ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σύριζα Παν. Λαφαζάνη στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NΕΤ

Το απόγευμα της 30ης Αυγούστου στον περίβολο του ξενοδοχείου "Χελμός" συναντηθήκαμε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η αίσθηση που αποκομίσαμε αμέσως από τον άνθρωπο αυτό, ήταν καταρχήν η φιλικότητα και η απλότητα του. Η συζήτηση που κάναμε προσέγγισε διάφορα θέματα, όπως οι πρόωρες εκλογές, η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, η οικονομία, η ανεργία, τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή και φυσικά το επίκαιρο και σημαντικό θέμα της αναγνώρισης των Ελληνικών ολοκαυτωμάτων και το Ελληνογερμανικό ταμείο. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που έδωσε για όλα αυτά τα θέματα στον συνεργάτη του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕΤ κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο.

 

Ερώτηση: Η πρόσφατη δημοσκόπηση που δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ σαφές προβάδισμα, αποτυπώνοντας βέβαια την τάση της στιγμής, θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στο κόμμα για να πιέσει για πρόωρες εκλογές και αν ναι πότε βλέπετε να είναι ορατό κάτι τέτοιο;

Απάντηση: Αυτή η δημοσκόπηση είναι πάρα πολύ θετική, γιατί δίνει ένα προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ 8 ποσοστιαίων μονάδων, που αν τελικά αποτυπωθεί και στις εκλογές, προσεγγίζει τα όρια της αυτοδυναμίας.

Θεωρούμε ότι μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, η κατάσταση για τον ελληνικό λαό έχει επιδεινωθεί, έχει γίνει σχεδόν αφόρητη, και ο ελληνικός λαός, προσβλέπει σαν μοναδική ευκαιρία για να έχουμε μια διαφορετική πορεία σαν χώρα το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το βλέπουμε και το ζούμε καθημερινά και από πολίτες που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ψήφιζαν άλλα κόμματα και τώρα έχουν στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό το λόγο η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και απέναντι στη ΝΔ και απέναντι στο κυβερνητικό μπλοκ. Εμείς θα εντείνουμε την πίεση μας για εκλογές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πιστεύοντας ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να πάμε σε εκλογές ακόμα και τον Οκτώβριο.

Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης πληθαίνουν, η κυβέρνηση αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνεχίσει το βίο της και, βεβαίως δεν συζητάμε καν για 180 βουλευτές, αυτά είναι όνειρα "θερινής νυχτός". Μπαίνοντας στο Φθινόπωρο μπαίνουμε και σε ανατρεπτικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

 

Ερώτηση: Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσφύγει σε παροχές για "στάχτη στα μάτια" των πολιτών, είναι ικανό να ανατρέψει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό;

Απάντηση: Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο ούτε καν για παροχολογίες προεκλογικού χαρακτήρα. Το αντίθετο. Από το φθινόπωρο θα λάβει και πρόσθετα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, τα οποία θα συνομολογηθούν με την Τρόικα, ξεκινώντας από το Παρίσι και τα οποία βρίσκονται στα πλαίσια του μνημονιακού προγράμματος. Έχουμε μια φοροεπιδρομή αυτή τη στιγμή σε βάρος του ελληνικού λαού, και πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο διάστημα θα πάμε και σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, αφού είναι στις προθέσεις τους να άρουν την προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η οποία υπάρχει μέχρι της 31-12-2014, με ένα όριο μικρό των 200.000 ευρώ. Επίσης σκέφτονται να ρίξουν το όριο κάτω από το οποίο θα γίνονται οι πλειστηριασμοί, αφού η τρόικα επιμένει οι πλειστηριασμοί να γίνονται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αν γίνουν όλα αυτά, μέσα σε μια Ελλάδα που η κοινωνία είναι υπερχρεωμένη, καταλαβαίνετε ότι πάμε σε μαζικές εκποιήσεις, μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και μάλιστα πρώτης κατοικίας.

