άρθρο του Β. Χ. Αποστολόπουλου
Αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων, ιδίως αυτές που αφορούσαν χρηματοδοτήσεις, μεταφέρθηκε στις οικονομικές επιτροπές των δήμων. Αυτό έγινε με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας και προκειμένου να ενισχυθεί η εκάστοτε δημοτική αρχή, αφού στις οικονομικές επιτροπές θα είχε την ευρεία πλειοψηφία ώστε θα μπορούσε να περάσει άνετα τις αποφάσεις της.
Η πλειοψηφία των δήμων της Ελλάδας μέσω των δημοτικών συμβουλίων βέβαια και προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες πως και ποιες αποφάσεις παίρνονται, αφού όπως προανέφερα παραπάνω οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν χρηματοδοτήσεις και απευθείας αναθέσεις, πήραν την απόφαση να μεταδίδονται απευθείας και οι συνεδριάσεις των οικονομικών επιτροπών, όπως ακριβώς μεταδίδονται και οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
Για όσους δεν το καταλαβαίνουν αυτό λέγεται ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
Στο Δήμο Καλαβρύτων, παρόλο που αρκετές φορές και μέσω του KNet είχε τονιστεί η ανάγκη απευθείας μετάδοσης και της οικονομικής επιτροπής, δήμαρχος, δημοτική αρχή αλλά και αντιπολίτευση, σφύριζαν αδιάφορα...
Μετά από σωρεία προσφυγών από φορείς άλλων δήμων, κρίθηκε με την αριθμ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας ως αντισυνταγματική η μεταφορά σημαντικού οικονομικού αντικειμένου αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου στην οικονομική επιτροπή των δήμων και υποχρέωσε τη διοίκηση να μεταβιβάσει εκ νέου την μεγάλη πλειοψηφία αυτών, στο δημοτικό συμβούλιο.
Η απόφαση αυτή οριστικοποιήθηκε το 2022.
Το ερώτημα που γεννάται εδώ όμως τώρα είναι, τι μέλλει γενέσθαι με τις αποφάσεις που πήραν οι οικονομικές επιτροπές των Δήμων από το 2019 έως το 2022 και οι οποίες στην ουσία βάσει της παραπάνω απόφασης κρίθηκαν αντισυνταγματικές; Αρμόδια να δώσει λύση είναι σίγουρα η κεντρική διοίκηση.
Για το δήμο Καλαβρύτων όμως, θεωρώ ότι η επόμενη δημοτική αρχή που θα προέλθει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να ελέγξει έστω και δειγματοληπτικά κάποιες από τις προηγούμενες αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής, τουλάχιστον αυτές που αφορούν από ένα ποσό και επάνω.
Αυτό μπορεί και πρέπει να το ζητήσει επιτακτικά και η όποια αντιπολίτευση προκύψει, ειδικά η αξιωματική, αφού σίγουρα θα έχει μέλη της μέσα στην νέα οικονομική επιτροπή. Όπως επιτακτικά πρέπει να ζητηθεί και η από εδώ και πέρα απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων της οικονομικής επιτροπής, όπως γίνεται και με τα δημοτικά συμβούλια, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες αποφάσεις παίρνονται, με ποιο σκεπτικό, από ποιους ψηφίζονται και από ποιους όχι.
Στα πλαίσια λοιπόν του προγράμματος των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν το δήμο Καλαβρύτων στις επόμενες εκλογές, εγώ προσωπικά περιμένω να δω αν και σε ποιους συνδυασμούς, θα υπάρξει εξαγγελία για έλεγχο (ουσιώδη αυτή τη φορά και όχι στα λόγια), όλων των παραπάνω.
Επιμένω και στην απευθείας μετάδοση των οικονομικών επιτροπών όπως γίνεται σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας.
Το ζητούμενο, πέρα από την διαφάνεια, πρέπει να είναι και ο σεβασμός στον πολίτη.
Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc “Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα”
Copyright © 2021 Β. Αποστολόπουλος All Rights Reserved
Προσθήκη νέου σχολίου