Κι εσύ, αθάνατη, εσύ θεία ματωμένη περπατείς … και αθέατη στα Καλάβρυτα…

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες ένα κείμενο που μας χαρακτηρίζει ως έθνος. Αποδίδει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον Μεγάλο  Αγώνα που διεξήγαν οι Έλληνες τον καιρό της δημιουργίας του Ύμνου και χαρακτηρίζεται από τελειότητα στιχουργική και μουσική ώστε δικαίως καθιερώθηκε ως ο Εθνικός Ύμνος των Ελλήνων.

Υπό την έννοια αυτή είναι στα αλήθεια αξιέπαινη η διοργάνωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας της παρουσίασης αυτούσιου του Εθνικού μας Ύμνου  στα Καλάβρυτα από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και με τη σύμπραξη της Μικτής Χορωδίας και της Παιδικής Χορωδίας της Πολυφωνικής Χορωδίας της Πάτρας. Ο χώρος του Πανελλήνιου  Ηρώου Εθνικής  Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821  στα Καλάβρυτα (όπως συντηρήθηκε με σημαντική χορηγία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου) με τον βαθύ συμβολισμό του προσέφερε την κατάλληλη ατμόσφαιρα και  πολλαπλασίασε τα ρίγη συγκίνησης που βίωσαν οι λίγοι τυχεροί που απόκτησαν τις λιγοστές προσκλήσεις. Στίχοι μοναδικοί, όπως ο μεγάλος Ζακυνθινός ήξερε να τεχνουργεί, μεστοί από εικόνες οπτικές, ακουστικές, κινητικές, ζωντάνεψαν τις μεγαλειώδεις και ενίοτε οριακές στιγμές του νεώτερου ελληνισμού, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά της φυλής μας, από την αταλάντευτη πίστη και αυτοθυσία ως «τη διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή».  Η μελοποίηση του σπουδαίου έργου από τον επίσης σπουδαίο Νικόλαο  Χαλικιόπουλο - Μάντζαρο, όπως την ενορχήστρωσε και επεξεργάστηκε ο μαέστρος Άλκης Μπαλτάς, ενέτεινε την εσωτερική δόνηση και επέτρεψε τη συναισθηματική βίωση του απαράμιλλου περιεχομένου. 

Και πραγματικά δεν θα μπορούσε να βρεθεί εκδήλωση πιο εμβληματική από αυτήν, για να εορταστούν με σεμνό μεγαλείο – επιτρέψτε μου το οξύμωρο σχήμα – τα 200 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων. Κι αν αυτή είναι η αίσθηση του κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση την Παρασκευή 23 Ιουλίου στα Καλάβρυτα, διάχυτη είναι και μια άλλη αίσθηση: αυτή της ηχηρής απουσίας της ανώτατης ηγεσίας της χώρας. Την πλάτη γύρισαν στην εκδήλωση οι υψηλοί προσκεκλημένοι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, που έλαμψαν δια της απουσίας τους από τα Καλάβρυτα. Και σίγουρα ο συμβολισμός θα ήταν άλλος και το μήνυμα θα ήταν πιο ηχηρό, αν μαζί με το κοινό εκείνο το βράδυ της Παρασκευής  τον Εθνικό μας Ύμνο σιγομουρμούριζε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και υπουργοί Σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση μάς απειλεί με εθνικό αποχαρακτηρισμό, , απλά χάθηκε η ευκαιρία να διατρανωθεί με μια συναυλία υψηλού συμβολισμού την παραμονή της μεγάλης γιορτής της Δημοκρατίας η προσήλωση στα εθνικά ιδεώδη, η εθνική ενότητα και η κοινή πίστη. Το σύνθημα «Κι εγώ στο Μοριά»  της καμπάνιας ΜΟΡΙΑΣ 21 δικαίως μπορεί να παραφραστεί «Ούτε κι εγώ στο Μοριά»!

Κάποιες άλλες αστοχίες, αβλεψίες και σφάλματα, όπως ο μη διαφανής τρόπος διανομής  των προσκλήσεων που είχε ως απότοκο την απουσία του καλαβρυτινού κοινού παρά τη θέλησή του από την εκδήλωση , οι χλιαροί και ως εκ τούτου αδιάφοροι χαιρετισμοί  των περισσότερων από όσους  εκλήθησαν στο βήμα (τελικά ήταν προτιμότερη η σιωπή της κ. Μαρτίνου), προστίθενται στα αρνητικά της εκδήλωσης, που χωρίς να αγνοούνται, όμως επισκιάζονται από τον υψηλό συμβολισμό της.

Μαγκαφάς Νικόλαος

Εκπαιδευτικός, Δημοτικός Σύμβουλος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com