Με αφορμή μια ζάλη... (άρθρο του Θόδωρου Ν. Παπαδόπουλου)

Είναι η τέταρτη μέρα της πολυήμερης μουσικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων και που πολύ σωστά η διοργάνωση του festival έκλεισε στα Καλάβρυτα, δίνοντας μια σαφή σύνδεση του γεγονότος με την πόλη.

Είναι τέσσερις το απόγευμα λοιπόν της περασμένης Δευτέρας και η πλατεία των Καλαβρύτων ξεχειλίζει από νιάτα που διασκεδάζουν. Δίπλα μου μια παρέα προσπαθεί να συνεφέρει μια κοπέλα που έχει νιώσει μια μικρή ζάλη. Στην ερώτησή μου αν χρειάζεται να ενημερώσουμε το κλιμάκιο των εθελοντών του Ερυθρού σταυρού η απάντηση ήταν : ''όχι ευχαριστούμε, έχουμε γιατρό στην παρέα μας''. Δοθείσης της ευκαιρίας ρώτησα για την επαγγελματική κατάσταση και των υπολοίπων μελών της παρέας, όπου πληροφορήθηκα ότι ήταν μία φιλόλογος, ένας χημικός μηχανικός, μια κοινωνιολόγος, ένας μαθηματικός κ.λ.π. Κάτι ανάλογο προφανών συνέβαινε και εντός του πλήθους. Το γεγονός αυτό μου έδωσε μια πρώτη απάντηση για την εξαιρετική κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών που χόρευαν και τραγουδούσαν στην πλατεία με παραδοσιακά τραγούδια που γράφτηκαν πριν 50 και 60 χρόνια και που σου έδιναν την εντύπωση, με το σεβασμό, την υπομονή, την παντελή απουσία διαπληκτισμών, ότι ήταν διαλεγμένοι ένας προς έναν για να αποτελέσουν αυτό το υπέροχο κοινό που η πόλη και το βουνό είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν.

Κάθε μεγάλη μουσική ή αθλητική διοργάνωση χαρακτηρίζεται και ορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία της από τρία στάδια: το πριν, το κατά την διάρκεια και το μετά.

Στην περίπτωσή μας υπήρχαν δύο βασικοί πυλώνες που εμπλέκονταν και με τα τρία αυτά στάδια και ήταν το αμιγές κοινό από την μια, οι περιβόητοι φασαίοι (Φασαίος: αυτός που κοινωνικά και πολιτισμικά κινείται και δρα αποκλειστικά εντός μιας ''φάσης'', δηλαδή εντός ενός συνόλου ανθρώπων που έχουν παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες θεωρούνται εναλλακτικές , χωρίς ωστόσο να είναι περιθωριακές, που συχνάζουν σε συγκεκριμένα μαγαζιά, που έχουν κοινούς ενδυματολογικούς κώδικες, μουσικές προτιμήσεις κ.λ.π ) και ο δεύτερος πυλώνας ήταν η υψηλή δημοφιλία και επαγγελματική καταξίωση των καλλιτεχνών, ειδικά σε αυτό το κοινό.

Στο στάδιο πριν περιλαμβάνονταν , οι καλλιτέχνες και το κοινό, που μέσω των προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα επικοινώνησαν με ταχύτητα και ένταση το μελλούμενο γεγονός, το φυσικό περιβάλλον και οι υπάρχουσες υποδομές, η αναγνωρισιμότητα του ονόματος των Καλαβρύτων και του χιονοδρομικού κέντρου, οι μικρές αποστάσεις από μεγάλες πόλεις, η τεχνογνωσία και η εμπειρία των εταιριών που σχεδιάζουν τις μεγάλες εκδηλώσεις και την διαχείριση των εισιτηρίων, η ύπαρξη τοπικών εταιρειών που ασχολούνται με την άθληση και αναψυχή και η δίψα της τοπικής κοινότητας να συμπεριληφθεί στον χάρτη εκδηλώσεων που θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία για το μέλλον.

