Στον απόηχο των αντιδράσεων για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαβρύτων η επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας

Χθες Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μαζί με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, πραγματοποίησαν περιοδεία στην ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων, όπου επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Την κ. Γκάγκα υποδέχθηκαν, η διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Ιωάννα Σφυρή, ο Δημοτικός Σύμβουλος και ιατρός κ. Κώστας Κούκιος, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής κ. Ελευθερία Γκουβάτσου, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ξεναγήθηκε στους χώρους του Νοσοκομείου, ενημερώθηκε για θέματα λειτουργίας του και άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα. Τέλος η κ. Γκάγκα, εξήρε την την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων για την φροντίδα των ασθενών, ενώ όπως υποστήριξε το Υπουργείο Υγείας θα είναι αρωγός στην συνεχή προσπάθεια για αναβάθμισή του.

Η επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού, έρχεται σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, που έχουν προκληθεί στην κοινωνία των Καλαβρύτων, από τις καταγγελίες των Μάρκου - Αναγνωστοπούλου για την επικείμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου Καλαβρύτων, μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου με αντικείμενο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με το νεοψηφισθέν νομοσχέδιο, το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλαβρύτων, μαζί με 11 άλλα θεραπευτικά Ιδρύματα του ΕΣΥ απομεμακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών, διαγράφτηκαν από τη κατηγορία Άγονα Τύπου Α, γεγονός που σημαίνει ότι αποσύρονται τα σχετικά κίνητρα που προβλέπονται γι' αυτές τις περιοχές και δεν θα μπορούν να ελκύονται πλέον για πρόσληψη γιατροί για να δουλέψουν στην ορεινή επαρχία Καλαβρύτων.

Τα κίνητρα τα οποία προβλέπονταν για τους ιατρούς που επέλεγαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων, όταν από το 2014 είχε ενταχθεί στην κατηγορία Άγονα Τύπου Α και τα οποία μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ για το Νοσοκομείο Καλαβρύτων είναι:

1. Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης των επικουρικών ιατρών οι οποίοι τοποθετούνται στις περιοχές αυτές, μπορεί να ορίζεται έως και τρία (3) έτη, με την προϋπόθεση ότι στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων ή των Υγειονομικών Περιφερειών, θα έχει προβλεφθεί η ανάλογη πίστωση.

2. Όταν ένας εκ των συζύγων τοποθετείται ως επικουρικός ιατρός στις παραπάνω περιοχές, ο άλλος δικαιούται να τοποθετηθεί σε θέση επικουρικού ιατρού της ειδικότητάς του, κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση του καταλόγου, εφόσον αυτή προκηρυχθεί.

Σε περίπτωση κατά την οποία υποβληθούν περισσότερες αιτήσεις για την ίδια θέση, προηγείται ο ιατρός με προϋπηρεσία σε θέση επικουρικού γιατρού σε νοσοκομείο του Α’ Καταλόγου της Υ10α/Γ.Π. οικ.114191/17-9-2010 (ΦΕΚ 1579/Β) απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως συμπληρώθηκε με την Υ10α/Γ.Π.οικ. 129971/19-10-2010 (ΦΕΚ 1736/Β) όμοια, και σε περίπτωση ισόχρονης προϋπηρεσίας, προηγείται ο ιατρός που έχει εγγραφεί πρώτος στον κατάλογο των επικουρικών.

3. Η προϋπηρεσία επικουρικού ιατρού στις περιοχές αυτές υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την προϋπηρεσία στα υπόλοιπα νοσοκομεία, για την κατάληψη θέσης κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ.

4. Οι σύζυγοι των επικουρικών ιατρών που τοποθετούνται στις ανωτέρω περιοχές, και είναι τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ΙΔΑΧ δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ. που κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις, επιτρέπεται να αποσπώνται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους.

5. Γιατροί οι οποίοι κατά την εγγραφή τους στον κατάλογο των επικουρικών δεν έχουν υπερβεί το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους, αλλά έχει παρέλθει η επταετία από την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ειδικότητάς τους, μπορούν κατά παρέκκλιση να παραμένουν στον κατάλογο και να τοποθετούνται αποκλειστικά στις περιοχές αυτές.

Β.Χ.Α.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
10 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com