Μήνυμα του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Αγαπητά μας παιδιά, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς,

Ο απανταχού ελληνισμός τιμά σήμερα τους προγόνους του, που άρχισαν την επανάσταση το 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, εκείνους που πυροδότησαν τη συνείδηση του έθνους ενάντια στην τυραννία και στην καταπίεση, εκείνους που κυριολεκτικά μέσα από τη στάχτη συγκρότησαν ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος. Παράλληλα, τιμά την Ορθόδοξη πίστη του, εορτάζοντας την αναγγελία της γέννησης του Ιησού. Ο συνεορτασμός της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου τονίζει τον άρρηκτο δεσμό ελληνισμού και χριστιανισμού. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στην προκήρυξή του έλεγε: «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε: «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω».

Ο σημερινός πανηγυρικός εορτασμός της 25ης Μαρτίου στα σχολεία μας, επαναφέρει στη μνήμη μας το ρόλο της μοίρας της πατρίδας μας, που δεν είναι άλλος από το να «φυλάττει Θερμοπύλες» έναντι κάθε μορφής ολοκληρωτισμού. Το παράδειγμα του τιτάνιου αγώνα των αγωνιστών του 1821 και των υπέρμετρων θυσιών, που υπέστησαν οι πρόγονοί μας για να είμαστε εμείς ελεύθεροι πρέπει να κατευθύνει τις σκέψεις και τις ενέργειές μας και χωρίς φόβο να πράξουμε κι εμείς αντίστοιχα το καθήκον μας, εφόσον χρειαστεί. Η ελληνική επανάσταση έχει ενταχθεί στη νεοελληνική εθνική συνείδηση ως το ύψιστο γεγονός της συλλογικής επιβεβαίωσης.

Σήμερα όλοι οι Έλληνες, είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την πνευματική και πολιτική παράδοση στην οποία στηρίχθηκε η επανάσταση του 1821, που δεν είναι μόνο ένα στρατιωτικό ή πολεμικό γεγονός πανευρωπαϊκής ακτινοβολίας, αλλά ένας πνευματικός αγώνας ενός λαού που πιστεύει στην αξία της ιδέας και υπηρετεί σε όλες τις εποχές, τις ακατάλυτες αρχές της ελευθερίας και της αρετής. «Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό», έλεγε ο μεγάλος Λόρδος Βύρωνας. Το δικό μας χρέος, ως νεότερων Ελλήνων, που σέβονται και τιμούν την ιστορία τους, είναι να συνεχίζουμε με υψηλό φρόνημα, αίσθημα ευθύνης και φιλοπατρίας να διαφυλάττουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και να εργαζόμαστε για ειρήνη σε όλον τον κόσμο.

Μόνο όταν είμαστε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ», όπως είπε ο Μακρυγιάννης, μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες, μπορούμε να αισιοδοξούμε για έναν καλύτερο κόσμο, μπορούμε να γράφουμε ιστορία. Η εδραίωση της δημοκρατίας, η ποιότητα της υγείας, η μεταρρύθμιση της παιδείας, το υγιές περιβάλλον, η κοινωνική αλληλεγγύη, η παγκόσμια ειρήνη, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η προσφυγιά, η ισότιμη κοινωνία, η οικογενειακή και κοινωνική βία, είναι προκλήσεις για τις οποίες οφείλουμε να αγωνιζόμαστε διαρκώς. Το “χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Χρόνια πολλά Ελλάδα.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com