Το "ΧΑΛΑΣΜΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ" και η συλλογική μας μνήμη.

 (άρθρο του Γιώργου Β. Μάρκου)

Στο δρόμο ευθεία από τα παλιά «Λεωφορεία» στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το «Χάλασμα Αργυρόπουλου».

Έτσι το θυμάμαι από παιδί μέχρι σήμερα να το λέμε. 

Φυσικά  λίγοι είναι πιά αυτοί που το ξέρουν και το θυμούνται ακόμα. 

Γιατί είναι βέβαιο ότι οι νέες γενιές των Καλαβρυτινών δεν έχουν ιδέα τι είναι αυτό το ερείπιο σπιτιού σκεπασμένο από άγρια βλάστηση.

Ήταν ένα δίπατο πέτρινο αρχοντικό σπίτι μέχρι την 12η Δεκέμβρη του 1943 και ένα από τα 360 καμένα σπίτια των Καλαβρύτων την ημέρα που η φασιστική θύελλα σάρωσε την πόλη.

Σήμερα ενώ είναι το τελευταίο επιζών «χάλασμα» των καμένων σπιτιών της «πιο μαύρης ημέρας της κατοχής» είναι βεβηλωμένο για δεύτερη φορά από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από όλους όσους έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης της πόλης μας. 

Αυτής της μνήμης που ποτέ δεν θα χάσει από τα μάτια της τον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών που τον σηματοδοτεί ο μεγάλος λευκός σταυρός ούτε τα κλεισμένα στο Δημοτικό σχολείο γυναικόπαιδα εκεί που σήμερα είναι το μουσείο.

Κι’ όμως το «χάλασμα Αργυρόπουλου» είναι εκείνο που μπορεί να τροφοδοτήσει τη μνήμη της ναζιστικής φωτιάς που λαμπάδιασε και κατέστρεψε τα σπίτια της πόλης μας.

Είναι τα ερείπια ενός Καλαβρυτινού αρχοντικού που οι σημερινές τεχνολογίες και οι σύγχρονοι μέθοδοι αποκατάστασης μνημείων μπορούν να τα αναδείξουν αισθητικά και να τα μετατρέψουν λειτουργικά σε τόπο θύμησης και προσκυνήματος.

Μήπως είναι καιρός να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαβρύτων και ο μοναδικός Καλαβρυτινός βουλευτής;

Πολύ περισσότερο οι δύο τελευταίοι αφού έχουν την «τύχη»  να αντικρίζουν το «Χάλασμα Αργυρόπουλου» όταν βγαίνουν από τα πατρικά τους σπίτια.

Πιο πολύ ελπίζω στις σχετικές υπενθυμίσεις που μπορεί να τους κάνει ο Πρόεδρος του Μουσείου – Ολοκαυτώματος, Χρήστος Φωτεινόπουλος.

Ένας συμπολίτης μας που η διατήρηση και η αναζωογόνηση της συλλογικής μας μνήμης, της ημέρας που πριν από χρόνια είχα αποκαλέσει «Λυγμό του Έθνους», του οφείλει ήδη πολλά.

Γιώργος Β. Μάρκου 

α

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
13 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com