Ανώνυμα προφίλ. Απειλή η ελευθερία;

Οι νοσταλγοί της σιωπής και δεσμοφύλακες του ανώνυμου λόγου εθισμένοι στην εικόνα τους δεν ανέχονται τον παραμικρό ''τραυματισμό της'' μέσω της κριτικής. Εκλέγονται με την προβιά του ευαίσθητου δημοκράτη και επιθυμούν να διοικούν σαν στρατιωτικοί.

Υποθέτω ότι όποιος επί επταετίας έγραφε σε ένα τοίχο το σύνθημα '' κάτω η χούντα'' δεν άφηνε και την ταυτότητά του εκεί προκειμένου να μη δυσαρεστηθούν οι συνταγματάρχες από την ανωνυμία του.

Επίσης Πολιτικοί ακτιβιστές και ακτιβιστικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κινήματα που καταγγέλλουν κατασταλτικά καθεστώτα βασίζονται σε ανώνυμες επικοινωνίες για να κοινοποιούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανωνυμία είναι κοινωνικά χρήσιμη και ανέκαθεν υπήρξε ζωτικό εργαλείο για τη διατήρηση και εξάπλωση του πολιτικού λόγου. Αυτό συμβαίνει διότι η ανωνυμία προστατεύει τον ομιλούντα από τυχόν αντιδράσεις της εξουσίας, ενθαρρύνει τον λόγο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που τα άτομα για λόγους δημοφιλίας της άποψης ή προσωπικού θάρρους το αποφεύγουν ή για λόγους κοινωνικούς, ή πολιτικούς, ή οικονομικούς, ή προσωπικούς, δεν θέλουν να δηλώσουν το όνομα τους.

Η δυνατότητα της ανωνυμίας ήταν εκείνη που κατέστησε το διαδίκτυο γρήγορα ως το ισχυρότερο μέσο επικοινωνίας και ελεύθερης έκφρασης. Φυσικά η εύκολη και φθηνή χρήση, αλλά και η διεισδυτικότητα του διαδικτύου προσφέρεται και για παραβατική συμπεριφορά. Η αντιμετώπιση ποινικών ή αστικών παραβιάσεων ανήκει στα εντεταλμένα όργανα των κρατών και όχι σε αυτοπροσδιοριζόμενους "τροχονόμους" στις οδούς των πληροφοριών.

Οι υπηρεσίες αυτές όμως λειτουργούν με κατεύθυνση την αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι για να προσφέρουν πληροφορίες που θα γίνουν όπλα εκφοβισμού ή εκβιασμού από τα βέλη του εκάστοτε τοξικού ''τοξοβόλου'' που περιστασιακά βρίσκεται στην διαχείριση ενός τμήματος της εξουσίας.

Το ποιος κρύβεται πίσω από ένα ανώνυμο προφίλ και εκφράζει την άποψή του χωρίς αυτή να τελεί υπό την έγκριση τρίτου, ασκεί κριτική ή μέσω της συμφωνίας του συμμετέχει σε αυτήν(π.χ like), δεν αφορά τους πολιτικούς οι οποίοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ότι εξ υποθέσεως αποτελούν αντικείμενο κριτικής.

Δυστυχώς θαυμαστές της Ερντογανικής μορφής ελέγχου της κοινωνίας ''φυτρώνουν '' παντού και ενώ δαιμονοποιούν ανώνυμα προφίλ που τους κριτικάρουν, καθόλου δεν ενοχλούνται από επίσης ανώνυμα προφίλ που τους χειροκροτούν.

Η προστασία ελευθερίας της έκφρασης περιλαμβάνει το δικαίωμα στην ανωνυμία του λόγου, η αξία του οποίου γίνεται εμφανής σε καθεστώτα που απουσιάζει η δημοκρατία και το Σύνταγμα.

Η δημοκρατία εγκαθιδρύθηκε ή αποκαταστάθηκε σε χώρες αφού είχαν προηγηθεί κείμενα, προκηρύξεις, βιβλία τα οποία ήταν υπογεγραμμένα με ψευδώνυμο. Γι' αυτό και το δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης όχι μόνο δεν φοβάται την ανωνυμία, όχι μόνο δεν την διώκει, όχι μόνο δεν αγωνιά για την αποκάλυψη της, αλλά την θεωρεί αναγκαίο συνοδοιπόρο.

Θεόδωρος Ν. Παπαδόπουλος

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
13 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com