Για άλλη μια φορά αδιάβαστος; (άρθρο του Β. Αποστολόπουλου)

Την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021, δημοσιεύσαμε σε άρθρο με τίτλο "ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΑΣ: Τι ακριβώς γιορτάσαμε στη Βλασία.", το λεύκωμα του συγγραφέα, καθηγητή ιστορικού της Σχολής Ευελπίδων Νίκου Τόμπρου, που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της διαιώνισης της ιστορικής μνήμης, όπου μέσα σ' αυτό αναγράφεται, (περίπου στη σελ. 182), η μάχη της Βλασίας.

Σύμφωνα με αυτό, το οποίο προφανώς και δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε αφού είναι αποτέλεσμα επιστημονικής προσπάθειας και ενδελεχούς ιστορικής έρευνας καταξιωμένων επιστημόνων, αναφέρεται η μάχη της Βλασίας ως εξής:

 

Το καλοκαίρι του 1827 ο Θ. Κολοκοτρώνης προσπάθησε να επαναφέρει στην Επανάσταση «προσκυνημένα»  (υποταγμένα) στους Οθωμανούς χωριά της Αχαΐας.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν 1.100 Λειβαρτζινοί με επικεφαλής τον Β. Πετιμεζά και Αργείοι με αρχηγό τον Δαγρέ. Τη συγκεκριμένη δράση προσπάθησε να σταματήσει ο Δελή Αχμέτ με 3.000 στρατιώτες, ο οποίος κινήθηκε προς το στρατόπεδο του Πετιμεζά στον Άγιο Βλάση. Οι Έλληνες οχυρώθηκαν στο ομώνυμο χωριό και στην  πλησιόχωρη μονή του Αγίου Νικολάου.

Στις συμπλοκές που ακολούθησαν οι υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις των Οθωμανών και η φυγή αρκετών  στρατιωτών του Β. Πετιμεζά εξανάγκασαν τους υπόλοιπους Έλληνες να υποχωρήσουν, παραχωρώντας την νίκη στον εχθρό.

 

Αντίθετα, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, στο χαιρετισμό του που απηύθυνε το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021 στις εκδηλώσεις για την ίδια μάχη στην Άνω Βλασία Καλαβρύτων ανέφερε:

 

Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των ηρώων μας αλλά αυτή η μάχη θεωρήθηκε κρίσιμη και κομβική, όχι μόνο γιατί απ’ την έκβαση της σώθηκε τελικά το χωριό αλλά και γιατί οι δυνάμεις του Ιμπραήμ καθυστέρησαν στην διαδρομή τους προς τα Τριπόταμα, καταγράφοντας εδώ και σημαντικές απώλειες.

 

Το ξαναγράφω για όσους τυχόν δεν το κατάλαβαν.

Στο λεύκωμα της Περιφέρειας που επιμελήθηκαν καταξιωμένοι στο χώρο επιστήμονες αναφέρεται ότι:

"Στις συμπλοκές που ακολούθησαν οι υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις των Οθωμανών και η φυγή αρκετών  στρατιωτών του Β. Πετιμεζά εξανάγκασαν τους υπόλοιπους Έλληνες να υποχωρήσουν, παραχωρώντας την νίκη στον εχθρό".

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι:

"Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των ηρώων μας αλλά αυτή η μάχη θεωρήθηκε κρίσιμη και κομβική, όχι μόνο γιατί απ’ την έκβαση της σώθηκε τελικά το χωριό αλλά και γιατί οι δυνάμεις του Ιμπραήμ καθυστέρησαν στην διαδρομή τους προς τα Τριπόταμα, καταγράφοντας εδώ και σημαντικές απώλειες."

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Κάποιος από τους... Θανάση Παπαδόπουλο ή την καταξιωμένη επιστημονική ομάδα είναι αδιάβαστος!

Ποιος είναι αυτός;

Aς το κρίνουν οι αναγνώστες... 

 

Β. Αποστολόπουλος

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com