Έφυγε η Γιώτα Κολιοπούλου-Κωνσταντοπούλου. Μια γυναίκα σύμβολο της νεότερης ιστορίας των Καλαβρύτων.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, η Γιώτα Κολιοπούλου-Κωνσταντοπούλου.

Η κα Γιώτα ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα γνωστή στην καλαβρυτινή κοινωνία, η οποία βίωσε το Ολοκαύτωμα αφού ο πατέρας της και τα δυο αδέλφια της εκτελέστηκαν στο Λόφο του Καπή, ενώ η ίδια, μαζί με τη μητέρα της, τις δυο αδελφές της και τον μικρότερο αδερφό της ήταν μέσα στο φλεγόμενο σχολείο.

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία και τη λειτουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ενώ αφιέρωσε τη ζωή της στην ανάδειξη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και της ναζιστικής θηριωδίας.

Θα την θυμόμαστε όλοι σαν μια γυναίκα σύμβολο της νεότερης ιστορίας των Καλαβρύτων.

Με αφορμή το θάνατό της δηλώσεις έκαναν, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ενώ δελτίο τύπου εξέδωσε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Ψήφισμα επίσης εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων

 

Η δήλωση του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου:

«Με αισθήματα μεγάλης λύπης αποχαιρετούμε μια αληθινή αγωνίστρια, μια σπουδαία συμπατριώτισσα, μια γυναίκα που αποτέλεσε -και θα μείνει στο διηνεκές- κομμάτι της ιστορίας των Καλαβρύτων.

Η Γιώτα Κωνσταντοπούλου, με το προσωπικό και οικογενειακό της παράδειγμα, με τη διαδρομή και τους αγώνες της, αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στον τόπο μας. Και μαζί μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Ήταν μια ηρωίδα, μια αγωνίστρια, μια ενσάρκωση των αρχών και των ιδεωδών που περιβάλλουν τον πατριωτισμό, την αγάπη και την αφοσίωση για την πατρίδα, την εθνική συνείδηση και ταυτότητα.

Ο πατέρας της και τα δυο αδέλφια της εκτελέστηκαν στο Λόφο του Καππή. Η ίδια, μαζί με τη μητέρα ,τις δυο αδελφές της και τον μικρότερο αδερφό της ήταν μέσα στο φλεγόμενο σχολείο. Έκανε σκοπό της ζωής της την διαρκή προβολή του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, την ανάδειξη του ως την μεγαλύτερη και απεχθέστερη θηριωδία των γερμανικών δυνάμεων στην κατοχική Ελλάδα. Πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Συγκέντρωσε σπάνιο μουσειακό υλικό. Τιμήθηκε αναρίθμητες φορές για το έργο και την πολύπλευρη προσφορά της.

Θα λείψει απ’ όλους μας.

Στην οικογένεια της εκφράζω, εκ μέρους όλων των συνδημοτών μας, τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια μου».

 

Η δήλωση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαβρύτων Γιώργου Λαζουρά:

"Τα Καλάβρυτα σήμερα έγιναν φτωχότερα.

Η γυναίκα που έζησε, βίωσε και ανέδειξε το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, η ακαταμάχητη πρέσβειρα της μνήμης, η Γιώτα Κολλιοπούλου- Κωνσταντοπούλου, ταξιδεύει στους ουρανούς να συναντήσει τα άδικα εκτελεσμένα αδέλφια και τον πατέρα της, τους άλλους Καλαβρυτινούς ήρωες και μάρτυρες της γερμανικής-ναζιστικής θηριωδίας και τον λατρευτό της σύζυγο Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.

Να συναντήσει δηλαδή, όλους αυτούς, για τη διατήρηση της μνήμης και την αγαλλίαση της ψυχής των οποίων, αγωνίστηκε και υπηρέτησε, μια ολόκληρη ζωή.

Έναν διαρκή και ακατάβλητο αγώνα μνήμης, που η Γιώτα Κολλιοπούλου- Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε και έδωσε, με πάθος, θάρρος, πείσμα, με προσωπικές θυσίες και ξεπερνώντας μύριες αντιξοότητες και δυσκολίες.

Και τα κατάφερε, να αναδειχθεί και να διατηρηθεί η μνήμη, -μια μνήμη ζωντανή, μια μνήμη που διδάσκει και εμπνέει- όχι μόνο σε εμάς αλλά και στις μελλοντικές γενιές, με τη δημιουργία και λειτουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που αποτέλεσε σκοπό της ζωής της.

Η Γιώτα Κολλιοπούλου- Κωνσταντοπούλου, επιτέλεσε στο ακέραιο το χρέος της απέναντι, στους Καλαβρυτινούς εκτελεσθέντες, στις Καλαβρυτινές μάνες και τα ορφανά και απέναντι στην Ιστορία.

