ΧΑΙΡΕ, Ω ΧΑΙΡΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! (γράφει ο Νίκος Μαγκαφάς)

Ελευθερία του πολιτικού λόγου είναι η ελεύθερη έκφραση δια του λόγου σκέψεων, γνωμών και πεποιθήσεων που αφορούν το πολιτικό γίγνεσθαι. Συναντάται για πρώτη φορά στην αρχαία Αθήνα συμπυκνωμένη στην εισαγωγική ερώτηση του επιστάτη των πρυτάνεων στην Εκκλησία του Δήμου «τίς αγορεύειν βούλεται;», κατοχυρώθηκε αργότερα στα συνταγματικά κείμενα των ΗΠΑ και αποτελεί μέρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτά περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη το 1789 μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Η ελευθερία του πολιτικού λόγου συνδέεται αναπόσπαστα με τη δημοκρατική αρχή και δεν νοείται σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου στο οποίο καταστέλλεται το δικαίωμα αυτό. Η δημοκρατία ανασαίνει και ανελίσσεται με το δικαίωμα αυτό,  κάνοντας πράξη την αρχή της πολυφωνίας, condition sine qua non  της δημοκρατίας. Η ελευθερία του λόγου είναι αναγκαία για την πληροφόρηση, για τη διαμόρφωση επιλογών αλλά και για την ίδια τη συμμετοχή του πολίτη και την κοινωνική συνοχή.

Επιπλέον είναι απαραίτητη, για να γίνεται έλεγχος προς την εξουσία και  τα πρόσωπα που την ασκούν ενώ παράλληλα είναι αναγκαία για την πληροφόρηση, για τη διαμόρφωση επιλογών αλλά και για την ίδια τη συμμετοχή του πολίτη.

Υπό αυτό το αυτονόητο πρίσμα είναι πραγματικά τραγικό περιστατικό η προσπάθεια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων κ  Νασιώτη Θόδωρου να μου στερήσει το δικαίωμα του λόγου κατά τη συνεδρίαση της 28ης Ιουλίου 2021. Το γεγονός - που επανειλημμένα έχει συμβεί σε βάρος μου - με οδήγησε, κατόπιν διαμαρτυριών μου, στην αποχώρηση από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση φέρνοντας στο μυαλό μου αυτό που κάποτε λέχθηκε: η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα, αλλά «αναβαθμός πολιτισμού», που απαιτεί «πολλά στάδια εσωτερικού εκπολιτισμού». Κι ένα τελευταίο: Η δημοκρατία είναι ένα πολύ δύσκολο πολίτευμα, γιατί χρειάζεται να έχει πολίτες στο ύψος της.

Μαγκαφάς Νικόλαος

Εκπαιδευτικός Δημοτικός Σύμβουλος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
7 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com