Πρόωροι πανηγυρισμοί με καθαρά προεκλογικό άρωμα.

γράφει ο Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος*

Προχθές εκδόθηκε από το Δήμο Καλαβρύτων ένα δελτίο τύπου με τίτλο: "Σημαντική διάκριση για το Δήμο Καλαβρύτων: Η περιοχή υποψήφια σε διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού".

(Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ)

Αν το διαβάσει κανείς προσεκτικά θα διαπιστώσει, (παρά τα όσα θέλει να βγάλει προς τα έξω ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος τουρισμού Λεωνίδας Βασιλόπουλος), ότι πρόκειται απλά για μια θετική αξιολόγηση από την Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Τουρισμού, αίτησης του Δήμου Καλαβρύτων, για την συμμετοχή της περιοχής μας στη διεθνή Πρωτοβουλία «Best Tourism Villages».

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι τον τίτλο «Best Villages 2023», εκτός του Δήμου Καλαβρύτων διεκδικεί, με την πρόταση φακέλου υποψηφιότητάς του που υπέβαλε πρόσφατα η δημοτική αρχή Νάουσας προς το υπουργείο Τουρισμού και το Αρκοχώρι, ένα ορεινό χωριό του Δήμου Νάουσας.

Ο διαγωνισμός αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: α) στην απονομή του σήματος «Best Tourism Village», β) τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης για τις υποψηφιότητες που βρίσκονταν κοντά στο να λάβουν το παραπάνω σήμα γ) το δίκτυο των «Best Tourism Villages».

Στόχος του «Best Tourism Villages» είναι να αναδείξει εξαιρετικά παραδείγματα προορισμού για αγροτουρισμό, στο πλαίσιο της προώθησης του ελληνικού αγροτουριστικού προϊόντος σε περιοχές με πληθυσμό μέχρι 15.000 κατοίκους, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το 2021, στην -πρώτη της- συμμετοχή στον διαγωνισμό, η χώρα μας απέσπασε δύο σπουδαίες διακρίσεις, με τον δήμο Σουφλίου ως “best tourism village” και τον δήμο δυτικής Σάμου στο πρόγραμμα αναβάθμισης του οργανισμού.

Το 2022 συμμετείχαν στο διαγωνισμό, τo Φισκάρδο του Δήμου Σάμης, η Πέρδικα του Δήμου Ηγουμενίτσας και η Αρναία του Δήμου Αριστοτέλη, με κανένα από τα τρία πανέμορφα χωριά της Ελλάδας να μην καταφέρει δυστυχώς να εξασφαλίσει ούτε την συμμετοχή του στο πρόγραμμα αναβάθμισης για τις υποψηφιότητες που βρίσκονταν κοντά στο να λάβουν το παραπάνω σήμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως η επιλογή κάποια περιοχής της χώρας μας ως υποψήφια στον παγκόσμιο αυτό διαγωνισμό, είναι μία ευκαιρία προβολής της απαράμιλλης ομορφιάς της, αλλά και ενίσχυσης της βιωσιμότητας των οικισμών και αναβάθμισής τους με βάση σύγχρονα πρότυπα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Όμως, ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους να βγουν τα τελικά αποτελέσματα και αν λάβουμε κάποια διάκριση, όλοι μαζί να πανηγυρίσουμε.

Το να ξεσπούμε όμως πρόωρα σε πανηγυρισμούς μόνο και μόνο για την συμμετοχή μας σε αυτό τον διαγωνισμό, θεωρώ ότι όχι μόνον σώφρον δεν είναι, αλλά δείχνει ηττοπάθεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Συναισθήματα δηλαδή που δεν αρμόζουν σε μια περιοχή φυσικού κάλους και απαράμιλλης ομορφιάς όπως είναι ο Δήμος Καλαβρύτων, με ένα brand name βαρύ, όπως και η ιστορία μας.

Εκτός και αν γίνεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους, γεγονός που σημαίνει ότι μη έχοντας ο κ. Βασιλόπουλος και η δημοτική αρχή να επιδείξουν, τέσσερα χρόνια τώρα, κάποιο σημαντικό έργο στον τομέα του τουρισμού, εφευρίσκουν τέτοια αφηγήματα, με τον κίνδυνο βέβαια να εκτεθούν στο τέλος ανεπανόρθωτα…

Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρώ ότι τώρα πια οι συμπολίτες μας και βλέπουν και κρίνουν και ξέρουν να ξεχωρίσουν τα... φύκια από τις μεταξωτές κορδέλες.

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος


*Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, είναι μηχανικός πληροφορικής, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στα Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα, εκπαιδευτικός πληροφορικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διαχειριστής του ιστότοπου www.kalavrytanet.com.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
6 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com