Επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Καλαβρύτων για την υποβάθμιση των σχολείων

Επιστολή προς τον Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Αχαΐας κ. Σταυρογιαννόπουλο, με θέμα το "Πρόβλημα υποστελέχωσης και υποβάθμισης των σχολείων του Δήμου Καλαβρύτων", απέστειλε στις 8 Οκτωβρίου 2020, το ΔΣ του Συλλόγου εκπαιδευτικών του Δήμου Καλαβρύτων.

Στην επιστολή, με αφορμή την αιφνίδια υποβάθμιση, από 4/θέσιο σε 3/θέσιο, του Δημοτικού Σχολείου Ψωφίδας, ζητούν:

    1. Το Δημοτικο Σχολείο Ψωφίδας να μην αναστατωθεί από μια αναίτια και αιφνίδια υποβίβασή του 
    2. Να ληφθεί μέριμνα ώστε τα δυσπρόσιτα σχολεία να προηγούνται στη στελέχωσή τους.

Προτείνουν, σαν μια καλή λύση όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η πρακτική που εφαρμόστηκε με την ονομαστική δήλωση σχολείων, να γενικευτεί και να γίνεται στην αρχή της χρονιάς, πριν την Α φάση αναπληρωτών, και με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης θέσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

 

Πρόβλημα υποστελέχωσης και υποβάθμισης των σχολείων του Δήμου Καλαβρύτων

Ο σύλλογος μας συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση όταν έγινε γνωστό πώς το Δημοτικό Σχολείο Ψωφίδας υποβιβάστηκε αιφνιδίως από 4/θέσιο σε 3/θέσιο.

Σύμφωνα με τις επεξηγήσεις, τις οποίες ζητήσαμε και μας δόθηκαν από την διευθύντρια του σχολείου, η αναπληρώτρια δασκάλα Β φάσης που παρουσιάστηκε στο σχολείο για να ικανοποιηθεί το αίτημα βελτίωσης της δασκάλας Α φάσης που βρισκόταν εκεί - και αφού η εκπαιδευτικός προετοίμασε την μετακίνηση της επόμενης ημέρας - δε θα παρουσιαστεί ξανά στο Δημοτικό Σχολείο Ψωφίδας γιατί αυτό υποβιβάστηκε ξαφνικά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας σε 3θέσιο!

Το γεγονός αυτό δεν είναι το μοναδικό. Είναι όμως το πιο πρόσφατο και το πιο κραυγαλέο από μια σειρά αντίστοιχων γεγονότων που ταλανίζουν τα σχολεία της περιοχής και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σταθερά σ’αυτά, οι οποίοι πασχίζουν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται από την μη τοποθέτηση ή τη μη έγκαιρη τοποθέτηση εκπαιδευτικών. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο τα σχολεια μας στελεχώνονται τελευταία, ξεκινούν να λειτουργούν με μικρότερη δυναμικότητα από την κανονική, χωρίς ειδικότητες και ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί εναλλάσσονται μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Αυτό το καθεστώς δημιουργεί δυσλειτουργίες τόσο στους διευθυντές όσο και στους εκπαιδευτικούς με τελικούς αποδέκτες τους μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα, με αυτή την κατάσταση:

Οι διευθυντές αναλώνονται σε συνεχείς δημιουργίες των ίδιων εγγράφων για τους εκπαιδευτικούς που εναλλάσσονται και σε συνεχόμενες αναπροσαρμογές και δημιουργίες νέων προγραμμάτων, στην προσπάθεια κάλυψης των ωρών διδασκαλίας, χωρίς να επιβαρύνουν το ωράριο των εκπαιδευτικών, πολλές φορές καλύπτοντας οι ίδιοι τις ώρες που λείπουν ακόμα και με άτυπες υπερωρίες απλά και μόνο για να μπορέσει να λειτουργήσει το σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να κάνουν προγραμματισμό ύλης και προγραμμάτων τα οποία στο τέλος δε θα διδάξουν τα οποία όμως θα αναγκαστούν να τα εφαρμόσουν οι νέοι εκπαιδευτικοί που δεν εξέφρασαν καμία γνώμη γι΄ αυτά, εναλλάσσονται σε μαθήματα άλλων τάξεων που τους ανατίθενται ανάλογα με το εκάστοτε πρόγραμμα χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν τι και πότε θα το διδάξουν.

