Ας αναδείξουμε την ασαφή και θολή πρόθεση της Γερμανίας. Αλλιώς ας την κάνουμε ξεκάθαρη και συγκεκριμένη.

...άρθρο του Β. Αποστολόπουλου

Διαβάζουμε σε άρθρο της "Π" ότι, η πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ στην Ελλάδα και κυρίως τα λεγόμενά της «ερέθισαν» τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο.

Ο λόγος η συνάντηση που είχε η τελευταία με τον Έλληνα υπ. Εξ. Νίκο Δένδια με την ίδια να υποστηρίζει ότι η χώρα της επιθυμεί να επενδύσει στις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από τους Ναζί. Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, η πόλη της μεγαλύτερης θηριωδίας των Ναζί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Μπέρμποκ είναι τόπος που εντάσσεται θεωρητικά στις «επενδυτικές επιλογές» της Γερμανίας.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, με την εν λόγω αναφορά η Γερμανίδα υπουργός ουσιαστικά αρνήθηκε την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων – ζήτημα που είχε θέσει νωρίτερα στις κοινές δηλώσεις τους ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε "ψίχουλα της ντροπής" τις "επενδυτικές επιλογές" της Γερμανίας, λέγοντας ότι, «Η Γερμανίδα παίζει ένα απαράδεκτο διπλωματικό παιγνίδι. Αρνείται κάθε κουβέντα για τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις, αλλά προσπαθεί την ίδια ώρα να δείξει ότι έχει μετανοιώσει για τα εγκλήματα πολέμου κάνοντας ελαχιστότατης αξίας “προσφορές” με φανερό στόχο της την αποδυνάμωση και εν τέλει ακύρωση των διεκδικήσεών μας».

Επιπλέον, αναφερόμενος στο Ελληνογερμανικό ταμείο είπε:

«Έχουμε διαπιστώσει ότι ο ρόλος του είναι διχαστικός, προσφέροντας ψίχουλα στους δήμους που είναι ενταγμένοι στο Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων. Κάποιοι συνάδελφοι “τσίμπησαν” και έλαβαν 50-100.000 ευρώ, ευνοώντας, έστω και άθελά τους, στην ουσία τα ύπουλα Γερμανικά σχέδια.
Εμείς είμαστε αντίθετοι σε κάθε μεμονωμένο τρόπο συνδιαλλαγής με τη Γερμανία. Δεν θα κλείσουμε το στόμα, αποδεχόμενοι την παρελκυστική τακτική της. Δεν σβήνεται το κακό παρελθόν της με μικροπροσφορές, δήθεν καλής θέλησης…
».

Και καταλήγοντας δικαιολόγησε την άρνησή του λέγοντας ότι:

«Φρονώ ότι κάθε αποσπασματική συζήτηση είναι παγίδα. Οτιδήποτε σκέφτονται οι Γερμανοί για την Ελλάδα πρέπει να περνάει μέσα από το κράτος μας. Είναι αδιανόητο να προσεγγίζει με τις δηλώσεις της η κ. Μπέρμποκ τις μαρτυρικές πόλεις, εκφράζοντας ως θέση της χώρας της την επενδυτική στήριξή τους, που όμως είναι ασαφής, άρα κινείται στα όρια μιας θολής πρόσθεσης…».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Δημάρχου Καλαβρύτων, θα συμφωνήσω ότι  δεν σβήνεται το κακό παρελθόν της Γερμανίας με μικροπροσφορές δήθεν καλής θέλησης, προσθέτοντας όμως ότι δεν σβήνεται και το κακό "παρασημοφορημένο" από την Γερμανική Πρεσβεία παρελθόν κανενός, με λόγια "εσωτερικής κατανάλωσης" και στείρους "λεονταρισμούς" .

Ούτε βέβαια ωφελεί να ρίχνουμε το "μπαλάκι" της συζήτησης για επενδύσεις που αφορούν τις μαρτυρικές πόλεις, στο κράτος. Η ιστορία έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο τουλάχιστον μέχρι σήμερα "δεν περπατάει".

Θα συμφωνήσω ότι η όποια κίνηση θα πρέπει να γίνει συλλογικά όχι όμως από ένα μάλλον απρόθυμο έως σήμερα κράτος, αλλά από το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων. 

Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει το σύνολο των Δήμων που αποτελούν το Δίκτυο, να ετοιμάσουν και να υποβάλλουν σοβαρές επενδυτικές προτάσεις προς το γερμανικό κράτος. Προτάσεις που να αφορούν τόσο έργα υποδομής, (παράδειγμα ο Δήμος Καλαβρύτων θα μπορούσε να εντάξει το οδικό δίκτυο), όσο και επενδύσεις σε τομείς όπως οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η τεχνολογία, ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, το εμπόριο, μακροχρόνιες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας για εξαγωγές κλπ.

Επενδύσεις δηλαδή, οι οποίες θα προσφέρουν την τεχνογνωσία και τα απαραίτητα εφόδια που όχι μόνο θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο μας, αλλά θα δώσουν προοπτική και στις επόμενες γενιές.

Στο χέρι μας λοιπόν είναι, είτε να αναδείξουμε την ασαφή και θολή (σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπαδόπουλου) πρόθεση της Γερμανίας, είτε να την κάνουμε ξεκάθαρη και συγκεκριμένη. 

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
12 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com