Σχόλιο περί σχολείων (άρθρο του Νίκου Μαγκαφά)

Η σημερινή ημέρα  πλημμυρίζει με συναισθήματα χαράς και προσμονής αλλά και  με έντονο αίσθημα  ευθύνης όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Η νέα  αρχή κάθε σχολικής χρονιάς είναι ελπιδοφόρα και απαιτεί υψηλούς στόχους και καινούργια όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Απαιτεί  ωστόσο και κόπους και θυσίες. Τη μέρα αυτή  οι ευχές όλων μας συνοδεύουν την προσπάθεια των παιδιών μας  στο συναρπαστικό ταξίδι της μάθησης.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η νέα χρονιά μάς βρίσκει και πάλι αντιμέτωπους με μια ρευστή σχολική πραγματικότητα. Η υγειονομική κρίση που καλά κρατεί, η νόσηση συνανθρώπων μας όλο και μικρότερων ηλικιών και η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία  για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων καθιστούν  ιδιαίτερα επισφαλή την επιστροφή στη σχολική κανονικότητα.

Παράλληλα το νέο σχολείο με τα εργαστήρια δεξιοτήτων και την εισαγωγή του μαθήματος των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο ευαγγελίζεται αυτάρεσκα μια ελπιδοφόρα αλλαγή στη σχολική πραγματικότητα, η οποία όμως από την άλλη απαξιώνεται διαρκώς. Η μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών, ο κοινωνικός αυτοματισμός που συνεχώς ενεργοποιείται σε βάρος τους, ο συνεχώς αυξανόμενος φόρτος εργασίας, οι αλλεπάλληλες εγκύκλιοι, οι διαταγές και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, καθιστούν το υψηλότερο λειτούργημα των κοινωνιών ένα βαρύ επάγγελμα με μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών να φτάνουν σε κατάσταση επαγγελματικής εξουθένωσης.

Παράλληλα το Λύκειο – έχοντας απολέσει τον χαρακτηρισμό του ως βαθμίδα γενικής παιδείας -  λειτουργεί ως προθάλαμος του Πανεπιστημίου, επενδύοντας στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, την ίδια ώρα που με ευκολία «πετά έξω» χιλιάδες μαθητών χωρίς να τους εξασφαλίζει άλλη προοπτική πέρα από την οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους που θα αναγκαστούν να  στείλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε ακριβοπληρωμένα κολλέγια της χώρας μας ή της αλλοδαπής.

Αν λοιπόν τα πράγματα είναι έτσι, τότε οι μεγαλόστομες ρητορείες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αποδεικνύονται «έπεα πτερόεντα». Ακόμη χειρότερα: το να ακκίζονται ότι έχουν αναβαθμίσει το σχολείο μαρτυρά επιπλέον και άγνοια της πραγματικότητας και ασύγγνωστη έλλειψη αυτογνωσίας.

Ωστόσο σε πείσμα των αντιπαραθέσεων αυτών, η νέα χρονιά ξεκινά. Ας ελπίσουμε ότι θα αποβεί ένα ταξίδι  αξιών και  γνώσης. Με όχημα την φιλομάθεια και την εργατικότητα ας ευχηθούμε να έχουμε εύπλοια όλοι οι συνοδοιπόροι: μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς.   Τα σχολεία μας διαθέτουν εκπαιδευτικούς με γνώσεις, υψηλό αξιακό σύστημα, ευαισθησία και διάθεση για προσφορά. Το δεδομένο αυτό, αν συνδυαστεί με την στοχοπροσήλωση που οφείλουν να επιδεικνύουν οι μαθητές μπορεί να ξεπεράσει όλους τους σκοπέλους που το εκπαιδευτικό σύστημα στήνει μπροστά τους. Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο απαισιόδοξοι μια τέτοια μέρα. Ας ευχηθούμε η νέα χρονιά να είναι δημιουργική και να αποτελέσει την αρχή καινούργιων κατακτήσεων.

Μαγκαφάς  Νικόλαος

Εκπαιδευτικός  - Δημοτικός Σύμβουλος         

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
5 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com