Άρθρο του Καλαβρυτινού ΑΝΔΡΕΑ ΦΙΛΙΑ: Οι μελέτες που δεν χάθηκαν

Πρόσφατα έχει έρθει στην επικαιρότητα το θέμα των ανεγέρσεων Σχολικών μονάδων στο Δήμο Πατρέων και αναζητείται η αιτία που αυτή τη στιγμή μόλις μία σχολική μονάδα έχει παραδοθεί, Δημοτικό Σχολείο Βραχναιίκων, μία ακόμα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με μεγάλη καθυστέρηση, 16ο Δημοτικό Σχολείο ενώ οι υπόλοιπες αγνοούνται.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα φαίνεται "χαμένη"  η μελέτη κατασκευής του 67ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών με αποτέλεσμα την απένταξή του απο το ΕΣΠΑ.

Η μισή αλήθεια...  Η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.  Οι μελέτες κατασκευής είχαν ανατεθεί σε ιδιώτες μελετητές στα τέλη της δεκαετίας του 2000 από την τότε νομαρχία. (16ο , 67ο ,12ο & 27ο Δημοτικά Πατρών καθώς και  3ου Γυμνασίου και 10ου Λυκείου Πατρών ). Το Λύκειο Δεμενίκων και το Δημοτικό Βραχναιίκων είχαν δημοπρατηθεί και είχε ήδη γίνει ανάθεση κατασκευής απο τη Νομαρχία με χρήματα δημοσίων επενδύσεων και όχι ΕΣΠΑ.

Λίγο πριν την μετάβαση στον Καλλικράτη το Δεκέμβριο του 2010 σε συνεδρίαση του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου καταψηφίστηκε η παραλαβή των μελετών με αποτέλεσμα να μην εξοφληθούν οι μελετητές, η μία εκδοχή. Η άλλη, ότι λόγω κατάτμησης των μελετών των έργων δεν υπήρχε έγκριση του Επιτρόπου και δεν μπορούσαν να εξοφληθούν.  Η Περιφέρεια ως φυσικός μεσολαβητής μεταξύ Νομαρχίας και Δήμου, ισχυρίστηκε πως δεν μπορούσε να τους παραδώσει στη νέα, τότε Δημοτική αρχή του Γιάννη Δημαρά, γιατί δεν αποτελούσε περιουσία του ελληνικού κράτους με δεδομένο ότι οι μελετητές δεν είχαν πληρωθεί.

Ο Δήμος, για να τις παραλάβει έπρεπε να βρει νόμιμο τρόπο να τις αποπληρώσει, περίπου 100.000€, και στη συνέχεια να εντάξει τα έργα στο ΕΣΠΑ. Δυστυχώς όμως νόμιμος τρόπος γι' αυτό δεν υπήρχε. Υπήρχαν κολπάκια και πλυντήρια που κάποιοι άλλοι ήξεραν πολύ καλά αλλά η τότε νέα Δημοτική Αρχή δεν ήθελε με κανένα τρόπο να εμπλακεί. Μπροστά στο αδιέξοδο, η μόνη  σύννομη οδός για το Δήμο Πατρέων ήταν να παραδοθούν μέρη των μελετών που υπήρχαν και οι οποίες που είχαν συνταχθεί από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας και ήταν περιουσία του κράτους και στη συνέχεια να συνταχθούν οι υπόλοιπες από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Το ΕΣΠΑ βάδιζε προς το τέλος και έπρεπε να τεθούν προτεραιότητες. Ήταν βέβαιο ότι δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν όλες και να ενταχθούν όλα τα σχολεία στο ΕΣΠΑ. ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ τέθηκαν με έγγραφα των Διευθύνσεων ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ και ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ  εκπαίδευσης και ανακοινώθηκαν από το Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο παιδείας σε όλους τους ενδιαφερόμενους σε συνάντηση στο Δημαρχείο (            7/6/2010). Μόλις τότε αποφάσισε η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ να παραδώσει στο Δήμο τις μελέτες που είχε στην κατοχή της.

