Ενημέρωση για Πρώτες Βοήθειες από τον Θεόδωρο Κ. Νασιώτη

Με αφορμή την ανησυχητική αύξηση των καρδιακών επεισοδίων στην covid-19 εποχή και την επίπτωση της λοίμωξης covid-19 στην καρδιά θα ήθελα να τονίσω μερικά πράγματα.

 Η COVID-9 είναι κυρίως νόσος του αναπνευστικού ωστόσο η καρδιά δεν μένει ανέπαφη από τη λοίμωξη αυτή. Ένα 20 έως 30% παρουσιάζει βλάβες του μυοκαρδίου. Οι ασθενείς όμως που έχουν και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα και κυρίως καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19, παθαίνουν μυοκαρδίτιδα.

 Όσον αφορά τα εμβόλια, κυρίως μετά την δεύτερη δόση, μπορεί να προκληθεί μυοκαρδίτιδα σε νεαρά άτομα, η οποία όμως έχει μεγάλο ποσοστό ίασης (πάνω από 99%) .

 Γεγονός είναι ότι οι ασθενείς με covid-19 που έχουν σοβαρά συμπτώματα και εισάγονται στη ΜΕΘ, έχουν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν ανακοπή ή καρδιακή αρρυθμία σε σχέση με τους υπόλοιπους που έχουν ελαφρά κλινική εικόνα.

  Κι επειδή εδώ στο Δήμο μας ακούμε συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό για κάποιον συνδημότη μας ή συνδημότισσά μας ότι έπαθε καρδιακή ανακοπή και πέθανε, σας προσκαλούμε την Κυριακή 18 του Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων όπου με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρίας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, θα πούμε μερικά πράγματα, αλλά το κυριότερο θα γίνει επίδειξη από τα μέλη της για την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (ΚΑΡΠΑ) και την χρήση του απινιδωτή.

    Γιατί η γνώση σώζει ζωές.

    Και η διαφορά του να μην κάνεις τίποτα και να κάθεσαι να κοιτάς κάποιον που έχει καταρρεύσει από το να κάνεις κάτι, είναι μία ανθρώπινη ζωή.


 

Θεόδωρος Κ. Νασιώτης

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
11 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com