Πρόσκληση του Δήμου Καλαβρύτων στον Δήμαρχο της πόλης Nemecka της Σλοβακίας

Μετά την πρόσφατη ομόφωνη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων της πρότασης αδελφοποίησης με τον Δήμο Nemecka της Σλοβακίας ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος έστειλε επιστολή στον ομόλογο του της σλοβακικής πόλης κ. Branizlav Cizmarik, με την οποία τού απευθύνει επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τα Καλάβρυτα ώστε να συζητηθεί και να αποφασιστεί το περίγραμμα της αδελφοποίησης των δυο μαρτυρικών περιοχών.

Όπως είναι γνωστό, η πρωτοβουλία για την αδελφοποίηση των δυο Δήμων δρομολογήθηκε ύστερα από επίσκεψη στα Καλάβρυτα της Πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα κ. Iveta Hricova.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Nemecka της Σλοβακίας υπήρξε τόπος γερμανικών θηριωδιών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο την καταστολή απ’ τους ναζί της σλοβακικής εθνικής εξέγερσης. Εκεί εκτελέστηκαν 900 άτομα και οι σοροί τους κάηκαν σε ασβέστη. Οι εκτελέσεις δε, διήρκησαν επτά μέρες, από τις 4 έως τις 11 Ιανουαρίου 1945.

Στην επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «όπως ήδη γνωρίζετε, και στα Καλάβρυτα, τον Δεκέμβριο του 1943, συντελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερα και ειδεχθέστερα εγκλήματα των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής σ’ όλη την Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την εκτέλεση όλου του ανδρικού πληθυσμού της πόλης στο Λόφο του Καππή. Το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα έχει, άλλωστε, καταγραφεί ιστορικά ως η μεγαλύτερη ναζιστική θηριωδία σε ελληνικό έδαφος. Το δε χρέος μας απέναντι στους ήρωες νεκρούς μας και στην ιστορική μνήμη είναι διαρκές, είναι διαχρονικό και αδιαπραγμάτευτο».

Και προσθέτει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων: «Η αδελφοποίηση του Δήμου Καλαβρύτων με τον Δήμο Nemecka εντάσσεται, έτσι, στην ανάγκη διασύνδεσης των δυο μαρτυρικών περιοχών μας, της ανάπτυξης μιας σταθερής συνεργασίας με γνώμονα τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την προαγωγή πολιτιστικών, κοινωνικών και μορφωτικών σχέσεων, την ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών που συνδέουν την Ιστορία και το παρόν των Δήμων μας και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων στο πεδίο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας και δράσης».

 

Δελτίο Τύπου Δήμου Καλαβρύτων

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 18 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com