Καμία παρέμβαση από την δημοτική αρχή για τα δικαστήρια των Καλαβρύτων

άρθρο του Β. Χ. Αποστολόπουλου

Το να πάρει θέση σε κάποιο από τα φλέγοντα ζητήματα που κατά καιρούς απασχολούν το Δήμο Καλαβρύτων ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή, έχει πλέον καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Το ίδιο συμβαίνει δυστυχώς για άλλη μια φορά και στο θέμα της υπαγωγής αστικών και ποινικών υποθέσεων των περιοχών Ακράτας και Αιγείρας στο Πρωτοδικείο Αιγίου, που προωθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, ζητώντας μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Αιγιαλείας. Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, οι αστικές και ποινικές υποθέσεις των παραπάνω περιοχών υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων.

Ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό, αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη της χώρας που προβλέπει την λειτουργία δύο (2) δικαστηρίων ανά νομό. Σήμερα στην Αχαΐα λειτουργούν τρία (3), της Πάτρας, των Καλαβρύτων και και του Αιγίου. Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό και όταν αυτός εφαρμοστεί, αυτό που σίγουρα θα παραμείνει είναι της Πάτρας και θα επιλεγεί άλλο ένα μεταξύ των Καλαβρύτων και του Αιγίου. Στην προσπάθεια να ισχυροποιηθεί ως δεύτερη επιλογή της κυβέρνησης το Αίγιο και να κλείσει αυτό των Καλαβρύτων, ζητήθηκε από τον Δ.Σ.Α. το παραπάνω ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αιγιαλείας.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων που υπογράφεται από τον Πρόεδρο Ανδρέα Οικονόμου και την Γεν. Γραμματέα Μαρία Σταυροπούλου:

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι κάποιοι συγχέουν την θεσμική τους ιδιότητα με την πολιτική. Χωρίς να έχουμε καμία απολύτως διάθεση να αναφερθούμε σε πολιτικές σκοπιμότητες δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τον χρόνο που επέλεξε το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου υπό την Προεδρία του άρτι επανεκλεγέντος κ. Γεωργίου Μπέσκου για να θέσει (εκ του μη όντος) ζήτημα ανακατανομής της τοπικής αρμοδιότητας των γειτονικών Πρωτοδικείων Καλαβρύτων και Αιγίου και του Ειρηνοδικείου Ακράτας. Η ενέργεια αυτή, που κατά την άποψη του εμπνευστή της, θα ισχυροποιήσει δήθεν τη θέση του Πρωτοδικείου Αιγίου εν όψει του φημολογούμενης αναδιάρθρωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας, ενώ δεν έχει καμία απολύτως τύχη βάλει ευθέως κατά της ενότητας και αλληλεγγύης του δικηγορικού σώματος και υπονομεύει την πάγια και εκπεφρασμένη θέση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας περί μη κατάργησης κανενός Πρωτοδικείου.

Για το θέμα αυτό έχει εκφραστεί ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας και έχουν ενημερωθεί τα θεσμικά μας όργανα (Συντονιστική και Ολομέλεια). Οσον αφορά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, στην οποία παραβρέθηκε ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, είναι τουλάχιστον ατυχή και εκτός πραγματικότητας τα υπονοούμενα περί δήθεν «εμπλοκής» του Προέδρου του Συλλόγου μας κ. Ανδρέα Οικονόμου (ο οποίος δεν είχε κληθεί να παραστεί στη συνεδρίαση) στην απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη, λόγω της ιδιότητάς του ως εκπροσώπου τύπου της παράταξης Καλογερόπουλου στις επερχόμενες εκλογές. Αναμένουμε να κληθούμε και ασφαλώς θα παραστούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας, όταν το θέμα επανέλθει προς συζήτηση ενώπιον του.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος μετά την «κόντρα» των Δικηγορικών Συλλόγων Αιγίου και Καλαβρύτων, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Το ζήτημα της ένταξης του Ειρηνοδικείου Ακράτας στο Πρωτοδικείο Αιγίου που προτείνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, ήταν ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου αλλά απεσύρθη, ώστε να επανέλθει με περισσότερα στοιχεία προς συζήτηση”.

Στην ουσία το θέμα απεσύρθη μετά από πρόταση της παράταξης του κ. Γούτου και συγκεκριμένα του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιώργου Γιοβά, η οποία και έγινε δεκτή.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν κι αφορούν άμεσα το Δήμο Καλαβρύτων, Δήμαρχος και δημοτική αρχή δείχνουν να έχουν αφήσει δικηγορικό σύλλογο και δικαστήρια Καλαβρύτων στην τύχη τους.

Προς το παρόν καμία αντίδραση, καμία διαμαρτυρία, καμία παρέμβαση. Ούτε έστω μια ανακοίνωση έτσι “για τα μάτια του κόσμου”.

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος

Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής

Msc “Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα”

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
5 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com