Τάκης Χριστοδούλου: Ο ρόλος των Καλαβρύτων είναι να διδάξει ότι την φρίκη του πολέμου την προκαλεί ο κατακτητής

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων είναι μια βάρβαρη και άνανδρη πράξη της φασιστικής γερμανικής πολεμικής μηχανής τον Δεκέμβρη του 1943, ένας κρίκος στην ατέλειωτη αλυσίδα των πολύμορφων και πολυποίκιλων ανουσιουργημάτων της. 

Αυτή η μηχανή  απαρτιζόταν από αναλώσιμους πολεμιστές,  ποτισμένους με την ιδεολογία της Άριας Φυλής, έχοντας στην διάθεσή τους κάθε μέσο σωματικής και ψυχικής εξόντωσης του ανθρώπου. 

Και βέβαια,  ήταν καλοκουρδισμένη, ελεγχόμενη και ακριβής.

 Ο,τι χρειάζεται να είσαι αποτελεσματικός εγκληματίας.

Για τον Άξονα, 3 ήταν τα  κυρίαρχα θέματα  μετά την ήττα του και την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου :

Το ακαταδίωκτο της ηγεσίας, η αποφυγή του στιγματισμού των επιγόνων και η αποφυγή καταβολής αποζημιώσεως και επιστροφής των λεηλατιθέντων .

Τα πράγματα, επιβεβαιώνουν δυστυχώς,  ότι έχουν επιτευχθεί και οι 3 στόχοι.

 Θα συμφωνήσω με την προτροπή του Κώστα Κούκιου ( Όλοι εμείς που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε όλα τα επίπεδα σε μια περιοχή ιστορικά φορτισμένη, όπως είναι τα Καλάβρυτα, έχουμε ένα ιερό χρέος απέναντι στους εαυτούς μας πρωτίστως, και έπειτα στη νέα γενιά. Θα πρέπει να είμαστε διακομιστές της ιστορίας και όχι απλά παρατηρητές, όπως ακριβώς γίνεται στην ταινία. Να μεταφέρουμε μέσα από την ενσυναίσθηση, τη βιωματική προσέγγιση, την επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση, την έρευνα, τη μελέτη αλλά και την τέχνη, την Ιστορία, με την ελπίδα ότι έτσι οι νέοι θα μάθουν και όχι απλά θα ακούσουν ή θα δουν)  ,  με μία παρατήρηση και μία συμπλήρωση:

Ο ρόλος των Καλαβρύτων είναι να διδάξει ότι την φρίκη του πολέμου την προκαλεί ο κατακτητής, ότι  είναι αδικαιολόγητος και καταδικαστέος , ότι είναι ευτελής και απάνθρωπος και ότι ο σεβασμός στην ανθρώπινη υπόσταση είναι το υπέρτατο και επιδιωκόμενο αγαθό.

Αυτή η διδαχή δεν γίνεται από κρυφά σχολεία. 

Γίνεται ανοιχτά, διάπλατα, στο φως γιατί δεν φοβόμαστε, δεν εξαγοραζόμαστε, πιστεύουμε στον άνθρωπο, στην ειρήνη και την συναδέλφωση, στην βάση αρχών και αξιών.

Θα ήμουν ευτυχής να συνδιακηρύξουμε τα μηνύματά μας,  μαζί με τους απογόνους των κατακτητών, αρκεί να γίνουν ο Απόστολος Παύλος των πρώτων χρόνων του Χριστιανισμού.

 

ΤΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 12 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com