Δυστυχώς η τρόικα κατά κύριο λόγο, αλλά και η κυβέρνηση, θεωρούν "λίπος" το ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, όπως επίσης και αρκετά μεγάλη έκταση μικρομεσαίας ιδιοκτησίας και νομίζουν ότι υπάρχει έδαφος να εκποιηθεί αυτή η περιουσία και ο ελληνικός  λαός να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες πουλώντας τα ακίνητά του. Μιλάμε για θεωρίες μαζικής εκποίησης ακινήτων και "ξεσπιτώματος" του ελληνικού λαού. Αυτά τα "φρικτά" πράγματα, μαζί επίσης με τα "κόκκινα" δάνεια ετοιμάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα και τα οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τους δανειολήπτες οι οποίοι δε μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις. Επομένως δεν θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα κινηθεί στην κατεύθυνση κάποιων παροχών, έστω και προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά μια κυβέρνηση η οποία από το φθινόπωρο θα λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Το αδιέξοδο είναι πλήρες στη χώρα και δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή, για να εγκαταλείψουμε τη λιτότητα και να μπει η χώρα σε έναν νέο αναπτυξιακό δρόμο, στήριξης των πιο χαμηλών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ερώτηση: Πριν δυο, τρία χρόνια η ανεργία ήταν στο 27%, το ίδιο περίπου είναι και σήμερα. Όμως εκείνη την εποχή οι άνθρωποι που ήταν άνεργοι, είχαν κάποια αποθέματα, είτε οι ίδιοι, είτε οι συγγενείς τους, είτε γενικά ο περιγυρός τους, με αποτέλεσμα να μπορούν εν μέρει να ανταποκριθούν σε κάποιες υποχρεώσεις. Σήμερα πια η ασθένεια έχει γίνει βαριά. Υπάρχουν τρόποι να "γιατρευτεί" αυτή η ασθένεια όταν γίνετε κυβέρνηση;

Απάντηση: Μία κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να αρχίσει να μειώνει δραστικά την ανεργία. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να περάσει από την ύφεση σε μια καινούργια αναπτυξιακή τροχιά. Για να γίνει αυτό χρειάζονται δυο θεμελιώδεις προϋποθέσεις: α) Ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τουλάχιστον διπλάσιο από το σημερινό και διαφορετικά διαρθρωμένο και β) Ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα, με ικανοποιητικούς όρους, τουλάχιστον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτές τις δύο προτεραιότητες στοχεύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για να βρούμε τα χρήματα που χρειάζονται υπάρχουν βασικά δύο τρόποι: α) Μια γενναία διαγραφή του χρέους, για να φύγει ο "βραχνάς" των τοκοχρεωλυσίων που πνίγει τη χώρα και την οικονομία και β) Μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα ανακατανέμει τους πόρους στην ελληνική κοινωνία και θα δώσει τη δυνατότητα να εξευρεθούν χρήματα, στην κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού προγράμματος.

Για το ΣΥΡΙΖΑ πρώτη προτεραιότητα είναι η απασχόληση.

 

Ερώτηση: Έχετε "κατηγορηθεί" ότι υπάρχουν πολλές τάσεις μέσα στο κόμμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προς τα έξω μία κοινή γραμμή. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στη διακυβέρνηση της χώρας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία;

Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Συνασπισμός παλαιότερα, είναι ένα απόλυτα δημοκρατικό κόμμα. Δεν είμαστε ούτε στρατώνας, ούτε μονολιθικό κατασκεύασμα, ούτε αρχηγικό κόμμα όπου ένας αποφασίζει και όλοι οι άλλοι ακολουθούν.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις οι οποίες κατατίθονται, στα πλαίσια του κόμματος πάντοτε, συζητούνται και αναζητούνται αποφάσεις και λύσεις, μέσα από τη διαφορετικότητα και την κατάθεση απόψεων. Αυτό δεν το θεωρούμε αδυναμία για το κόμμα μας, αντίθετα είναι πλούτος, και δύναμη. Δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα κόμμα και να βοηθήσει τη χώρα, αν δεν μπορούν να εκφραστούν οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του.

Από εκεί και πέρα, το κόμμα πάντοτε αποφασίζει δια της πλειοψηφίας και, παρά τις διαφορετικές απόψεις που τυχόν υπάρχουν στο εσωτερικό μας, όλοι σεβόμαστε τις αποφάσεις του κόμματος και βάση αυτών των αποφάσεων κινούμαστε στο δημόσιο λόγο μας.

Εγώ προσωπικά έχω διαφορετικές απόψεις στα πλαίσια του κόμματος, σε μια σειρά θέματα τα οποία είναι αρκετά σημαντικά. Όμως στο δημόσιο λόγο μου, στη δημόσια παρουσία μου, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σέβομαι απολύτως τις αποφάσεις μας και κινούμαι στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεών μας.

