Αποκλειστική συνέντευξη του Αναπλ. Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ κ. Κοτταρά και του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου κ. Κατσιγιάννη για Οδοντωτό και επέκταση προς Αγία Λαύρα

Τι είπαν για τη γραμμή Διακοπτό - Καλάβρυτα και για την επέκταση της διαδρομής στην Αγία Λαύρα

 

Επειδή πολλά γράφονται και ακόμα πιο πολλά ακούγονται για τα δρομολόγια της γραμμής του Οδοντωτού Διακοπτό - Καλάβρυτα, αλλά και για την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Αγία Λαύρα, ο διαχειριστής του "KNET" Β. Αποστολόπουλος, βρέθηκε την Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, στα γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί από “πρώτο χέρι” και να ενημερωθούν στη συνέχεια οι αναγνώστες της ιστοσελίδας για όλα τα παραπάνω.

Στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Αθανάσιο Κοτταρά, καθώς και με το Μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου κ. Γεράσιμο Κατσιγιάννη, τα δύο στελέχη του ΟΣΕ, μίλησαν για την ήδη υπάρχουσα κατάσταση καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια, τόσο της γραμμής Διακοπτό-Καλάβρυτα όσο και για την επέκταση στην Αγία Λαύρα.

Ρωτήθηκαν αν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αξιοποίηση της γραμμής Διακοπτό - Καλάβρυτα, αύξηση των δρομολογίων, μεγαλύτερη τουριστική αξιοποίηση, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με επίκεντρο τον Οδοντωτό και το Φαράγγι του Βουραϊκού, καθώς και το "τι μέλλει γενέσθαι" με τον "Μουτζούρη", την ατμομηχανή που δαπανήθηκαν τόσα χρήματα προκειμένου να επισκευασθεί δύο φορές, με σκοπό να αποτελέσει κάποια στιγμή μια "ατραξιόν" για τους επισκέπτες.

Τόσο ο κ. Κοτταράς όσο και ο κ. Κατσιγιάννης, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί, γνώστες των συγκεκριμένων θεμάτων, έδειξαν να τα έχουν μελετήσει.

Δείτε τι ακριβώς είπαν:

Γραμμή Διακοπτό - Καλάβρυτα

Θεωρείται τουριστική διαδρομή, η οποία μαζί με άλλες τουριστικού ενδιαφέροντος σιδηροδρομικές διαδρομές, όπως του Πηλίου, του Λιανοκλαδίου και του Κατάκωλου, αναμένεται σύντομα να περάσουν διαχειριστικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ΟΣΕ και άρα τότε θα μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω αξιοποίηση.

Όπως είπε ο κ. Κοτταράς, “αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία δρομολόγια τις καθημερινές και επιπλέον άλλα δύο, (δηλαδή σύνολο πέντε), τις κυριακές και τις αργίες, τα οποία είναι ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο”.

άλλα τόσα να υπήρχαν θα ήταν και αυτά γεμάτα” είπε χαρακτηριστικά. 

Για τον Μουτζούρη, τα χρήματα που δαπανήθηκαν δυο φορές για την επισκευή του,

για το αν θα μπορούσε επιτέλους, να αποτελέσει μια “ατραξιον”, με κάποια, έστω κοντινά, δρομολόγια,  με σκοπό την προσέγγιση τουριστών, όπως επίσης

για το αν θα μπορούσε να γίνει κάποια επιπλέον επένδυση, παράδειγμα η δημιουργία παράλληλα με τις γραμμές ενός ασφαλούς περιπατητικού μονοπατιού, ή ενός ποδηλατόδρομου, ώστε και τα δύο αυτά να αποτελέσουν πόλο έλξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, απάντησαν ότι,

εφόσον μιλάμε για τουριστική αξιοποίηση, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού, του ΟΣΕ, της Περιφέρειας, του Δήμου Καλαβρύτων, του Δήμου Αιγιάλειας, συλλόγων, φορέων, επιχειρηματιών από Καλάβρυτα και Διακοπτό, ώστε να υποβληθούν προτάσεις, να γίνουν οι ανάλογες μελέτες και το κυριότερο, να υπάρξει κάποιος που θα τα “τρέξει” από την ωρίμανση μέχρι την πραγματοποίησή τους. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος, με σκοπό την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Επέκταση γραμμής στην Αγία Λαύρα

Εδώ τα πράγματα είναι πολύπλοκα…

Όπως μας ανέφερε ο κ. Κατσιγιάννης, "η πρόταση έγινε από το Δήμο Καλαβρύτων, μέσω της Επιτροπής Ελλάδα 2021 στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αποσπώντας κατ’ αρχάς την θετική βούληση του κ. Μητσοτάκη. Όμως, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν υπήρχε σχετική μελέτη, παρά μόνο ένα σκαρίφημα που είχε γίνει επί δημαρχίας Πόλκα. Έτσι ανέλαβε ο ΟΣΕ να κάνει τη μελέτη, η οποία προβλέπεται εντός των επομένων ημερών να είναι έτοιμη. Το συνολικό κόστος του έργου προβλέπεται να είναι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνει τυχόν απαλλοτριώσεις, οι οποίες αν τυχόν κριθούν απαραίτητες αναμένεται να εκτινάξουν το κόστος σε απρόβλεπτα ύψη. Πάντως στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με το Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, ο ίδιος τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα απαιτηθεί κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ποσό για απαλλοτριώσεις"

Ένα άλλο “αγκάθι”, αποτελεί η πρόθεση να χρηματοδοτηθεί το έργο μέσω της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με υποβολή του στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Είναι γνωστό ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, οι Σύνδεσμοι Δήμων και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ.

Δεν προβλέπεται από πουθενά απευθείας χρηματοδότηση εταιρειών, ακόμα και αν πρόκειται για δημιουργία έργων υποδομής, όπως η επέκταση της γραμμής στην Αγία Λαύρα.

Συμπεράσματα

Το γενικό συμπέρασμα πάντως είναι, ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την υλοποίηση της επέκτασης της γραμμής στην Αγία Λαύρα και δεν προβλέπεται το έργο να ξεκινήσει σύντομα παρά τις όποιες προσδοκίες και τους "ευσεβείς πόθους" του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου. 

Όσο για την περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας γραμμής Διακοπτό – Καλάβρυτα, εδώ τα πράγματα φαίνεται, (εφόσον βέβαια υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και περάσει η διαχείριση των δρομολογίων της γραμμής από τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ΟΣΕ) να είναι πιο απλά.

Αρκεί να υπάρξουν υλοποιήσιμες προτάσεις, κατάλληλος σχεδιασμός, διάθεση για συνεργασία και άνθρωποι γνώστες του αντικειμένου, με διάθεση και μεράκι για προσφορά.
 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.