Πρωταπριλιάτικη αλήθεια. (άρθρο του Θεοδ. Ν. Παπαδόπουλου)

Μετά το γνωστό πλέον προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου τον οποίο έχουμε κατ' επανάληψη φιλοξενήσει και με το οποίο χαριστικά αποδόθηκε με την "βούλα" του κράτους η έναρξη της επανάστασης του 21 στην Μάνη, παρατηρείται μια εμφανής μεταστροφή της τοποθέτησης από τους υπευθύνους των Καλαβρύτων. Από παιδιά μάθαμε και καμαρώνοντας υποστηρίζαμε, για δεκάδες χρόνια, ότι "από τα Καλάβρυτα ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821". 

Από πέρυσι και μετά τα γνωστά προεδρικά διατάγματα, που θεωρητικά και μόνο φυσικά, επιδιώκουν να θέσουν στο περιθώριο αυτό τον ισχυρισμό και για τα οποία δεν υπήρξε ουδεμία ουσιαστική αντίδραση από την αρμόδια δημοτική αρχή, μάλλον άλλαξαν τον ισχυρισμό και αναφέρεται πλέον ότι "είμαστε η πρώτη Πόλη που απέκτησε την ελευθερία της". 

Αληθινός και επίσης βαρύς και άκρως τιμητικός τίτλος που φουσκώνει με υπερηφάνεια τα στήθη και τις καρδιές των νέων γενεών, οι οποίες καλούνται να συνεχίσουν την ιστορική αλήθεια.

Στο Λύκειο Καλαβρύτων έχει αποδοθεί η εξαιρετική τιμή να κατέχει την εξέχουσα πρώτη θέση στην μεγάλη μαθητική παρέλαση της Αθήνας, φορώντας το ανδρικό τμήμα, ΑΝΕΚΑΘΕΝ, την τοπική φορεσιά, την φουστανέλα.

Η στολή είναι δεικτική του τόπου προέλευσης ή της ιδιότητας και φυσικά έχει την σημασία της και ποτέ δεν είναι στο περίπου.

Φέτος, όποιος βρέθηκε στην Αθήνα διεπίστωσε μια ανομοιομορφία στις στολές των αγοριών, οι οποίες περιλάμβαναν φορεσιές και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε για πρώτη φορά στα χρονικά και προκάλεσε ερωτηματικά και αντιδράσεις. 

Ως γονέας και μόνο θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα με σκοπό τον προβληματισμό και όχι την αναμονή απαντήσεων, από μια έτσι κι αλλιώς κρυμμένη δημοτική αρχή. Θεωρώ υποχρέωση μου να πράξω αυτό που μπορώ, ώστε να συμβάλλω στο ελάχιστο για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον.

Ποια απόφαση απαξιώνει και τσαλακώνει τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που επί δεκαετίες προμηθεύονταν και χορηγούσαν ομοιόμορφες στολές με βάση τη φουστανέλα;

Ποια απόφαση ψελλίζει ότι τάχα αποφασίσαμε να εκπροσωπήσουμε και άλλες περιοχές της Ελλάδας; Έχουμε άραγε την συγκατάθεση των περιοχών αυτών ή αυτό αποτελεί μια ευκαιριακή δικαιολογία;

Ποια απόφαση αγνόησε την άποψη και την σύμφωνη γνώμη Καλαβρυτινών παιδιών που κλήθηκαν να ολοκληρώσουν αυτή την αποστολή και παιδιών που η πολιτεία σεβόμενη την ικανότητα κριτικής σκέψης  τους έχει παραχωρήσει ήδη το δικαίωμα του εκλέγειν;

Ποια απόφαση και ποια κριτήρια επέβαλλαν διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά για το ποιος θα φορέσει φουστανέλα και ποιος για παράδειγμα στολή της Ύδρας ή της Ανατολική Ρωμυλίας για να εκπροσωπήσει τα Καλάβρυτα;

Ποια απόφαση δεν αναλογίστηκε και δεν προέβλεψε τις συνθήκες που η στολή έκπληξη μπορούσε να προκαλέσει ανάμεσα στα παιδιά και στις οικογένειές τους;

Ποιο είναι το σκεπτικό μιας απόφασης που στραπατσάρει το όνειρο του παιδιού το οποίο περιμένει να φτάσει στο Λύκειο για πάει στην Αθήνα και να κάνει αυτό ακριβώς που έκαναν τα μεγαλύτερα παιδιά, οι γονείς του και ίσως οι παππούδες του;

Υπάρχει άραγε στην απόφαση κάποια διάθεση ενός αχρείαστου νεοτερισμού;

Υπάρχει εν τέλει κάποια συγκροτημένη απόφαση ή πρόκειται για μια ακόμα δουλειά του ποδαριού;

Δεν πιστεύω ότι υπήρξε πρόθεση, απλά η έλλειψη οργάνωσης και η μη έγκαιρη προμήθεια στολών μάλλον οδήγησε σε αυτό το κακό αποτέλεσμα.

