Η κοιλάδα των νεκρών

Το δρεπάνι του Χάρου χτύπησε την Τρίτη το βράδυ στο χειρότερο δυστύχημα των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα!

Πάνω από πενήντα νεκροί, ως επί των πλείστων φοιτητές, ανασύρθηκαν από το τραγικό δυστύχημα στην πολύπαθη κοιλάδα των Τεμπών, εκεί όπου όταν υπηρετούσα στην Ομάδα Ζ Θεσσαλονίκης, είχα την ατυχία να  συνοδεύσω δύο φορές τις σωρούς δύο τραγικών ακόμα δυστυχημάτων τουριστικών λεωφορείων.

Των οπαδών του ΠΑΟΚ και των μαθητών από το Μακρυχώρι Ημαθίας!

Πολύνεκρα με σύνολο 27 νεκρά νέα παιδιά.

Δεν υπάρχει καμία κατάρα, δεν υπάρχει κανένας θεός, κανένας Δαίμονας που φέρει ευθύνη για την χθεσινή και τις περασμένες τραγωδίες και που ζητάει αίμα αθώων ανθρώπων!

Όσοι ψάχνουν για κατάρες και Δαίμονες, είναι όλοι όσοι ανέχονται την ανικανότητα και την αμέλεια ως από το υπερπέραν σκοτεινή  ενέργεια.

ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Δύο πρώην Ελβετοί αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με αυτό το τρένο, με τους οποίους επικοινώνησε η Investigate Europe και η Reporters United, δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι τα πέντε εναπομείναντα ETR 470 που δεν στάλθηκαν στο διαλυτήριο διαφημίζονται τώρα ως το μέλλον της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Την πιο σημαντική διαδρομή στη χώρα.

«Η συμβουλή από την Ελβετία: μακριά από αυτά τα τρένα», λέει ο Walter Finkbohner, πρώην γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Cisalpino AG, της θυγατρικής των ιταλικών και ελβετικών σιδηροδρόμων που αγόρασε το ETR 470 από τον κατασκευαστή Fiat Ferroviaria τη δεκαετία του 1990.

«Αγοράστε δοκιμασμένα τρένα ή νέα τρένα. Δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν στη ζωή», προσθέτει.

Σε μια εποχή που όλα λειτουργούν σε  συνεργασία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έξυπνα προγράμματα αυτοματοποιημένων ενεργειών, η πολιτική σκηνή και η κεντρική διοίκηση στην Ελλάδα, δηλαδή οι Ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν αφήσει τον κρίσιμο κλάδο των σιδηροδρόμων να λειτουργεί με κινητά τηλέφωνα, εάν και εφόσον έχουν σήμα οι μηχανοδηγοί, για να γίνουν  οι ανάλογες ενέργειες από τους σταθμάρχες, σε τρένα υψηλών ταχυτήτων της τάξης των 170 χιλιομέτρων την ώρα!

Τα χρόνια που η κυβέρνηση  ελέγχει με e-pass τους πολίτες να μετακινηθούν από νομό σε νομό και τους δίνει δελτία για τρόφιμα (food pass), είναι ανίκανη να εγκαταστήσει στους σιδηροδρόμους, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της κυκλοφορίας των τρένων!

Την ίδια ώρα που οι κυβερνητικές ανικανότητες και όχι μόνο των τελευταίων είκοσι ετών αδυνατούν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου κυκλοφορίας, οι σουβλατζήδες ελέγχουν με παρόμοιο σύστημα την διανομή πιτόγυρων, οι πιτσαρίες το ίδιο, ενώ οι μεταφορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει ακόμα πιο πέρα με διαχείριση οικονομίας καυσίμου!

Και όλα αυτά με συστήματα δορυφορικού εντοπισμού θέσης και ειδικά, όχι όμως πολύπλοκα προγράμματα, που δεν κοστίζουν και πολλά χρήματα!

Θέλει λοιπόν κανένας να πιστέψει ότι δεν έχουν παρθεί τα ανάλογα συστήματα για τους σιδηροδρόμους λόγω κόστους?

Όχι φυσικά !

Αλλά και κόστος μεγάλο να υπήρχε, είναι αδύνατον μια Ελληνική εταιρεία λογισμικού να μην μπορεί να προχωρήσει σε σχεδίαση και εφαρμογή του ελέγχου διαχείρισης κυκλοφορίας των  τρένων!

