Κορυφώνονται στα Καλάβρυτα οι επετειακές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση των 78 χρόνων απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Με το πάνδημο μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ναό της Μαρτυρικής Πόλης, στις 10 το πρωί, προεξαρχόντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου και με ομιλία απ’ τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Θ’ ακολουθήσει μετάβαση, με πομπή, απ’ τον Καθεδρικό Ναό στον Τόπο Εκτελέσεως, μέσω του Δημοτικού Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο εκτελεσθέντων.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, εκείνη την ημέρα, απ’ την ανατολή έως τη δύση, οι σημαίες στα Καλάβρυτα θα είναι μεσίστιες.

 

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκινούν απ’ τον Πριόλιθο Καλαβρύτων. Στις 11 το πρωί, με επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο πεσόντων στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πριόλιθου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 7 μ.μ., στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση «Τέσσερις πόλεις-Μια Ιστορία», μνήμες απ’ την θηριωδία των κατακτητών στις μαρτυρικές πόλεις Καλάβρυτα, Δοξάτο Δράμας, Κομμένο Άρτας και Δομένικο Λάρισας, σε μια εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, οι εκδηλώσεις ξεκινούν απ’ το Βραχνί Καλαβρύτων. Στις 9 το πρωί. Με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, για τους εκτελεσθέντες στις 10 Δεκεμβρίου 1943. Προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύνδεσμο Βραχναίων.

Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Πέτρινο Κτίριο, στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με τις «Πύρινες Μνήμες», την αφιερωματική φωτογραφική έκθεση για τα έγκλειστα γυναικόπαιδα στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο Καλάβρυτων, στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Και ακολουθεί εκδήλωση στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, με την παρουσίαση του αφιερωμένου στα Καλάβρυτα έργου του «Ρέκβιεμ-Ακολουθία εις Κεκοιμημένους». Και οι δυο εκδηλώσεις έχουν τη σφραγίδα του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας και της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Το βράδυ του Σαββάτου, 11 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ., στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, έρχεται η εξαιρετική εκδήλωση «Με τα μάτια των νέων…», με οργανωτική ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαβρύτων «Σπήλαιο Λιμνών Καστριών». Εκδήλωση όπου, μέσω της παρουσίασης βίντεο, νέοι παραθέτουν απόψεις, ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Κεντρικός ομιλητής, ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα μας μιλήσει για «τη σκιά του τραύματος στη ζωή των επιγόνων». Με συντονιστή τον Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Θ’ ακολουθήσει, στις 8.30 μ.μ., η παράσταση «Μαρτυρία 1943», βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Φραντζέσκας Νίκα, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη.


 

Η ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Την Κυριακή, παραμονή της 13ης Δεκεμβρίου, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις που αναβιώνουν το έπος του 1943.

Η αρχή, στις 10.15 το πρωί. Με το οπτικοακουστικό αφιέρωμα, «Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943-Οι Πρωταγωνιστές αφηγούνται». Εκδήλωση απ’ την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας.

Και στις 12, ο δρόμος του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας-Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και του Κέντρου Παιδιού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων. Η εκκίνηση, στις 12.30 μ.μ., από το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, της Κυριακής, στις 6.30 μ.μ., στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, η προβολή της δραματοποιημένης αφήγησης των γεγονότων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κατωμέρη και με τη συμμετοχή του Θεατρικού Ομίλου Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».

Θ’ ακολουθήσει, στις 7 μ.μ., η καθιερωμένη εκδήλωση «Άθλον Ποιήσεως Γιάννης και Λένα Στρέφη -Κουτσοχέρα», με την παρουσίαση και την απαγγελία των βραβευμένων ποιημάτων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού.

Και λίγο αργότερα, στις 8 μ.μ., η παρουσίαση του έργου «Ο Ύπνος των Γενναίων», με την πολύτιμη συνδρομή της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων, σε μια εκδήλωση όπου ο ποιητικός λόγος συναντά τη μουσική, σ’ ένα διάλογο με αντιπολεμικό μήνυμα.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, στο σχολικό συγκρότημα «Ευσέβιος Κηπουργός» θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση «Η Μόρφου του χθες και του σήμερα». Σε συνεργασία με τον Δήμο Μόρφου της Κύπρου. Στις 9 το πρωί.

Και στις 10 π.μ. η επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας. Για τους εκτελεσθέντες μοναχούς την 14η Δεκεμβρίου 1943.

Και, φυσικά, η τέλεση του μνημόσυνου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στην Κλειτορία, για τους ήρωες της πόλης. Θ’ ακολουθήσει εκδήλωση απ’ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας, με τη συνδρομή των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής.

78

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
13 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com