Η λειτουργία λατομείου στους Κ. Λουσούς θα έχει επιπτώσεις στην φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου

Του δικηγόρου Βασίλη Μάρκου

Όταν τον Μάιο του 2020 η Κυβέρνηση άλλαζε άρδην και μεσούσης της πανδημίας την περιβαλλοντική νομοθεσία φρόντισε να θέσει τους όρους, ώστε τα αποτελέσματα της αλλαγής να καταστούν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ορατά με γυμνό μάτι. Η επιλογή της φράσης «ορατά με γυμνό μάτι» δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Πριν από λίγο καιρό έγινε ευρέως γνωστή η θετική γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ώστε να γίνουν δοκιμές στο υπέδαφος από την εταιρεία «ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ» στους Κ. Λουσούς για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλο για τη δημιουργία λατομείου. Η σημασία των «Τοπίων» που περιπίπτουν στον ανθρώπινο μάτι και οι ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχει μια εξορυκτική «από – γύμνωση» της περιοχής συνδέεται άρρηκτα με το ενδεχόμενο να λειτουργήσει λατομείο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η περιοχή που αιτήθηκε η εταιρία άδειας διενέργειας ερευνητικών εργασιών, όπως φαίνεται στην αεροφωτογραφία (Google earth), βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών σημείων που κάθε ένα ξεχωριστά και όλα μαζί, προσδίδουν στην γύρω περιοχή μια απαράμιλλη πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία που όμοιά της δύσκολα θα βρει κανείς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το σημείο που ζητείται η εξόρυξη (με κόκκινο κύκλο) περιβάλλεται από το παγκόσμιας πολιτισμικής αξίας Σπήλαιο των Λιμνών, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού (μία περιοχή προστατευμένη από το πρόγραμμα Natura 2000 της Unesco), το χιονοδρομικό κέντρο, το παγκόσμιας σημασίας τηλεσκόπιο Αρίσταρχος που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού του Χελμού, βεβαίως τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή των Λουσών, ενώ για να λειτουργήσει το λατομείο θα χρειαστεί να αποψιλωθεί ένα μεγάλο μέρος ενός από τα πιο πυκνά δάση της Αχαΐας. Όλες αυτές οι παράμετροι θα πρέπει θεωρητικά να ληφθούν υπόψη για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η αρμοδιότητα έγκρισής τους όμως με τον νέο νόμο έχει εκχωρηθεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, σε «Πιστοποιημένους Αξιολογητές», δηλαδή σε ιδιώτες με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ακόμα χειρότερα, ο νέος «Περιβαλλοντικός» νόμος φρόντισε να υποσκάψει την αρχή του Δικαίου Περιβάλλοντος περί συνολικής εκτίμησης ή συνθετικής μελέτης των δυσμενών επιπτώσεων ενός έργου ή δραστηριότητας στο περιβάλλον. Πλέον, επιτρέπεται η διάσπαση ενός έργου σε μικρότερα και η εκπόνηση και αξιολόγηση μιας Μ.Π.Ε. τμηματικά, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις ενός έργου λειτουργούν αθροιστικά.

Η περιοχή βόρεια του βουνού «Προφήτης Ηλίας», που αιτείται η «ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ» την λειτουργία λατομείου, βρίσκεται στην καρδιά ενός συγκροτήματος πολιτισμικών, ιστορικών, επιστημονικών και τουριστικών αγαθών. Ο ενιαίος χαρακτήρας αυτού του συγκροτήματος, έρχεται να υπερβεί την αξία κάθε σημείου ξεχωριστά, δημιουργώντας μια μοναδική υπεραξία για την Αχαΐα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ορίσει ως «Τοπίο» την περιοχή που γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο ως «το αποτέλεσμα της δράσης και αλληλεπίδρασης των φυσικών ή/και ανθρώπινων παραγόντων». Αυτή η διευρυμένη έννοια του τοπίου στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, μέσω της διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι αναντίρρητο ότι τα λατομεία αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας του ανθρώπου, ήδη από τα πολύ παλιά χρόνια. Ένα λατομείο εξόρυξης αδρανών υλικών στην περιοχή του Νομού Αχαΐας είναι το λατομείο Αράξου, ένα από τα παλαιότερα της Lafarge Beton του Ομίλου Ηρακλής. Οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν το καθιστούν ως ένα από τα πλέον σύγχρονα λατομεία της Ελλάδας. Όμως, η λειτουργία λατομείου στην περιοχή των Λουσών και η αντικατάσταση του φυσικού τοπίου από μια πολύ έντονη και επιβαρυντική για το περιβάλλον και το τοπίο ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποτραπεί.

Πρώτη δημοσίευση: thebest.gr (18/1/2023)

a

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
5 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com