Διαγωνισμός προμήθειας υλικών αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ! Λύκοι και στο μαντρί του Δήμου Καλαβρύτων;

Ο Δήμαρχος οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις.

Προκηρύχθηκε από το Δήμο Καλαβρύτων και δημοσιεύτηκε στη διαύγεια,  ανοικτός ηλεκτρονικός δημόσιος διαγωνισμός για την προμήθεια υλικών αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 1.140.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Πρόκειται για διαγωνισμό που εντάσσεται στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με σκοπό την βελτίωση δρόμων σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας, προφανώς για εξυπηρέτηση αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας.

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών, είναι η 8η Απριλίου 2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 (7:00 μ.μ.).

Ρίχνοντας μια ματιά στην περίληψη της προκήρυξης που υπογράφεται εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής από το Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, και που προφανώς συντάχθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, φαίνεται ότι μοναδικό κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης, είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, μόνο βάση τιμής (χαμηλότερη τιμή).

Μέχρι εδώ όλα καλά…

Όταν όμως κάποιος ανατρέξει στις λεπτομέρειες της πλήρης προκήρυξης που επισυνάπτεται, και συγκεκριμένα στη σελίδα 24 στην παράγραφο 2.2.5 που φέρει τον τίτλο “Οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια”, θα διαπιστώσει ότι για να συμμετάσχει κάποιος φορέας στο διαγωνισμό, θα πρέπει να έχει μέσο γενικό ετήσιο κύκλο εργασιών των τελευταίων 5 ετών, -δηλαδή ετήσιο τζίρο-, 200.000 ευρώ!

Βλέποντας τον όρο αυτό, το μυαλό μας πήγε στον διαγωνισμό των 18.250.000 εκατ. Ευρώ (με ΦΠΑ 22.250.000) της Περιφέρειας, για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων (ΧΚΚ). (Να θυμηθούμε ότι ο διαγωνισμός αυτός κρίθηκε έωλος από την ΑΕΠΠ, μετά από προσφυγή τεχνικής εταιρείας με το σκεπτικό ότι η διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού περιέχει "φωτογραφικές διατάξεις".)

Έτσι απευθυνθήκαμε σε συμπατριώτες μας επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οδοποιίας και θα μπορούσαν εν δυνάμει να συμμετάσχουν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Οι ίδιοι δήλωσαν άγνοια και έκπληξη από το συγκεκριμένο όρο, αφού όπως μας είπαν ουδέποτε στο παρελθόν είχε τεθεί κάτι τέτοιο ως προαπαιτούμενο, για να συμμετάσχει κάποιος σε παρόμοιους διαγωνισμούς.

Ειδικά για το ποσό των 200.000 ευρώ, τόνισαν ότι είναι αρκετά υψηλό για ετήσιο τζίρο τεχνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Δήμο Καλαβρύτων, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές, για “φωτογραφική διάταξη” υπέρ συγκεκριμένου εργολάβου.

Όπως μας είπαν, μάλλον ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, οφείλει να εξηγήσει στους δημότες το σκεπτικό του συγκεκριμένου όρου, τόσο ως προς την χρησιμότητα, όσο και ως προς το ύψος του ετήσιου τζίρου 200.000 ευρώ, που θεωρείται από ντόπιους επιχειρηματίες υπερβολικό και “φωτογραφικό” υπέρ συγκεκριμένου επιχειρηματία, όπως προαναφέραμε.

Σε κάθε περίπτωση όμως τόνισαν, περιμένουν από τους βουλευτές του νομού και ιδιαίτερα από τον κ. Μάρκου που έχει δείξει δείγματα γραφής, να δείξει κι εδώ την ίδια ευαισθησία που έδειξε και με τον διαγωνισμό της Περιφέρειας.

Τέλος εκφράζοντας την απογοήτευση τους συμπλήρωσαν ότι, από τους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαβρύτων, δεν περιμένουν να δείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία, αφού όπως έχει συμβεί  και στο παρελθόν κανείς, (εκτός ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων για να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι) δεν έχει το σθένος να θίξει τέτοιο θέμα.

Το αν έχουν δίκιο ή άδικο στις εκτιμήσεις τους θα το μάθουμε σύντομα...

Πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο για να δείτε την προκήρυξη από τη διαύγεια: 

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8731%CE%A9%CE%959-%CE%9F%CE%A34?inline=true

 

Β.Χ.Α.    
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com