Οι μαθητές, που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η σχέση που αναπτύσσουν με τους δασκάλους τους για την μαθησιακή τους πορεία, αναγκάζονται μέσα στη χρονιά να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς δασκάλους με άλλο τρόπο δουλειάς, άλλες συνήθειες και άλλες μεθόδους διδασκαλίας. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ο εκπαιδευτικός να αλλάξει ξαφνικά και οι μαθητές να βρουν ένα νέο πρόσωπο να τα περιμένει στο σχολείο την επόμενη μέρα! Όπως συνέβη φέτος στο Δ.Σ.Καλαβρύτων με τον νεοδιόριστο δάσκαλο της ΣΤ2 τάξης. Παράλληλα έχουν έντονο το συναίσθημα της απόρριψης, αφού νιώθουν ότι οι δάσκαλοι δεν τους θέλουν και γι’ αυτό δεν μένουν στο σχολείο, γεγονός που επηρεάζει τα αισθήματά τους για το σχολείο.

Οι μαθητές της περιοχής των Καλαβρύτων έχουν μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Οι περισσότεροι προέρχονται από χωριά πολύ απομακρυσμένα από το σχολείο στο οποίο φοιτούν. Ξυπνούν πολύ πρωί, διασχίζουν αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων για να φτάσουν στο σχολείο, πολλές φορές με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά είναι και τα μόνα παιδιά του χωριού στο οποίο μένουν και συχνά δεν έχουν ευκαιρίες μετακίνησης και διεξόδου από το χωριό τους. Αυτό σημαίνει ότι το σχολείο αποτελεί πραγματικά ένα παράθυρο στον κόσμο, ένα χώρο διαφυγής από δύσκολα οικογενειακά περιβάλλοντα και ο μόνος τρόπος να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η ταλαιπωρία της μετακίνησης υπάρχει γιατί τα σχολεία των χωριών τους έκλεισαν με τη δικαιολογία να μπορούν να πηγαίνουν σε μεγαλύτερα σχολεία που θα διαθέτουν όλο το διδακτικό προσωπικό για να αναπτύξουν όλες τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους. Ποια μεγάλα σχολεία; Ποιο διδακτικό προσωπικό; Ποιες ειδικότητες;

Κανονικά τα παιδιά στα δυσπρόσιτα σχολεία θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα όσων αποφασίζουν για τη μόρφωσή των παιδιών της χώρας. Θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα. Θα έπρεπε να έχουν τον δάσκαλό τους πρώτα και όλες τις ειδικότητες και την ευκαιρία να έχουν τα ερεθίσματα που στερούνται. Αντ’ αυτού τα σχολεία τους έχουν καταντήσει να είναι είτε η τελευταία επιλογή για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν κεντρικά είτε το χωνευτήρι όσων για κάποιο λόγο δεν είναι επιθυμητοί στα κεντρικά σχολεία.

Τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός της ειδικής προκήρυξης, που γίνεται συνήθως μετά τα Χριστούγεννα, με ονομαστική δήλωση των σχολείων μας έχει δείξει ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που όχι μόνο τα επιλέγουν άλλα έρχονται, μένουν και προσφέρουν πραγματικά στα παιδιά και τα σχολεία του δήμου μας.

Σαν σύλλογος ζητούμε

  1. Το Δημοτικο Σχολείο Ψωφίδας να μην αναστατωθεί από μια αναίτια και αιφνίδια υποβίβασή του

  2. Να ληφθεί μέριμνα ώστε τα δυσπρόσιτα σχολεία να προηγούνται στη στελέχωσή τους. Μια καλή λύση θα ήταν η πρακτική που εφαρμόστηκε με την ονομαστική δήλωση σχολείων, να γενικευτεί και να γίνεται στην αρχή της χρονιάς, πριν την Α φάση αναπληρωτών, και με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης θέσης.

Τα παιδιά του Δήμου μας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού και δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπιστούν έτσι. Είναι παιδιά με δυνατότητες και ταλέντα, τα οποία ανθίζουν όταν βρίσκονται στα χέρια δασκάλων που σκύβουν επάνω τους και ενδιαφέρονται γι αυτά. Βοηθήστε να έρχονται και να μένουν οι δάσκαλοι στα σχολεία μας και όχι να βρίσκονται με το ένα πόδι στο σχολείο και με το άλλο έτοιμοι να φύγουν!

Περιμένουμε η διοίκηση Π.Ε. Αχαϊας να σκύψει με ευαισθησία στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών των σχολείων μας και να φροντίσει για την πλήρη στελέχωση με εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των δημοτικών σχολείων της περιφέρειάς μας.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com