Για όλα φταίει ο… Χατζηπετρής

άρθρο του Β. Χ. Αποστολόπουλου

Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, η Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

Αυτό που έγινε άμεσα αντιληπτό σε όσους είχαν την υπομονή να παρακολούθησαν είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης την συνεδρίαση ή καλύτερα τον μονόλογο του Δημάρχου, ήταν η απουσία, όχι μόνο του συνόλου των δημοτικών συμβούλων και ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης, αλλά και των δημοτών.

O κ. Παπαδόπουλος μιλούσε σχεδόν συνεχώς τις τρεις από τις τέσσερις περίπου ώρες που διήρκεσε η συνεδρίαση και θύμισε έντονα τις προεκλογικές του ομιλίες το 2019 τότε που έλεγε πολλά και τίποτα από αυτά δεν υλοποιήθηκε..

Μίλησε γενικά και αόριστα για… κάποιο αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου, που βασίζεται σε βασικούς άξονες όπως η βελτίωση του εσωτερικού περιβάλλοντος, η εξωστρέφεια, ο εκσυγχρονισμός δομών και υπηρεσιών.

Προσπάθησε εναγωνίως να παρουσιάσει ως δικά του έργα, ήδη ενταγμένα από την προηγούμενη δημοτική αρχή έργα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η πλατεία της Κλειτορίας, η ανάπλαση του κέντρου των Καλαβρύτων, η χρηματοδότηση του Χιονοδρομικού Κέντρου, το Τουριστικό Περίπτερο, το νέο Δημαρχείο κ.α.

Μίλησε για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών ενοτήτων, αγνοώντας προφανώς την οικτρή κατάσταση των δρόμων, ιδιαίτερα των αγροτικών, που έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου για τους διερχόμενους. Αν λάβουμε υπόψη τα λεγόμενά του, προφανώς ισόρροπη ανάπτυξη ίσως να εννοεί τις προχειροδουλειές σε κάποιους από τους αγροτικούς δρόμους με μερικά σακιά τσιμέντο, και το “μπάλωμα” μερικών από τις λακκούβες με λίγη άσφαλτο. “Έργα” που διατηρούνται μερικές ημέρες, ειδικά όταν προβλέπεται να περάσει κάποιος επίσημος ή είναι εποχή που ετεροδημότες επισκέπτονται τα χωριά μας…

Μίλησε για 4 εκ. ευρώ για τους δρόμους σε Λευκάσιο, Πλατανιώτισσα, Σκεπαστό και Κερπινή. Αρκεί να περάσει κάποιος από αυτούς τους δρόμους, να δει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Μίλησε για την ιστοσελίδα discoverkalavrita, λέγοντας ότι συμβάλλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της περιοχής. Φυσικά δεν παρουσίασε κανένα στατιστικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Ούτε καν την επισκεψιμότητα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, που αγγίζει το απόλυτο μηδέν.

Βέβαια, όπως ο ίδιος εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί, τόσο για την Γαλακτοκομική Σχολή, το Αστεροσκοπείο, την επέκταση οδοντωτού, τα ορειβατικά μονοπάτια, όσο και για τα άλλα “μεγαλόπνοα” σχέδια της παράταξής του που δεν έγιναν, δεν φέρει ο ίδιος την ευθύνη για τις ανύπαρκτες από πλευράς δήμου μελέτες, αλλά… η Γιάννα Αγγελοπούλου και η επιτροπή για τα 200 χρόνια που μας... “κορόιδεψε”.

Ούτε φυσικά φταίνε οι πολιτικές του ίδιου και των προκατόχων του για την ερημοποίηση του δήμου μας. Το φταίξιμο είναι του κράτους, γιατί λέει υπήρξαν σημαντικά κενά και πολλές αστοχίες στη διαδικασία της απογραφής. Φταίνε οι συνδημότες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και δεν αυτό-απογράφηκαν. Φταίνε οι συνδημότες μας που εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού δεν δέχθηκαν να συνεργαστούν με τους απογραφείς επειδή φοβούνταν λέει ν’ ανοίξουν την πόρτα τους. Φταίνε οι ετεροδημότες που επέλεξαν να απογραφούν ως όφειλαν στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, αντί να απογραφούν “πλασματικά;” στο Δήμο Καλαβρύτων. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο φταίνε ακόμα και τα συνεργεία απογραφής!

Μόνο οι πολιτικές του κ. Παπαδόπουλου και των προκατόχων του δεν φταίνε...

Χωρίς ο ίδιος να ξεκαθαρίσει ποιος τελικά ήταν ο προηγούμενος στόχος της δημοτικής αρχής και αν τελικά αυτός επιτεύχθηκε, μίλησε για… επόμενο στόχο που είναι λέει να αυξηθούν οι κάτοικοι του δήμου και πρέπει μάλιστα να ηχήσει, εθνικό καμπανάκι!!!

