Άρχισαν τα... προεκλογικά "πυροτεχνήματα" Λαζουρά! (άρθρο του Β. Αποστολόπουλου)

Παρουσιάστηκε στις 3 Απριλίου 2019 στα Καλάβρυτα, στο χώρο της Παλαιολογίνας, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαβρύτων κ. Ν. Μαγκαφά, μια πρωτοποριακή ομολογουμένως εφαρμογή, «Τουριστικής προβολής μνημείων - αξιοθέατων με αξιοποίηση της τεχνολογίας Virtual Reality»  του Δήμου Καλαβρύτων.

άρθρο του Β. Αποστολόπουλου

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας, η εφαρμογή αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα "CI NOVATEC-Customer Intelligence for inNOVAtive Tourism Ecosystems" που υλοποιείται στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Interreg Ελλάδα Ιταλία 2014 – 2020. Επικεφαλής εταίρος του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με δύο Έλληνες εταίρους, το Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και την Περιφέρεια Ηπείρου, και δύο ιταλούς εταίρους την Περιφέρεια Απουλίας – Τμήμα Οικονομίας Πολιτισμού, Τουρισμού και Εδάφους και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπάρι. Συνεργαζόμενοι εταίροι είναι επίσης, το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπρίντιζι.

Ο σκοπός του έργου είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση των εμπειριών των επισκεπτών σε σχέση με τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Η συλλογή των δεδομένων θα γίνει μέσω σύγχρονων εργαλείων, που αποτελούνται από κινητές εφαρμογές για τον επισκέπτη και θα ανακτούν τα δεδομένα μέσω φορμών ερωτηματολογίου. Ακολούθως μέσω της Πλατφόρμας Πελατειακής Ευφυΐας, θα γίνεται η κατηγοριοποίηση, ανάλυση και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Μέσα από τη γνώση της αντίδρασης του τουρίστα-επισκέπτη, θα μπορούν οι διαχειριστές των αναγνωρίσιμων σημείων των πιλοτικών περιοχών (αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, πολιτιστικών μνημείων κ.λ.π.) να βελτιωθούν διοικητικά και οργανωτικά, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να ενισχυθούν επιχειρηματικά, ενώ τα Μέλη των Περιφερειακών Δικτύων θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων που πρόκειται να διενεργηθούν στις τρεις πιλοτικές περιοχές (Καλάβρυτα-Αρχαία Ολυμπία-Ναύπακτος).

Επειδή όλα αυτά είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινά, επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτος λόγος: Όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει, το πρόγραμμα CI NOVATEC "τρέχει" από το 2014 και βρισκόμαστε ήδη πολύ κοντά στη λήξη του, αφού λήγει το 2020. Γιατί άραγε κ. Λαζουρά αφήσατε να χαθούν 5 χρόνια και προσπαθείτε να εντάξετε σε αυτό την τουριστική προβολή των μνημείων και των αξιοθέατων της περιοχής μας, ΤΩΡΑ και μάλιστα ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ; Μήπως για να έχετε την φτηνή δικαιολογία μετά ότι... δυστυχώς δεν προλάβαμε;

και

Δεύτερος λόγος: Ακούγοντας τέτοιου είδους εξαγγελίες σε προεκλογική περίοδο, οι πολίτες του Δήμου Καλαβρύτων, τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν "κοντή μνήμη", φέρνουν αμέσως στο μυαλό τους μια ανάλογη εξαγγελία που είχε γίνει το 2014, στην κεντρική προεκλογική ομιλία του απερχόμενου Δημάρχου κ. Γ. Λαζουρά στα Καλάβρυτα. Είχε πει τότε: "...είμαστε αδιαπραγμάτευτα σταθεροί, στην ενίσχυση των αναπτυξιακών δομών του Δήμου μας και στη στήριξη των συμπολιτών μας και των δραστηριοτήτων τους. Ιδίως στην στήριξη των νέων. Έχουμε αγωνιστεί για την επέκταση του internet και των ευρυζωνικών δικτύων. Ήδη μετά από απόφαση της κυβέρνησης, έχουμε εντάξει περιοχές, σε κάθε χωριό, σε κάθε οικισμό, ώστε μέσα στο καλοκαίρι (εννοούσε το καλοκαίρι του 2014!) να έχουμε ελεύθερο internet. Να έχουν οι δημότες μας ελεύθερο και δωρεάν internet σε συγκεκριμένες περιοχές και χωριά του δήμου μας. Σε όλα τα χωριά! Μέσα σε συγκεκριμένες περιοχές κάθε χωριού, στις πλατείες και ευρύτερα..." (Δείτε το video στο τέλος του άρθρου).

Φυσικά, αν ρωτούσε κανείς τότε αλλά και τώρα, τόσο τον κ. Λαζουρά όσο και τους δημοτικούς ή άλλους συμβούλους του, τι είναι η ευρυζωνικότητα; πως παρέχεται το ελεύθερο internet σε μια περιοχή; τι εξοπλισμός χρειάζεται; είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν γνωρίζει να απαντήσει. Έτσι, όχι μόνο ελεύθερο internet δεν είδαμε πουθενά στο Δήμο Καλαβρύτων, αλλά δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα εν έτη 2019 περιοχές που δεν βλέπουν ούτε τηλεόραση!!!

Γι αυτό λοιπόν σημασία δεν έχει τι εξαγγελίες κάνει κάποιος, ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο, αλλά πόσο αξιόπιστος ή αναξιόπιστος είναι.

...και σταματώ εδώ προς το παρόν...

 

Β. Αποστολόπουλος

Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής

Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Β. Αποστολόπουλος

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
5 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.