Κορφές Καλαβρύτων: Ένας μικρός τόπος με μεγάλο αποτύπωμα στην Ιστορία

«Η έννοια της λέξης ήρωας αναφέρεται -σ’ όλα τα λεξικά- στον άνθρωπο εκείνον που είναι εξαιρετικά γενναίος, είναι πολεμιστής και ιδεολόγος και αψηφά τον θάνατο μπροστά στην ιερή υποχρέωση της εκπλήρωσης του καθήκοντος».

Μ’ αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του, το πρωί της περασμένης Κυριακής, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, στο μνημόσυνο για τους πεσόντες εκ Κορφών Καλαβρύτων, μεταξύ των οποίων και ο καταδρομέας Σωτήρης Τζουράς που έπεσε τον Ιούλιο του 1974 στην μαρτυρική Κύπρο.

«Αυτός ο μικρός τόπος, οι Κορφές Καλαβρύτων, έχει αφήσει το δικό του βαρύ αποτύπωμα, τη σφραγίδα του, στους αγώνες της πατρίδας μας. Έχει γεννήσει, έχει μεγαλώσει, έχει κληροδοτήσει στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό ήρωες που η υστεροφημία τους υπηρετείται σήμερα -και θα υπηρετείται για πάντα- σ’ αυτόν εδώ το χώρο. Στον χώρο που με σεβασμό, με συγκίνηση και περηφάνια στεκόμαστε σήμερα», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Σ’ αυτά τα μαρμάρινα μνημεία με τα χαραγμένα ονόματα της δόξας πάνω τους, με την προτομή του ήρωα καταδρομέα Σωτήρη Τζουρά για τον οποίο η Ιστορία έγραψε ότι έπεσε -στα 21 του χρόνια- υπερασπιζόμενος την μαρτυρική μας Κύπρο, εκείνον τον ταραγμένο Ιούλιο του 1974. Κι όμως, ο Σωτήρης Τζουράς κι όλοι οι ήρωες των Κορφών, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, δεν χάθηκαν. Δεν σβήστηκε απ’ τη μνήμη κανενός ο ηρωισμός τους. Δεν ξεχάστηκαν η γενναιότητα, η αυτοθυσία, το παράδειγμα κι οι αγώνες τους. Για να δικαιωθεί το μεγαλείο της φράσης που είναι χαραγμένη στο μνημείο του Σωτήρη Τζουρά. Η ίδια φράση που συναντάμε στα δοξασμένα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας και λέει ότι ‘Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται’».

Και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, αναφερόμενος στο διαχρονικό ιστορικό αποτύπωμα των Καλαβρύτων, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει περίοδος της Ιστορίας, δεν υπάρχουν αγώνες για την Ελευθερία μας, για τη Δικαιοσύνη, για τα ιερά και όσια του Έθνους μας, που να μην βρέθηκαν τα Καλάβρυτα στην πρωτοπορία. Να μη δόξασαν το Έθνος και να μη δοξάστηκαν απ’ αυτό. Αυτά είναι τα Καλάβρυτα.


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com