Φαινόμενο Dunning-Kruger. Οι άσχετοι που νομίζουν ότι είναι ειδικοί!

άρθρο του Β. Αποστολόπουλου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Cyclades24.gr, τον Μάϊο του 2019, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία MTC Group με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε επίπεδο τουριστικού μάρκετινγκ και προβολής, καθώς και προώθησης του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίθηκε αναγκαία, καθώς, η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστικών Δήμων της χώρας συνεργάζονται με εξειδικευμένες εταιρίες με σκοπό την διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών προώθησης και προβολής.

Η MTC Group, είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες στο αντικείμενο, η οποία μεταξύ των άλλων, συνεργάζεται με νησιά που κατέχουν κορυφαία θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη. Επικεφαλής του Ομίλου MTC Group είναι ο Νότης Μαρτάκης, μία από τις γνωστότερες και πλέον έμπειρες και αναγνωρισμένες φυσιογνωμίες στον τομέα του τουριστικού μάνατζμεντ.

Εν τούτοις, μέσα σε λίγους μήνες, η συνεργασία της εν λόγω εταιρίας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης κινδύνευσε να τιναχτεί στον αέρα, μιας και ο βαθμός δυσκολίας στη συνεννόηση των δύο πλευρών αποδεικνυόταν μεγάλος.

Σε πρώτη φάση, η εταιρία παρέδωσε τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού προς τον Δήμο. H μελέτη αξιολογήθηκε με σωρεία παρατηρήσεων από ομάδα έργου, αποτελούμενη από δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, παρότι δεν είχαν εξειδίκευση πάνω στο τουριστικό αντικείμενο, ανέλαβαν το ρόλο του “εξεταστή” και έκριναν ανεπαρκή την πρόταση της MTC Group.

Διαβάζοντας κανείς όλα τα παραπάνω, μπορεί να διαπιστώσει πως μια από τις μεγαλύτερες "πληγές" που "μαστίζουν" όχι μόνο τους Δήμους αλλά σχεδόν ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση στην πατρίδα μας, είναι οι άσχετοι που νομίζουν ότι είναι ειδικοί.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό.

Την δεκαετία του 90, οι David Dunning και Justin Kruger ξεκίνησαν μια έρευνα και ανακάλυψαν πως, άτομα περιορισμένων γνώσεων αποκτούν μια ψευδαίσθηση ανωτερότητας, εκτιμώντας (εσφαλμένα) ότι οι γνωστικές τους ικανότητες είναι υψηλότερες από ό,τι πραγματικά είναι.

Ανακάλυψαν επίσης ότι, πιο επικίνδυνη είναι η κατάσταση όταν οι άνθρωποι έχουν κάποια μικρή γνώση για ένα θέμα, απ’ ό,τι όταν δεν ξέρουν τίποτα γι’ αυτό. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε εδώ και πολλές γενιές με τη γνωστή φράση: «Η ημιμάθεια είναι πιο επικίνδυνη από την αμάθεια».

Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε φαινόμενο Dunning – Kruger και αποτελεί μια γνωστική διαταραχή, σύμφωνα με την οποία ανεπαρκείς άνθρωποι, συνήθως υπερεκτιμούν τις ικανότητες, τις γνώσεις και τον εαυτό τους και αδυνατούν να αναγνωρίσουν τη δική τους έλλειψη δεξιοτήτων και την έκταση της ανεπάρκειας τους.

Εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ποιες θα είναι οι συνέπειες, όταν τέτοια άτομα κληθούν να διαχειριστούν θέματα ή καταστάσεις, για τις οποίες ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ...

 

Τα στοιχεία για το φαινόμενο Dunning – Kruger, προέρχονται από την Wikipedia και τους ιστότοπους braining.gr, awakengr.com και armynow.gr

 

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com