Σε εμάς μένει να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα μνήμης που εκείνη ξεκίνησε, επιτελώντας το δικό μας χρέος.

Η Γιώτα Κολλιοπούλου- Κωνσταντοπούλου, με τίμησε με την αγάπη και την ανιδιοτελή και αφειδώλευτη στήριξή της, τις ευγενικές-μητρικές συμβουλές της και τις ανεξάντλητες και διδακτικές συζητήσεις μας για το Ολοκαύτωμα και την περαιτέρω ανάδειξη και διατήρηση της μνήμης του, πραγματικά, σαν δεύτερη μάνα μου.

Θα την θυμάμαι πάντα, με αγάπη και σεβασμό.

Στα αγαπημένα παιδιά της, το Γιώργο, τη Βάλια , το Νίκο, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου, ευχόμενος να έχουν κουράγιο και δύναμη, όπως δυνατή και γενναία, υπήρξε η αείμνηστη μητέρα τους."

 

Το δελτίο τύπου του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια μιας σπουδαίας γυναικείας προσωπικότητας, μιας ηρωικής μορφής της νεότερης ιστορίας των Καλαβρύτων, της  Γιώτας Κολλιοπούλου - Κωνσταντοπούλου.

Η Γιώτα Κολλιοπούλου -Κωνσταντοπούλου ανήκε σε εκείνους τους ανθρώπους που είναι φτιαγμένοι από την ευλογημένη "πάστα" της αυταπάρνησης και της προσφοράς.  Πρωτοστάτησε και αφοσιώθηκε "ψυχή τε και σώματι" στη δημιουργία και τη λειτουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Πρώτο της μέλημα και έργο της ήταν η συγκέντρωση των συλλογών - ιστορικών τεκμηρίων του Μουσείου και των αυθεντικών βιωματικών αφηγήσεων των ηρωίδων Καλαβρυτινών γυναικών.

Το όνομα της έχει ταυτιστεί με τη διάσωση, τη διατήρηση και τη διαρκή προβολή της μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής της οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη για αυτήν την ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ας είναι ελαφρύ το Καλαβρυτινό χώμα που θα την σκεπάζει."

 

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων:

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

σε έκτακτη, δια περιφοράς, συνεδρίαση

μετά την αναγγελία του θανάτου της συμπατριώτισσάς μας

ΓΙΩΤΑΣ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

θύματος και συγγενή θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

της 13ης Δεκεμβρίου 1943

η οποία διετέλεσε:

  • Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων,

  • Αντιπρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος,

  • Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας,

Λαμβάνοντας υπόψιν

το πολύτιμο έργο και την τεράστια κοινωνική προσφορά της εκλιπούσης στην Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων, στο Δήμο Καλαβρύτων και στην τοπική κοινωνία, μέσα από τον πολυετή αγώνα και την σημαντική πολιτική της διαδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κοινά του τόπου και ευρύτερα της Επαρχίας Καλαβρύτων και του Νομού, όπου πρωτοστάτησε και συμμετείχε.


 

Τη συμβολή της:

  • στην προστασία, ανάδειξη και διαφύλαξη της Ιστορικής Μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος,

  • στην ίδρυση του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου, την ίδρυση του Νομικού Προσώπου του Μουσείου και την μετατροπή του Ιστορικού Δημοτικού Σχολείου σε Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

  • στην ανάδειξη, προστασία και χαρακτηρισμό από το Υπουργείο Πολιτισμού, του Τόπου Εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, ως Ιστορικού Τόπου

  • στην ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων με τις Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της Ελλάδος και στην ανάδειξη της ιστορίας των Ολοκαυτωμάτων της χώρας

  • στην ανάπτυξη των σχέσεων του Δήμου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων με Μαρτυρικές Πόλεις του εξωτερικού και στην δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου μαρτυρικών πόλεων

  • στον αγώνα για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων στηρίζοντας από τις θέσεις που κατείχε τον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Την προσφορά της στην κοινωνία των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής, σε δύσκολες εποχές, ως μαία του Νοσοκομείου Καλαβρύτων.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της εκλιπούσης.

Να εκφραστούν τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία.

Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό της

Να συνοδεύσει τη σορό της η Φιλαρμονική του Δήμου.

Να εκφωνήσει ο Δήμαρχος τον αποχαιρετιστήριο λόγο.

Να καθιερωθεί στη μνήμη της «Βραβείο ΓΙΩΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ» στον μαθητικό ποιητικό διαγωνισμό «ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΣ» και να αφιερωθεί στη μνήμη της ο φετινός διαγωνισμός.

Να κατατεθεί εκ μέρους του Δήμου ποσό 1.000 ευρώ στη μνήμη της, στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ».

Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.


 

Η απόφαση (ψήφισμα) αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 84/2022.


 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ           ΤΑ ΜΕΛΗ


 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
5 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com