Όπως έγραφε και ο Ανδρέας Δρυμιώτης στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε άρθρο του το 2020:

Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι. Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, ναι, φταίει κι ο Χατζηπετρής.

Οι στίχοι είναι του Λουκιανού Κηλαηδόνη από το τραγούδι «Φταίει ο χοντρός» στο άλμπουμ «Θα γίνω μαραγκός», με θεματολογία «Νόημα ζωής».

Ποιητική αδεία επιτρέψετε μου να το παραφράσω:

Δεν φταίμε εμείς, δεν φταίει κανείς, δεν φταίνε ούτε οι άλλοι. Δεν φταίμε εμείς, δεν φταίει κανείς. Για όλα φταίει μόνο ο Χατζηπετρής.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: «Ποιος είναι ο Χατζηπετρής»; 

Πρόσφατα, διαβάζοντας την ειδησεογραφία για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Άγραφα, μαθαίνουμε το πως οι σοβαροί Δήμοι, αντιμετωπίζουν το δικό τους πρόβλημα της ερημοποίησης.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων είναι το πρώτο διαδημοτικό-διαπεριφερειακό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για ορεινούς Δήμους της χώρας, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα καλύπτει τους τρεις Δήμους των Αγράφων, δηλαδή τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων και δύο Περιφέρειες (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), αφορώντας πρωτίστως τους σχεδόν 15.000 μόνιμους κατοίκους (14.784) και τους 200 οικισμούς όπου διαμένουν. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η απειλή της ερήμωσης μεγάλου ποσοστού του εθνικού χώρου λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας στις περιοχές αυτές και για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Το πρόγραμμα αυτό δεν το σχεδιάσαμε εμείς για σας, το σχεδιάσατε εσείς για εσάς. Άρα τα έργα τα οποία μας υποδείξατε μελετήθηκαν, συζητήθηκαν, αξιολογήθηκαν, προτεραιοποιήθηκαν και αποτελούν μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου το οποίο δίνει έμφαση αφενός στις υποδομές, με τους περισσότερους πόρους να κατευθύνονται εκεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο οδικό δίκτυο, στην αναπτυξιακή προοπτική και φυσικά στις δομές κοινωνικής στήριξης οι οποίες τόσο σημαντικές είναι, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πληθυσμού στην Αργιθέα, στη Λίμνη Πλαστήρα και στα Άγραφα», τόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Με τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και τις δράσεις για αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής θα προστατευθεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη επενδύσεων. (www.newsit.gr).

Προσέξτε τη φράση του Πρωθυπουργού προς Δημάρχους και Περιφερειάρχες των περιοχών των Αγράφων: «Το πρόγραμμα αυτό δεν το σχεδιάσαμε εμείς για σας, το σχεδιάσατε εσείς για εσάς. Άρα τα έργα τα οποία μας υποδείξατε μελετήθηκαν, συζητήθηκαν, αξιολογήθηκαν, προτεραιοποιήθηκαν και αποτελούν μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου...»

Η φράση αυτή, δείχνει το πόσο σοβαρή δουλειά έγινε τόσο από τους Δήμους των Αγράφων, όσο και από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μάλλον επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Καλαβρύτων, εμφανίστηκε άχρωμη και αναποτελεσματική. Δεν κατάφερε να θέσει οφθαλμοφανείς προτεραιότητες και να προσαρμόσει τις επιλογές της, τουλάχιστον σε επίπεδο διεκδίκησης αναπτυξιακών προγραμμάτων, με βασική αβλεψία τους κεντρικούς οδικούς άξονες που συνδέουν τα Καλάβρυτα με τον έξω κόσμο.

Την ώρα που οι εκπρόσωποί μας ονειρεύονται αεροδρόμια και φαντασιώνονται τραίνα και σχολές εκπαίδευσης, την ώρα που αναλώνονται συζητώντας αμφιβόλου απόδοσης έργα και εναποθέτουν την εικόνα τους σε επικοινωνιακές ασυλίες , άλλοι δήμοι θέτουν σε υψηλό επίπεδο τα βασικά τους προβλήματα και σχεδιάζουν το μέλλον τους εστιάζοντας στην διεκδίκηση βασικών υποδομών.

Μήπως στο τέλος του "έργου" στο Δήμο Καλαβρύτων, επιβεβαιωθεί τελικά ο φόβος ορισμένων, ότι εκτός από τους νέους που ήδη επιλέγουν τη φυγή, θα φύγουν και οι ηλικιωμένοι;

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com