Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας στο KNet για την Πούντας - Καλαβρύτων. - (ΦΩΤΟ από την εξέλιξη του έργου)

Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη νεροποντή στην Πούντας Καλαβρύτων και τα ερωτήματα που απευθύναμε για τα 4,3 εκατ. που δόθηκαν από την Περιφέρεια για την άρση της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου δρόμου, επικοινωνήσαμε με τον συμπατριώτη μας, Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής & Δημοσιονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Ανδρέα Φίλια.

Ο κ. Φίλιας του οποίου το ενδιαφέρον για τα Καλάβρυτα, όπως άλλωστε και του κ. Φαρμάκη, είναι διαρκές και αδιαμφισβήτητο, πρόθυμα απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε.

Ερωτήματα που αφορούν το στάδιο που βρίσκονται σήμερα οι εργασίες, καθώς και για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα όταν αυτές ολοκληρωθούν. Ερωτήματα δηλαδή που απασχολούν καθημερινά, όχι μόνο τους συμπατριώτες μας που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο, αλλά και όσους επισκέπτονται τα Καλάβρυτα ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.


Σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών ο κ. Φίλιας είπε:

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, συμβασιοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, οι εργασίες που αφορούν την άρση της επικινδυνότητας στο επαρχιακό δίκτυο Πούντας Καλαβρύτων. 

Σκοπός του έργου, είναι η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η επαναφορά της λειτουργικότητάς του, ώστε να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια της οδού και να διευκολύνονται οι χρήστες στις μετακινήσεις τους. 

Πρόκειται για έργα σταθεροποίησης πρανών στον οδικό άξονα Πούντας Καλαβρύτων, προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα σε αρκετές θέσεις του δικτύου, όπου έχουν εκδηλωθεί προβλήματα προσβασιμότητας, εξαιτίας και των καταπτώσεων βράχων. Για την αντιμετώπιση των ζημιών προβλέπεται να τοποθετηθούν συστήματα επιφανειακής προστασίας βροχοπτώσεων για την κατασκευή φρακτών ανάσχεσης των βροχοπτώσεων ύψους 2 μέτρων και τοποθέτηση ελεύθερου πλέγματος για την επένδυση των πρανών, μέσου ύψους 25 μέτρων. Μεταξύ άλλων προβλέπονται επίσης χωματουργικές εργασίες άρσης καταπτώσεων, τεχνικά έργα για την κατασκευή τοιχίων και συντήρηση παλαιών σιδηρών κατασκευών.

Μέχρι στιγμής το έργο έχει ολοκληρωθεί περίπου κατά 50%.

 

Για τα προβλήματα της πρόσφατης νεροποντής ο κ. Φίλιας απάντησε:

Καταρχάς να μην ξεχνάμε την κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που από εδώ και στο εξής πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά. Ο όγκος του νερού που έπεσε μέσα σε λίγη μόλις ώρα προχθές ήταν αρκετά μεγάλος. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, έπεσαν τοπικά, 40mm νερού ποσότητα που αντιστοιχεί σε βροχές μηνών.

Στα σημεία όπου έχουν γίνει παρεμβάσεις δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Εκεί όπου έχει τοποθετηθεί το πλέγμα, δεν έπεσε ούτε πετραδάκι.

Το μεγάλο πρόβλημα υπήρξε στον δασικό δρόμο μετά το Μέγα Σπήλαιο με κατεύθυνση προς Καλάβρυτα, όπου εκεί "κατέβασε" το μεγαλύτερο όγκο των φερτών υλικών. Εκεί γίνονται σήμερα εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού του οδοστρώματος.


Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι ο κ. Φίλιας ήταν αποκαλυπτικός:

Ο συγκεκριμένος δρόμος βέβαια αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, που για να αποκατασταθεί πλήρως απαιτείται σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, πράγμα που όπως καταλαβαίνουμε όλοι είναι αδύνατον να γίνει.

Όσον αφορά τη νέα χάραξη, προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό είναι ζητούμενο. Είναι λογικό να είναι ζητούμενο. Όμως στην παρούσα φάση είναι ανέφικτο.

Ας θυμηθούμε τι έγινε με την Πατρών – Πύργου κατέληξε...

α

 

α

 

α

 

α

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
6 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com