Στα Καλάβρυτα την Τετάρτη αντιπροσωπεία της μαρτυρικής πόλης Νemecká της Σλοβακίας.

Αντιπροσωπεία απ’ την μαρτυρική πόλη Νemecká της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, μ’ επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Branislav Cizmarik, θα βρίσκεται την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στα Καλάβρυτα, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου ώστε, μεταξύ άλλων, να συζητηθεί και ν ’αποφασιστεί το πλαίσιο αδελφοποίησης των δυο Δήμων.

Ο Δήμος Νemecká της Σλοβακίας υπήρξε τόπος γερμανικών θηριωδιών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο την καταστολή απ’ τους ναζί της σλοβακικής εθνικής εξέγερσης. Εκεί εκτελέστηκαν 900 άτομα και οι σοροί τους κάηκαν σε ασβέστη. Οι εκτελέσεις δε, διήρκησαν επτά μέρες, από τις 4 έως τις 11 Ιανουαρίου 1945.

Όπως είναι γνωστό, η πρωτοβουλία για την αδελφοποίηση των δυο μαρτυρικών Δήμων δρομολογήθηκε ύστερα από την προ μηνών επίσκεψη στα Καλάβρυτα της Πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα κ. Iveta Hricova, ενώ σχετική ομόφωνη απόφαση έχει ήδη λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων.

Στα Καλάβρυτα θα βρίσκονται, επίσης, την Τετάρτη η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα κ. Iveta Hricova, όπως και η Πρόξενος της χώρας στην Αθήνα κ. Petra Prosňanská.

Η αποστολή απ’ τη Σλοβακία θα επισκεφθεί τον Τόπο Εκτελέσεως, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και την Ιερά και Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας ενώ στις 6 το απόγευμα θα εγκαινιαστεί στο κτίριο εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, έκθεση της εικαστικού απ’ την Σλοβακία Renata Rehorovska, με συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και του Δήμου Καλαβρύτων.

Η Renata Rehorovska επικεντρώνει τις δημιουργίες της στην κλωστοϋφαντουργική τέχνη και σε μη υφασμένες ταπισερί τις οποίες χρησιμοποιεί ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. Το δε καλλιτεχνικό της ύφος χαρακτηρίζεται από οργάνωση, έντονα χρώματα και δυναμική σύνθεση. Η έκθεση της Renata Rehorovska θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό στα Καλάβρυτα έως τις 17 Οκτωβρίου.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, «η αδελφοποίηση του Δήμου Καλαβρύτων με τον Δήμο Νemecká εντάσσεται στην ανάγκη διασύνδεσης των δυο μαρτυρικών περιοχών μας, της ανάπτυξης μιας σταθερής συνεργασίας, με γνώμονα τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την προαγωγή πολιτιστικών, κοινωνικών και μορφωτικών σχέσεων, την ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών που συνδέουν την Ιστορία και το παρόν των Δήμων μας και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων στο πεδίο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας και δράσης».

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
12 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com