικαιώνοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας, ότι δηλαδή, η διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εργολαβία των 18,3 εκατ. ευρώ περιέχει "φωτογραφικές" διατάξεις.

Πρόκειται για τον όρο του διαγωνισμού που ανέφερε ότι: “η κατασκευάστρια εταιρεία των αναβατήρων θα πρέπει να διαθέτει εξουσιοδοτημένο συνεργείο στην Ελλάδα ώστε να είναι δυνατή η άμεση, επί τόπου, υποστήριξη σε ενδεχόμενα προβλήματα ή σφάλματα τα οποία θα προκύψουν και δεν θα μπορούν να λυθούν εξ’ αποστάσεως…», καθώς και ότι ότι «η διάρκεια της συνεργασίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 ετών και θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και την λήξη της περιόδου εγγύησης των αναβατήρων, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι και το 2023», όπως επίσης και ότι “το συνεργείο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται στην Ελλάδα και να έχει μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό με δεκαετή τουλάχιστον απασχόληση, να διαθέτει επαγγελματικά οχήματα ήδη πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης και κτιριακές εκτάσεις στην Ελλάδα με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα

Στην απόφασή της η Α.Ε.Π.Π. αναφέρει ότι, “Η διακήρυξη δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως πρόβλεψη και υποχρέωση του αναδόχου μετά τη λήξη της υπό εγγύηση λειτουργίας και κατά συνέπεια ουδόλως συνδέεται η μετά την εγγύηση καλή λειτουργία των αναβατήρων”.

Εάν πράγματι, συνεχίζει στο σκεπτικό της η Α.Ε.Π.Π. “τούτο αποτελούσε υψίστης σημασίας παράγοντα για την επιτυχή πορεία του χιονοδρομικού, όπως αναφέρεται, τότε η αναθέτουσα αρχή όφειλε να είχε προβλέψει στη διακήρυξη την υποχρέωση τεχνικής υποστήριξης του χιονοδρομικού και μετά την λήξη της υπό εγγύηση λειτουργίας και μάλιστα θα έπρεπε να αποτελεί η διάρκεια της τεχνικής υποστήριξης και κριτήριο βαθμολόγησης, το οποίο να αξιολογείται σε συνδυασμό με το κόστος της τεχνικής υποστήριξης των προσφερόμενων αναβατήρων”.

Ενώ η απόφαση καταλήγει αναφέροντας ότι, “Αλυσιτελώς προβάλλεται από την αναθέτουσα αρχή ότι η μη ύπαρξη συνεργείου στην Ελλάδα θα επιμηκύνει δυσανάλογα το χρόνο αποκατάστασης της όποιας βλάβης, αφού ούτε το συνεργείο στην Ελλάδα θα έχει οποιαδήποτε υποχρέωση ανταπόκρισης εντός συγκεκριμένου μέγιστου χρόνου και μάλιστα δεν θα έχει την υποχρέωση αυτή ούτε καν κατά το χρονικό διάστημα της υπό εγγύηση λειτουργίας, πολλώ μάλλον δεν την έχει μετά την διετή εγγύηση, αφού για το μετά τη διετή υπό εγγύηση λειτουργία δεν προβλέπει η διακήρυξη απολύτως καμία υποχρέωση”.

Να υπενθυμίσουμε ότι, τον περασμένο Νοέμβριο όταν έληξε ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή των δύο μεγάλων παλαιάς τεχνολογίας αναβατήρων του Χιονοδρομικού, “Αχιλλέας” και “Στύγα”, αλλά και την εγκατάσταση ενός τρίτου νέου, του “Άρτεμις ΙΙ”, η Περιφέρεια έλαβε μόλις δύο προσφορές.

Πρόκειται για τις προσφορές των εταιρειών Γ. Νουλίκας (συνεργασία με την Ιταλική Leitner) και της ΑΚΤΙΣ - Τσαλαπόρτας ΑΤΕ. Το άνοιγμα των προτάσεων τους όμως “πάγωσε”, με την ένσταση που κατέθεσε η “Doppelmayr”.

Η εξέλιξη αυτή, βάζει στο παιχνίδι και την εταιρεία “Doppelmayr” η οποία απείχε από τον διαγωνισμό, ενώ η Περιφέρεια θα πρέπει είτε να τροποποιήσει τους συγκεκριμένους όρους, πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον παραδοχή των παραλείψεων από μέρους της, είτε θα πρέπει να προσφύγει με ένστασή της σε ανώτερη βαθμίδα, γεγονός που θα καθυστερήσει πάρα πολύ την εξέλιξη του έργου.

Β. Α.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com