Έτσι πορευτήκαμε μέχρι σήμερα, ως Συνασπισμός παλαιότερα, ως ΣΥΡΙΖΑ τώρα και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Θεωρούμε τη δημοκρατία μεγάλη δύναμη και πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα θεωρούμε ότι με τη συλλογικότητά μας θα μπορούμε να πορευόμαστε αποτελεσματικά, όταν όλοι μαζι σεβόμαστε τις κυρίαρχες πλειοψηφικές αποφάσεις και τις υπηρετούμε με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, με τις πρακτικές και τη δημόσια παρουσία μας.

 

Ερώτηση: Θα θέλαμε την άποψή σας για το κατά πόσο μπορεί να ευσταθεί η άποψη ότι κάποιες από τις κατηγορίες που βαραίνουν τη Χρυσή Αυγή μπορεί να είναι κατασκευασμένες. Αυτό το στηρίζουν μερικοί στον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία ενήργησε στην περίπτωση αυτή η δικαιοσύνη.

Απάντηση: Τις κατηγορίες αυτές τις έχει απευθύνει η δικαιοσύνη, στη Χρυσή Αυγή συνολικά και σε ορισμένα από τα βασικά στελέχη της. Εμείς πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, η οποία απερίσπαστη και με ταχύτητα θα πρέπει να φέρει σε πέρας το έργο της. Σύντομα θα πρέπει να διεξαχθούν οι δίκες και να αποφανθεί η δικαιοσύνη κατά πόσο οι κατηγορίες αυτές ευσταθούν, αν ευσταθούν, για ποιούς τελικά ευσταθούν και να αποδωθεί. Αυτό περιμένουμε και στηρίζουμε όλοι. Θέλουμε διαφανέστατες και δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσει, όπως πάντα ακολουθεί η δικαιοσύνη, σε ένα θέμα το οποίο έχει κρίσιμη πολιτική σημασία. 

Είναι όμως σαφές ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια νεοναζιστική οργάνωση, η οποία αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος, παρά του ότι θέλει να εμφανίζεται ως αντισυστημική. Ο φασισμός και ο ναζισμός που υπηρετεί η Χρυσή Αυγή ήταν και είναι το τελευταίο καταφύγιο του καπιταλισμού. Επομένως ο ελληνικός λαός, πρέπει να αποδοκιμάζει και να απομονώνει αυτές τις νεοναζιστικές "αποφύσεις", διότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για τον τόπο και το μέλλον του.

 

Ερώτηση: Πρόσφατα πάρθηκε απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καλαβρύτων για ένταξη του δήμου μας στο ελληνογερμανικό ταμείο. Πιστεύετε ότι η απόφαση αυτή έχει να προσφέρει κάτι στο δήμο μας και στη χώρα μας γενικότερα;

Απάντηση: Καταρχάς η βουλή των ελλήνων πρέπει να αναγνωρίσει τα ολοκαυτώματα των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της πατρίδας μας, την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Αυτή η αναγνώριση δεν πρέπει να είναι τυπική, αλλά να έχει ηθικές και υλικές συνέπειες. Αυτό πρέπει να το υποστηρίξουμε και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή.

Τώρα όσον αφορά το ελληνογερμανικό η γερμανοελληνικό ταμείο, θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι μια ΑΠΑΤΗ και ένας ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ. Οι κύριοι Φούχτελ και Ράινχεμπαχ αντί να λένε ότι πρέπει να φτιαχτεί ελληνογερμανικό ταμείο, θα πρέπει να δώσουν στη χώρα μας τις γερμανικές επανορθώσεις, να αποζημιώσουν με βάση τις δικαστικές αποφάσεις τους συγγενείς των θυμάτων και να επιστρέψουν το κατοχικό δάνειο. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να συμψηφιστεί με κανένα ελληνογερμανικό ταμείο και τα όποια "ψίχουλα" δωθούν σε κάποιες Μαρτυρικές Πόλεις. Το θεωρούμε κοροϊδία στη μνήμη των θυμάτων και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας αυτή η ΑΠΑΤΗ να αποκαλυφθεί, ώστε να περάσει η ελλάδα στο μακρύ δρόμο των διεκδικήσεων που αφορούν την ίδια την ιστορία.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.