Στο στάδιο κατά την διάρκεια συμπεριλαμβάνονταν: οι καλλιτέχνες και το κοινό , οι ήδη τουριστικές υποδομές των Καλαβρύτων για διαμονή και εστίαση, η εμπειρία του προσωπικού στην διαχείριση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και του διευθυντή του χιονοδρομικού, ο οποίος ανέλαβε ρόλο εκτελεστικού επικεφαλής με επιτυχία, οι εργαζόμενοι κάθε μορφής γενικότερα, που ενεργοποιήθηκαν και απέδωσαν τα μέγιστα, όχι κάτω από την αυστηρότητα και την απαίτηση της εργοδοσίας, αλλά από φιλότιμο, και φυσικά οι εθελοντές.

Το σημαντικότερο στάδιο, όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο, είναι το μετά.

Σε αυτό το στάδιο εμφανίζεται το απαιτητικό κομμάτι αξιοποίησης της θετικής κληρονομιάς, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για το τουριστικό προϊόν, συνολικά. Αυτό αφορά την συλλογή των στοιχείων που προσφέρονται στις αναφορές και κριτικές από καλλιτέχνες και το κοινό στα κοινωνικά δίκτυα που ''έλουσαν" την χώρα, από την ανατροφοδότηση που θα προσφέρουν οι συνεργαζόμενες εταιρείες και οι τοπικοί φορείς και επαγγελματίες, την ψηλάφηση - αναγνώριση και αντιμετώπιση των λαθών ή παραλείψεων, την αξιοποίηση της θετικής " σκόνης " που σηκώθηκε  ώστε να διατηρηθεί η περιοχή στην περίοπτη θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή και το γεγονός αυτό να αποτελέσει τον πυρήνα για περισσότερα και διάσπαρτα γεγονότα.

Ίσως η δημιουργία μιας υβριδικής, διαπαραταξιακής επιτροπής με την συμμετοχή ειδικών αλλά και εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων μερών να εξασφαλίζει τη συναίνεση, τη διαχρονικότητα, τον εμπλουτισμό και την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η εμπειρία του festival απέδειξε με τον πιο χειροπιαστό και ξεκάθαρο τρόπο ότι οι γνώσεις, η νεανική φρεσκάδα, η ζωτικότητα , το κίνητρο της επιτυχίας , οι υγιής φιλοδοξίες των νέων ανθρώπων δεν έχουν καμία ανάγκη από καθοδηγητές του παλαιοκομματικού συστήματος. ΄Όχι μόνο δεν έχουν καμία ανάγκη, αλλά αντίθετα όσοι κύλησαν ευχάριστα μέσα από κομματικούς σωλήνες και υπηρεσιακές σφραγίδες μόνο τροχοπέδη μπορούν να αποτελέσουν σε οποιαδήποτε εξέλιξη και καινοτόμο δράση.

Ένα μπράβο λοιπόν σε όποιον συνέλαβε την ιδέα και σε όποιον βοήθησε στην υλοποίησή της.

Ένα μπράβο, αν αυτό είναι ειλικρινές, είναι αρκετό και δεν χρειάζονται υπερβολές υποτέλειας που έτσι κι αλλιώς δεν είναι του χαρακτήρα μου.

Από την πλευρά μου θα συνεχίσω να ενθαρρύνω του νέους να παραμερίσουν τα πολιτικά αιλουροειδή και να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια, γιατί όσο τουρισμός και αθλητισμός αφήνονται στην ''κυρά μας την μαμή'' τόσο οι τοπικές κοινωνίες θα παραμένουν Λεστινίτσες του 50'.

Θα συνεχίσω να το κάνω και ας γίνομαι στόχος μέσω ενός κατευθυνόμενου και αναδρομικού επαγγελματικού ρατσισμού.

Θεόδωρος. Ν. Παπαδόπουλος

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
18 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com