Ο Δήμος Καλαβρύτων τίμησε τους μαθητές του Γυμνασίου Δάφνης για την «Ιστορία του μικρού Σαμουήλ»

Η «Ιστορία του Μικρού Σαμουήλ», το γνωστό αντιρατσιστικό αφήγημα που συλλογικά γράφτηκε απ’ τους μαθητές της σχολικής χρονιάς 2016-2017 της Α’ Τάξης Γυμνασίου της Δάφνης Καλαβρύτων, παρουσιάστηκε -σε τιμητική εκδήλωση- το πρωί της Τετάρτης στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων, απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο. Παρουσία και της εκπαιδευτικού, φιλολόγου Αλεξάνδρας Θεοδώρου που είχε τότε τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος.

«Πολλά συγχαρητήρια στην κ. Αλεξάνδρα Θεοδώρου και στους τότε μαθητές του Γυμνασίου Δάφνης που συνέπραξαν, μέσω του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής, στην συγγραφή και στην εικονογράφηση της ‘Ιστορίας του Μικρού Σαμουήλ’», είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Οφείλω ονομαστικά να αναφέρω τους δημιουργούς του έργου. Τους Αναστόπουλο Παναγιώτη, Κατσιάμπουλα Μαρία, Κουτσιουρή Γιάννη, Ρηγόπουλο Παναγιώτη, Σακέτο Γιώργο, Σπηλιοπούλου Μαριάννα, Σπυρόπουλο Βασίλη και τη Μαχαίρα Ευλαμπία που είχε την επιμέλεια του κειμένου. Και να θυμίσω ότι το έργο αυτό αφιερώθηκε απ’ τους συμμαθητές του στη μνήμη ενός απ’ τους συγγραφείς-μαθητές, στον Βασίλη, που δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας. Και μάς γέμισε θλίψη».

Και όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, το έργο έρχεται να υπηρετήσει και τη δική μας ανάγκη να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά, ν’ ακούσουμε πιο καθαρά τους συλλογισμούς τους, να δούμε πως εισπράττουν αλλά και πως μεταφράζουν γεγονότα, προκλήσεις και ανησυχίες των καιρών.

Σημειώνοντας, ακόμα, ότι «η γραφή των μαθητών-συγγραφέων δείχνει και κάτι ακόμα. Δείχνει την ταύτιση, ψυχική και συναισθηματική, των δημιουργών με τον 13χρονο Σαμουήλ που είναι περίπου στην ίδια ηλικία με τη δική τους τον καιρό που γραφόταν το έργο».

Η ιστορία του μικρού Σαμουήλ, όπως λέει η φιλόλογος κ. Αλεξάνδρα Θεοδώρου, είναι μια διαχρονική και πανανθρώπινη ιστορία που εξιστορεί τα βάσανα της προσφυγιάς.

Αφορμή για τη συγγραφή της στάθηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία στις αρχές του 2015, που εξώθησε στην προσφυγιά πλήθος ανθρώπων, όχι από επιλογή αλλά λόγω συνθηκών πολέμου.

Άνθρωποι που η ζωή τους άλλαξε σε μία νύχτα, άνθρωποι πλημμυρισμένοι με συναισθήματα, όπως πόνος, άγχος και δυστυχία, καταδικασμένοι στη φτώχεια, την αρρώστια και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

«Και ανάμεσά τους παιδιά, όπως ο μικρός Σαμουήλ, που παίρνουν το δρόμο πολλές φορές ασυνόδευτα, ορφανά, χωρίς στήριγμα και κατατρυχόμενα από πλήθος αρνητικών συναισθημάτων», λέει η κ. Θεοδώρου.

Το όλο έργο εκπέμπει μια πολλαπλότητα μηνυμάτων, διαχρονικά επίκαιρων. Και έχει τεράστιο ενδιαφέρον η προσέγγιση που επιχειρούν τα παιδιά του Γυμνασίου Δάφνης Καλαβρύτων.

Κάτι που επεσήμανε και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος στον χαιρετισμό του. Η ίδια δε η εκπαιδευτικός κ. Θεοδώρου θύμισε ότι «το παραμύθι εκδόθηκε στη μνήμη του Βασίλη Σπυρόπουλου, ενός εκ των συγγραφέων, ο οποίος παρόλο που έφυγε από κοντά μας νωρίς θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. Γι’ αυτό και είναι αφιερωμένο σε αυτόν και μέρος των εσόδων διατέθηκε στην Κιβωτό του Κόσμου, γιατί κάτι τέτοιο θα τον έκανε χαρούμενο».


Δελτίο τύπου Δήμου Καλαβρύτων

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com