Αν ο κ. Δήμαρχος ήταν στις 24 Μαρτίου στην Αθήνα θα καταλάβαινε, χωρίς να είναι βέβαιο, ότι από την άποψη της προβολής και σύνδεσης των Καλαβρύτων με τα γεγονότα του 21,  η πρωτιά της πόλης, μέσω των μαθητών στην παρέλαση, έχει πολλαπλάσια αξία από οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ. Αν ήταν εκεί θα έβλεπε τον τρόπο που τα άλλα σχολεία υποδέχθηκαν τους Καλαβρυτινούς μαθητές που μετά από ένα  μακρύ ταξίδι έφτασαν με μικρή καθυστέρηση (μόλις 10 λεπτά πριν την έναρξη). Η εικόνα ήταν άκρως συγκινητική και τιμητική όπου Χιλιάδες παραταγμένα παιδιά απλά επευφημούσαν αυτούς που τους προσπερνούσαν για να καταλάβουν την πρώτη θέση.

Αλλά δεν ήταν εκεί, ίσως γιατί εκεί δεν υπάρχει θέση στην εξέδρα, δεν υπάρχουν χαιρετούρες και αβρότητες, γεύματα με υψηλούς προσκεκλημένους κ.λ.π.

Τα παιδιά με μεγάλη ωριμότητα προσπέρασαν ότι είχε συμβεί, άφησαν πίσω τους ανευθυνότητα, ανεπάρκεια ή αδιαφορία του φορέα που είναι υπεύθυνος για την παραγγελία , προμήθεια και παράδοση των στολών και με συνέπεια και υπερηφάνεια έκαναν το καθήκον τους.

Συγχαρητήρια λοιπόν στα παιδιά και τους συνοδούς καθηγητές και ιδιαίτερα στον καθηγητή φυσικής αγωγής που είχε την ευθύνη της προετοιμασίας τους.

Οι μετακινήσεις μαθητών, με εξαίρεση τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση τελικά υπήρξε εκπαιδευτικό ενδιαφέρον για έναν αριθμό παιδιών που πολύ σύντομα θα εγκαταλείψει την γενέτηρά του και θα αναζητήσει την τύχη του κάπου αλλού. Έμαθαν, ότι το αυτονόητο δεν είναι δεδομένο και ότι είναι πιθανό μικροεξυπηρετήσεις που συμβαίνουν από το πεζοδρόμιο του σπιτιού μας, ως τα σύνορα της χώρας, μπορεί να έχουν ως αντάλλαγμα τα όνειρα και τις προσδοκίες τους.

Τέλος, μια πρόταση λειτουργικού χαρακτήρα για την συμμετοχή του Λυκείου Καλαβρύτων στην μεγάλη μαθητική παρέλαση.

Ο δήμος Καλαβρύτων διαθέτει μεγάλο ποσό ετησίως για φιλοξενία και δημόσιες σχέσεις. Ένα μικρό κλάσμα αυτού του ποσού απαιτείται για την διαμονή των παιδιών την προηγούμενη μέρα σε ξενοδοχείο των Αθηνών, ώστε να μην περιμένουν χαράματα την αναχώρησή τους στην πλατεία του σταθμού με 0 βαθμούς και να μην έχουν μπροστά τους ένα αγχωτικό και μακρύ ταξίδι που είναι πιθανό να τους οδηγήσει στο χώρο της παρέλασης "με την ψυχή στο στόμα".

Εύχομαι, λόγω της ημέρας, χρόνια πολλά σε όσους έχουν αποκτήσει με κόπο αυτό το δικαίωμα.

 

Παπαδόπουλος. Ν Θεόδωρος.

ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Μεγάλωσα σε Καλαβρυτοχώρι, αγαπώ τον τόπο μου, σέβομαι την ιστορία του και είμαι υπερήφανη για την καταγωγή μου. Για αυτούς τους λόγους κατέβηκα κι εγώ στο κέντρο της Αθήνας, για να καμαρώσω το ιερό λάβαρο, που με τόση ευλάβεια κοίταζα όταν ήμουν παιδί….
Ήθελα να καμαρώσω τους τσολιάδες, που τόσο έντονα θυμάμαι από τις αναπαραστάσεις στην Αγία Λαύρα, ήθελα να δω τα φέσια και τις φουστανέλες ν’ανεμίζουν στο Σύνταγμα…
Με μεγάλη μου έκπληξη και λύπη βρέθηκα μπροστά σε στολές που δεν αντιπροσώπευαν τα Καλάβρυτα… Στολές από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ναι! Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες, αλλά να φουσκώνουμε από υπερηφάνεια που είμαστε Καλαβρυτινοί! Να τιμάμε τους ήρωές μας, όπως τους πρέπει…
‘Οπως εύστοχα αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, «τα παιδιά με μεγάλη ωριμότητα προσπέρασαν ότι είχε συμβεί». Μπορεί για λόγους που δεν γνωρίζω να μην έβαλαν τη φορεσιά του Μοριά, η ψυχή τους όμως το φώναζε ότι είναι Καλαβρυτινόπουλα! Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά μας!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
9 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com