...thanasis statistics. (άρθρο του Β. Χ. Αποστολόπουλου)

Την ιδιότητα του στατιστικολόγου φαίνεται ότι ζήλεψε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2021 και την πρωτοφανή μείωση του πληθυσμού στο Δήμο Καλαβρύτων.

Να θυμίσουμε ότι απογράφηκαν τελικά το 2021, 9.281 κάτοικοι στο Δήμο Καλαβρύτων, σημειώνοντας σημαντική μείωση πληθυσμού κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2011.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ", με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, έκανε λόγο για δήθεν εκατοντάδες μη απογραφόμενους δημότες, αλλά και για «στατιστικό λάθος». 

Έτσι, προκειμένου να δικαιολογήσει τα... αδικαιολόγητα για την πρωτοφανή ερημοποίηση του δήμου μας, να αθωώσει την προηγούμενη δημοτική αρχή του Γ. Λαζουρά για τις επιλογές της και να αποποιηθεί τις δικές του παλαιότερες και τωρινές ευθύνες, κατασκεύασε τα δικά του στατιστικά, "thanasis statistics", που μοιάζουν περισσότερο με τα περίφημα "greek statistics" (τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία την προ των μνημονίων εποχή).

Είπε λοιπόν ο κ. Παπαδόπουλος σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα:

"Η απογραφή έγινε μεν, όμως δεν απογράφηκε το 100% του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό το λένε όλοι και δεν αφορά μόνο τα Καλάβρυτα, την Πάτρα και το Αίγιο που έχουν προβλήματα. Η απογραφή με ηλεκτρονικό τρόπο σε περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργήσει απώλειες. Γνωρίζω πολλούς συνδημότες μου στα Καλάβρυτα που δεν απογράφηκαν. Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά. Για εμάς ειδικά είναι οριακό το αποτέλεσμα. Οι υπηρεσίες μας υπολόγιζαν να έχουμε πληθυσμό γύρω στις 10.500-11.000. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποιου είδος ένταση στην ΕΛΣΤΑΤ, όμως πέρα από αυτό, το θέμα θα πρέπει να το δει και το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ. Ήδη εκεί συζητείται έντονα το αποτέλεσμα της απογραφής. Σίγουρα υπάρχει στατιστικό λάθος".

Ξεχνά βέβαια ο κ. Παπαδόπουλος το γεγονός, ότι ειδικά για τον "γηρασμένο πληθυσμό" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είχαν προσληφθεί απογραφείς οι οποίοι πήγαιναν επιτόπου και κατέγραφαν όλους αυτούς που δεν ήταν εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και δεν μπορούσαν να απογραφούν με ηλεκτρονικό τρόπο.

Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό που γνωρίζει και ο πρωτοετής φοιτητής των οικονομικών σχολών, ότι δηλαδή το... "στατιστικό λάθος" μπορεί να έχει είτε αρνητικό πρόσημο (να έχουν δηλαδή καταγραφεί λιγότεροι), μπορεί όμως να έχει και θετικό πρόσημο (να έχουν καταγραφεί δηλαδή περισσότεροι από τους πραγματικούς κατοίκους) και θα είναι περίπου το ίδιο σε όλους τους Δήμους της χώρας. Σε καμία περίπτωση βέβαια το στατιστικό λάθος δεν πρόκειται να φτάνει το 10-15%. Τόσο περίπου πρέπει να είναι, για να φτάσει ο Δήμος Καλαβρύτων τους 10.500 με 11.000 κατοίκους που ορέγεται ο Δήμαρχος. 

Επίσης παραβλέπει ο κ. Παπαδόπουλος το γεγονός της "καμπάνιας" που έγινε κατά τη διάρκεια της απογραφής, προκειμένου συμπατριώτες μας που κατοικούν Αθήνα, Πάτρα κι αλλού, να καταγραφούν στα έρημα χωριά μας προκειμένου να... "δείξουμε ότι έχουμε παραπάνω μόνιμο πληθυσμό".

Σε κάθε περίπτωση αυτοί που βλέπουν τα πράγματα ως έχουν (πέρα από πολιτικές και άλλου είδους σκοπιμότητες), γνωρίζουν ότι τελικά ο πραγματικός μόνιμος πληθυσμός του δήμου μας είναι πολύ λιγότερος και από τους 9.281 κατοίκους που τελικά ανακοινώθηκαν. Επιπλέον, οφείλει να μας πει ο κ. Παπαδόπουλος ποιες είναι οι υπηρεσίες του δήμου που υπολόγιζαν ότι έχουμε πληθυσμό γύρω στις 10.500-11.000 κατοίκους και σε ποια δεδομένα στηρίχθηκαν;

Όσον αφορά βέβαια την ένσταση που προτίθεται να κάνει ο δήμος στην ΕΛΣΤΑΤ, εκτίμηση είναι ότι το μόνο που θα καταφέρει είναι να εκτεθεί ο ίδιος και η παράταξή του γι' ακόμα μια φορά.

Αναφορικά με την δήλωση του Θ. Παπαδόπουλου στην ίδια εφημερίδα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις, ότι δηλαδή: "Όλα μειώνονται, χρηματοδοτήσεις, θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, κλπ. Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη. Γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός μας είναι πάνω από 10.000. Είμαστε ορεινή περιοχή, έχουμε μεγάλη έκταση, είναι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν ούτως ή άλλως. Η ΚΕΔΕ θα το δει και σε επίπεδο χώρας συνολικά. Το ό,τι κάτι δεν πάει καλά φαίνεται και στο σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας", το συμπέρασμα είναι ένα:

Αντί ο ίδιος και η παράταξή του να δουν τα πράγματα ως έχουν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ερημοποίηση του τόπου μας, να δουν τι μπορεί να γίνει προκειμένου να σώσουν ότι μπορεί έστω στο... "και πέντε" να σωθεί, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις και οι θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.  

 

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 16 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com