Με εξαίρεση το 16ο Δημοτικό Σχολείο που υπήρχαν τα Αρχιτεκτονικά για όλα τα υπόλοιπα ο ΔΗΜΟΣ παρέλαβε μόνο τα τοπογραφικά. Αυτά και μόνο αυτά αποτελούσαν περιουσία του Ελληνικού Κράτους... Και ο χρόνος κυλούσε.... Το ΕΣΠΑ όμως είχε ανοίξει από το 2008.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης για το 67ο Δημοτικό Σχολείο ήταν αρνητική ως προς την ανέγερση, ευθέως, άρα ποιες μελέτες θα συνέτασσε ο Δήμος. Αν οι μελέτες έστω και αυτές των ιδιωτών, είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως και είχαν νομίμως παραληφθεί από την τότε νομαρχία, τα σχολεία σήμερα θα είχαν παραδοθεί. Και δεν είναι λίγα... 16ο, 12ο  και 67ο Δημοτικά, 3ο Και 10ο Λύκειο. Οι προτεραιότητες που ετέθησαν από τις τότε Διευθύνσεις ήταν το 16ο Δημοτικό επειδή είχε μεγάλες πιθανότητες ένταξης, λόγω ωριμότητας φακέλου, 12ο Δημοτικό και 3ο Γυμνάσιο κατά σειρά προτεραιότητας. Και αυτή η εισήγηση έγινε αποδεκτή άμεσα από τη Δημοτική Αρχή. Το 67ο Δημοτικό και το 10ο Λύκειο δεν ήταν καν στο πλάνο αναγκαιότητας των Διευθύνσεων Παιδείας και για όσους γνωρίζουν η εισήγηση αναγκαιότητας ανέγερσης αποτελεί προϋπόθεση για την οποιαδήποτε διαδικασία έναρξης ανέγερσης σχολείου.

Αποτέλεσμα. Το 16ο εντάχθηκε, ανεγέρθηκε και έπρεπε ήδη να έχει παραδοθεί. Εμβόλιμα, λόγω της αποχώρησης του εργολάβου που είχε αναλάβει την ανέγερση του Δημοτικού Βραχνείκων από τη νομαρχία, ανασυντάχθηκε ο φάκελος του με βάση τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ, ανεγέρθηκε και παραδόθηκε από το Δήμο ΠΑΤΡΕΩΝ στους δικαιούχους. Ο φάκελος του 12ου Δημοτικού συντάχθηκε από την αρχή κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ αλλά δεν πρόλαβε να ενταχθεί και ο φάκελος του 3ου γυμνασίου ήταν εν εξελίξει το 2014 και παραδόθηκε στην  παρούσα Δημοτική αρχή για ένταξη στο Νέο ΕΣΠΑ.

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Οι 100.000€ που αναζητούνταν, ώστε διαμέσου παράπλευρων οδών να αποδοθούν στους ιδιώτες μελετητές, προκειμένου να παραληφθούν οι μελέτες των σχολείων το 2011, φυσικά και διατέθηκαν από το Δήμο προκειμένου όμως να εξοπλιστούν οι τεχνικές υπηρεσίες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προγράμματα, να παρακολουθήσουν οι μηχανικοί σεμινάρια και ότι χρειαζόταν προκειμένου να συνταχθούν μελέτες για να προλάβει ο ΔΗΜΟΣ να εντάξει έργα στο ΕΣΠΑ. Κανακάρη, Καβουκάκι, αποχέτευση, σχολεία και άλλα πολλά συντάχθηκαν και κατατέθηκαν και δημοπρατήθηκαν, ώστε το 2014 ήταν εν εξελίξει στα όρια του Δήμου Πατρέων, έργα ύψους 100.000.000€ τα οποία σιγά σιγά παραδίδονται σήμερα στους δικαιούχους. Αυτά τα ολίγα για όσους θέλουν να μάθουν την αλήθεια... ελπίζοντας πως οι αρμόδιοι πλέον θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δόθηκαν από τους προκατόχους τους με τη σύνταξη μελετών από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου πλέον και όχι από αναθέσεις σε ιδώτες, ώστε στο Νέο ΕΣΠΑ που μόλις άνοιξε να μην υπάρξουν άλλες χαμένες ευκαιρίες...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

πηγη dete

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
10 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.