Καλάβρυτα: Ας δούμε το θέμα του τουρισμού σοβαρά, πριν η κατάσταση γίνει "μη αναστρέψιμη".

άρθρο του Β. Αποστολόπουλου

 

Προβληματισμός και αβεβαιότητα επικρατεί στους επιχειρηματίες της φιλοξενίας στο δήμο Καλαβρύτων, για τα χαμηλά ποσοστά πληρότητας των καταλυμάτων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», "οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον ευνοϊκές για τους χιονοδρόμους και άλλους επισκέπτες της περιοχής, με τις πληρότητες μετά την 8η Ιανουαρίου να κυμαίνονται γύρω στο 70% τα σαββατοκύριακα. Τις καθημερινές, όμως, πολλά καταλύματα, ειδικά ξενώνες της περιφέρειας, αναγκάζονται να κλείνουν λόγω έλλειψης πελατών, ενώ όσα ξενοδοχεία μένουν ανοικτά στο κέντρο των Καλαβρύτων, έχουν πληρότητες που φτάνουν μετά βίας μέχρι 30%, κυρίως με χιονοδρόμους".

Επίσης ο κ. Δαφαλιάς πρόσθεσε ότι, "σε σχέση με άλλες χρονιές, η κίνηση τις καθημερινές παραμένει μειωμένη, πιο πολύ λόγω της πανδημίας, της οικονομικής αβεβαιότητας και του κύματος ανατιμήσεων".

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα, σχετικά με το τι "μέλει γενέσθαι" με τον τουρισμό στο Δήμο Καλαβρύτων.

Σίγουρα ο δήμος μας, ένας κατ' εξοχήν ορεινός δήμος, έχει τη δυνατότητα να γίνει ελκυστικός προορισμός για τους τουρίστες και τις 4 εποχές του χρόνου.

Πέραν του χιονοδρομικού, αξιοθέατα όπως τα μοναστήρια της περιοχής, ο τόπος εκτέλεσης, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ο οδοντωτός, τα Σπήλαια των Λιμνών, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα περιπατητικά μονοπάτια, οι καταρράκτες της Άνω Βλασίας, το κανόε καγιάκ στο Λάδωνα, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα γραφικά χωριά με τα καφενεδάκια, οι πηγές του Αροανίου, το κλήμα του Παυσανία και άλλα πολλά, μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες όλο το χρόνο.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά ελκυστικά για τους επισκέπτες, πρέπει να ικανοποιούνται μια σειρά από προϋποθέσεις.

 

Οδικό δίκτυο.

Δε μιλώ μόνο για την Πούντας - Καλαβρύτων και Πατρών Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας που έπρεπε να είχαν γίνει χτες. Μιλώ για το υπόλοιπο οδικό δίκτυο που ενώνει της υπόλοιπες δημοτικές ενότητες με τα Καλάβρυτα αλλά και την 111.

 

Προβολή.

Ήδη δαπανήθηκαν 15 με 20 χιλιάδες ευρώ για τουριστικό portal της περιοχής από την προηγούμενη δημοτική αρχή και άλλα τόσα από την τωρινή που κατήργησε αυτό της προηγούμενης και ποιος ξέρει άλλα πόσα από τις επόμενες που θα καταργήσουν των προηγούμενων... Το αποτέλεσμα βέβαια μηδέν. Και η κατάσταση αυτή θα διαιωνίζεται αν δεν γίνει κάτι σοβαρό για συγκεκριμένο σκοπό, συμβατό με τα portal των tour operator στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Υποδομές.

Δηλαδή τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, καφετέριες κλπ, όπου εδώ και χρόνια και χάριν του χιονοδρομικού, έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια, κυρίως από ιδιώτες επιχειρηματίες. Αυτά βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση αφού δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχα άλλων τουριστικών προορισμών.

 

Αν θέλουμε λοιπόν ο δήμος μας να γίνει ελκυστικός και τις 4 εποχές του χρόνου χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνει ένα δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Να κληθούν ιδιώτες, επιχειρηματίες, σύλλογοι, δημοτικοί σύμβουλοι να καταθέσουν προτάσεις για δράσεις και να αναζητηθούν προγράμματα για εξεύρεση πόρων.

Τέλος όπως έχω πει και πάλι, ο Δήμος Καλαβρύτων θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια, δίνοντας γενικές κατευθύνσεις για ένα ευρύτερο σχεδιασμό και, οπωσδήποτε θεσμικό ρόλο και λόγο σε εκπροσώπους  ευρύτερης αποδοχής, προερχόμενους από τους παραπάνω φορείς.

Σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ. 1 & 2 του Ν.3852/2010, το δημοτικό συμβούλιο εκάστοτε δήμου, με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του μπορεί να συγκροτεί επιτροπές για την επεξεργασία και εισήγηση θεμάτων της αρμοδιότητάς του. 

Ειδικότερα στους τουριστικούς δήμους συγκροτείται επιτροπή για την επεξεργασία και εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου. Στις επιτροπές προεδρεύει δημοτικός σύμβουλος που ορίζεται με την απόφαση της συγκρότησης και μετέχουν σε αυτές, σύμβουλοι που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου, καθώς και ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής.

 

Φυσικά και όλα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει χτες...

Ας γίνουν όμως έστω και τώρα την ύστατη στιγμή, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

 

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
6 + 12 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com