Μίκης Θεοδωράκης, «Πύρινες Μνήμες», «Μαρτυρία 1943» και η ματιά των νέων στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

Με τέσσερις ακόμα σημαντικές εκδηλώσεις, στο Βραχνί, στο Πέτρινο Κτίριο και στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, συνεχίστηκαν το Σάββατο οι επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 78 χρόνων απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Το πρωί του Σαββάτου, στο Βραχνί, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, για τους εκτελεσθέντες στις 10 Δεκεμβρίου 1943. Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων, σε συνεργασία του Δήμου Καλαβρύτων με τον Αγροτικό Σύνδεσμο Βραχναίων.

Στις 12 το μεσημέρι, στο «Πέτρινο Κτίριο», ακολούθησε η εκδήλωση για τις «Πύρινες Μνήμες», την αφιερωματική φωτογραφική έκθεση για τα έγκλειστα γυναικόπαιδα στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο Καλάβρυτων, στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Και αμέσως μετά η εκδήλωση στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, με την παρουσίαση του αφιερωμένου στα Καλάβρυτα έργου του «Ρέκβιεμ-Ακολουθία εις Κεκοιμημένους». Και οι δυο εκδηλώσεις είχαν την οργανωτική ευθύνη του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας και της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Ως γνωστόν, ο Μίκης Θεοδωράκης αφιέρωσε το εμβληματικό του έργο «Ρέκβιεμ-Ακολουθία Εις Κεκοιμημένους», που συνέθεσε το 1984 και το οποίο παρουσιάστηκε στα Καλάβρυτα και σ’ όλη τη χώρα, στους ήρωες νεκρούς του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, γράφοντας ο ίδιος ότι «με την αφιέρωση του έργου, αποτίω φόρο τιμής στη μνήμη των εθνομαρτύρων της νεότερης Ιστορίας μας».

«Εθνομάρτυρες, λοιπόν, οι ήρωες των Καλαβρύτων. Και κάθε ένας εξ αυτών, και ένα αστέρι στον ουρανό. Μια φωτεινή όψη που μας παίρνει απ’ το χέρι και μας οδηγεί. Και μας δείχνει δρόμους και διεξόδους. Αυτό υπηρετούν οι ‘Πύρινες Μνήμες’ της φωτογραφικής έκθεσης σήμερα, αυτό υπηρετούν οι νότες του Μίκη Θεοδωράκη στο ‘Ρέκβιεμ’», ανέφερε, αναγγέλλοντας τις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Το βράδυ του Σαββάτου, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, φιλοξενήθηκε η εκδήλωση «Με τα μάτια των νέων…», με οργανωτική ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαβρύτων «Σπήλαιο Λιμνών Καστριών».

Εκδήλωση όπου, μέσω της παρουσίασης βίντεο, νέοι παρέθεσαν απόψεις, ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Κεντρικός ομιλητής, ήταν ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Και συντονιστής ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

«Ό,τι έρχεται μέσα απ’ τα μάτια των νέων -για να δανειστώ τον τίτλο της εκδήλωσης- είναι αυτό που έρχεται απ’ το μέλλον. Είναι ο δικός τους τρόπος να ερμηνεύουν τη ζωή, την Ιστορία και την πραγματικότητα, να μοιράζονται σκέψεις, απόψεις, ιδέες και συναισθήματα και να τα καταθέτουν με τη δύναμη, την καθαρότητα και την πυγμή που διακρίνει τη νεότητα», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσαμε να θεωρούμε πλήρεις τις φετινές εκδηλώσεις για τα 78 χρόνια του Ολοκαυτώματος χωρίς να καταφύγουμε στα παιδιά μας. Στους μαθητές μας. Τους μαθητές στα Γυμνάσια και Λύκεια των Μαρτυρικών Πόλεων. Και να τούς ακούσουμε. Ν’ ακούσουμε τη φωνή των νέων ανθρώπων που είναι, που ήταν πάντα, πολύ πιο σημαντική απ’ τη δική μας φωνή. Και να δούμε τη δική τους ματιά που θα συμφωνήσω με όσους λένε ότι πηγαίνει πιο μακριά απ’ τη δική μας. Έχει, λοιπόν, έναν χαρακτήρα μάθησης, κατανόησης, επιμόρφωσης και συνειδητοποίησης η σημερινή εκδήλωση. Όχι για τους νέους μας. Αλλά για όλους εμάς».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Μαρτυρία 1943», βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Φραντζέσκας Νίκα, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη. Με τους Ιφιγένεια Γρίβα, Μαρίνα Κονταρίνη και Μαρίνα Νίκα, σε πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Κουτσουκέλη.

«Ένα έργο που αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο, βασισμένο στην αυθεντική μαρτυρία ενός ανθρώπου που έζησε από κοντά, που συμμετείχε στα τραγικά γεγονότα, που βίωσε τον όλεθρο», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.


Δελτίο Τύπου από το Δήμο Καλαβρύτων

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com