Καλάβρυτα - Αιγιάλεια: Μόνο με συνεργασία αντιμετωπίζεται η τουριστική εποχικότητα.

άρθρο του Β. Χ. Αποστολόπουλου

Βαδίζοντας προς τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θεωρώ ότι πέρα από την όποια κριτική στην δημοτική αρχή Παπαδόπουλου είναι η ώρα να πέσουν στο τραπέζι προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα προκειμένου ο τόπος μας να αρχίσει να αναπτύσσεται πραγματικά, στηριζόμενος στα πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Αδιαμφισβήτητα, και σε αυτό νομίζω συμφωνούμε όλοι, ένας τομέας που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την περιοχή μας είναι ο τουρισμός, αφού αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα της τοπικής οικονομίας μας όσον αφορά στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εισοδήματος, στην απασχόληση και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους οι οποίοι εμπλέκονται στις δραστηριότητες του τουρισμού.

Το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, απευθύνεται σε όλους τους “εν δυνάμε騔 επισκέπτες εφόσον μπορεί να ικανοποιήσει όλων των ειδών και χαρακτήρων διακοπές. Είτε σε “κοσμοπολίτικο περιβάλλον”, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες με την λειτουργία του χιονοδρομικού, είτε σε ήρεμο περιβάλλον, φύση, πολιτισμό, θρησκευτικό τουρισμό κλπ, όλους τους μήνες του έτους.

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στην περιοχή μας, (όπως άλλωστε και σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς) παρουσίασε διακυμάνσεις που οφείλονται στην οικονομική κρίση αλλά και σε εγγενείς αδυναμίες του κλάδου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια είναι η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου του εισερχόμενου τουρισμού τους χειμερινούς μήνες, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο, ήταν μια δήλωση του επικεφαλής της παράταξης «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΑΖΙ για το ΑΥΡΙΟ» και Υποψήφιου Δημάρχου, Χρήστου Γούτου, για την Τουριστική Ανάπτυξη της Αιγιάλειας.

Ο κ. Γούτος μεταξύ άλλων δήλωσε: “Στο πλάνο εντάσσεται και η σύνδεση για τους επισκέπτες της Αιγιάλειας με τα Καλάβρυτα, κομμάτι για το οποίο καταλυτικός θα είναι και ο ρόλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας”.

Τότε μου ήρθε στο μυαλό μία έννοια, για την οποία η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε και πολύ εξοικειωμένοι τουλάχιστον σε επίπεδο δήμων. Η έννοια αυτή είναι η “συνέργεια”, που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το “κλειδί” για την βιωσιμότητα και την επιτυχία πολλών μικρών, μικρομεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών στο εξωτερικό.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ένα άρθρο με τίτλο “Έναρξη συνεργασίας με συνέργειες ανάμεσα στις Επιτροπές Τουριστικής Ανάπτυξης των Δήμων Νομού Ρεθύμνης”.

Στο άρθρο αυτό γίνεται λόγος για συζήτηση των προέδρων των επιτροπών πάνω στην από κοινού στοχοθέτηση για την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη του Τουρισμού ολόκληρου του Νομού μέσα από τα θεσμικά πλαίσια των Επιτροπών, που κατέληξαν με ορισμό συγκεκριμένης ατζέντας με τα πρώτα βήματα για συνεργασίες σε επίπεδο Νομού

Συγκεκριμένα:

H συγκέντρωση όλων των εκδηλώσεων των Δήμων για τους ενδιαφερόμενους στην www.rethymno.guide ιστοσελίδα Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης ( όπως φεστιβάλ, πανηγύρια κλπ)

Η συγκέντρωση πληροφοριών για εμπειρίες, σημεία ενδιαφέροντος και ιδιαίτερες δράσεις σε όλους τους Δήμους ( όπως μονοπάτια γαστρονομικών εμπειριών, αθλητικές υποδομές, δράσεις για παιδιά κλπ)

Η από κοινού διοργάνωση και υποδοχή κάθε δημοσιογραφικού ή επαγγελματικού γκρουπ σε σημεία ενδιαφέροντος σε όλους τους Δήμους.

Η προετοιμασία για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη, η οποία μπορεί να απλωθεί με διάφορους τρόπους σε όλο το Νομό Ρεθύμνης.

Το άρθρο καταλήγει με την διαπίστωση ότι οι συνέργειες θα συμβάλουν στην μεταξύ των Δήμων ενημέρωση, επικοινωνία, σύσφιξη σχέσεων και πιο ολοκληρωμένη στρατηγική για συντομότερα και καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες και τους επισκέπτες των Δήμων μας.

Λαμβάνοντας υπόψη την δήλωση του κ. Γούτου για την Αιγιάλεια, που ξεκάθαρα δείχνει μία τάση των Αιγιαλέων να “κοιτάζουν προς τα ορεινά” αλλά και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που αναμένεται συνεχώς να μειώνει της περιόδους χιονοκάλυψης των βουνοκορφών μας, αναρωτιέμαι γιατί κι εμείς να μην “κοιτάζουμε προς τα πεδινά”, αναζητώντας τρόπους και συνεργασίες ώστε και οι δύο δήμοι να δρομολογήσουν μια σειρά ενεργειών, με σαφή προσανατολισμό την αντιμετώπιση της τουριστικής εποχικότητας;

Πιστεύω ότι από μια τέτοια συνεργασία, οι δύο δήμοι μόνο κέρδος μπορεί να έχουν.

 

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος

Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής

Msc “Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα”

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com