Εκτός και αν είμαστε τόσο ανίκανοι, που δεν το πιστεύω φυσικά, ή τέλος πάντων ένα αόρατο χέρι να μην αφήνει να προχωρήσουν τέτοιες εφαρμογές από Ελληνικές εταιρείες προς το δημόσιο.

Μήπως όμως πριν από την ανικανότητα όλων των μέχρι τώρα υπουργών και κυβερνήσεων υπάρχει κάτι σκοτεινό, αλλά ηλίου φαεινότερον που έχει να κάνει και μεταφορικά με το γνωστό μηχάνημα εκκίνησης των κινητήρων στα αυτοκίνητα μας?

Που σταματάει ως δια μαγείας κάθε κίνηση που δεν θα αποδίδει στους "κατάλληλους" ανθρώπους, τα "κατάλληλα" δώρα και οδηγεί την χώρα στον κατήφορο χωρίς τέλος των τελευταίων δεκαετιών, με τις τεράστιες παλινωδίες από τα εξοπλιστικά συστήματα, την πώληση των τηλεπικοινωνιών, την τζάμπα πώληση του ΟΣΕ στους Ιταλούς του ζημιογόνου και όχι του κερδοφόρου τμήματος!

Τραγικές παλινωδίες που οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα, με νεκρούς ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα !

Τα μεγάλης κλίμακας δυστυχήματα, δεν προκαλούνται ποτέ από μια μόνο συνισταμένη. Τέτοιου βεληνεκούς τραγωδίες, επωάζονται ίσως και για χρόνια, κάτω από το πέπλο της γενικότερης φτώχιας, η οποία με την σειρά της οδηγεί σε εκφυλισμό ή παράκαμψη των δικλείδων ασφαλείας με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων.

Σε όλο αυτό, προστίθεται και η διαχρονική παθογένεια που έχουμε σαν Βαλκάνιοι, να βάζουμε την Πρόληψη και την λήψη μέτρων σε δεύτερη μοίρα. Είτε λέγεται οδική ασφάλεια, είτε σιδηρόδρομος,  είτε δασικές πυρκαγιές, είτε χιόνιαδες και νεροποντές και έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη, ώστε να φτάσουμε σε ένα σωστό επίπεδο. 

Κλείνοντας θα απαριθμήσω τις  τραγικές ανικανότητες ,και παραλείψεις των τελευταίων δεκαετιών.

1)F16 και MIRAGE2000 χωρίς Σύστημα αυτοπροστασίας την δεκαετία του 80.

2) Υποβρύχια χωρίς σύγχρονες τορπίλες.

3) Τρένα των διακοσίων χιλιομέτρων χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας .

4) Φρεγάτες χωρίς σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων.

5) Μαχητικά RAFAL χωρίς υπόστεγα για την προστασία του ειδικού stealth χρώματος που φέρουν ,και για την προστασία των αισθητήρων του .

6)Κλείσαμε τα λιγνιτικά εργοστάσια με κοινοτικές οδηγίες και η Γερμανία κατασκεύασε καινούργια !

Το κράτος μας στην τελική το φτιάξαμε εμείς οι ίδιοι με τις επιλογές μας .

Ας αφήσουμε στην άκρη προσωπικό συμφέρον και ρουσφέτι και ας φτιάξουμε ένα κράτος αντάξιο της ιστορίας μας και ίσως ένα κράτος που θα γεννηθεί από τα λάθη μας και της αστοχίες μας !

Η επιλογή ενός εξηντάχρονου παντελώς άσχετου με το αντικείμενο, να γίνει για ένα χρόνο σταθμάρχης, ήταν η μία συνισταμένη για το τραγικό γεγονός, που πιθανόν να κρύβει και την συνιστώσα του ρουσφετιού που οργιάζει στην Ελλάδα.

Επιτέλους ας λειτουργήσει ένα κράτος που θα τιμωρεί τα αρπακτικά και όχι τα βατράχια!

Εύχομαι δύναμη σε όλες τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, δύναμη σε όλα τα Σώματα που αυτές τις ώρες επιχειρούν στα συντρίμμια.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ  Ι ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΒΑΓΙΑ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ 

Μπονβιβερ

Συγχαρητήρια στον Γιώργο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
14 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com