Απο το Αίγιο στη Αγία Λαύρα και απο το 961 στο 2014 μ.Χ(video του1940).Σκηνές απο το Μοναστήρι

Ιστορική αναδρομή : Η Μονή Ιδρύθηκε από έναν συνασκητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, το μοναχό Ευγένιο, το 961 μ.Χ. Η αρχική της θέση ήταν 300 μ. περίπου ΝΔ της σημερινής στην τοποθεσία “Παλαιομονάστηρο”, όπου και σώζεται το πρώτο Καθολικό της Μονής, ένας δίκλιτος σταυρεπίστεγος ναός στο στόμιο σπηλιάς με δύο σειρές τοιχογραφιών. Αυτή η πρώτη μονή καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά το 1585. Στη συνέχεια, η Μονή έμεινε έρημη για 15 χρόνια ώσπου κάποιος Καλαβρυτινός ράπτης ονόματι Ιωάννης, απογοητευμένος από τις απιστίες της συζύγου του, αποφάσισε να αφήσει τα εγκόσμια και να ξαναχτίσει τη μονή της Αγίας Λαύρας. Το 1689 η μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση. Μια πρώτη εικόνα της μονής έχουμε από την σχεδίαση του Ρώσου μοναχού Barsky ο οποίος την επισκέφτηκε το 1745. Το νέο Καθολικό της είναι τρίκογχο, αγιορείτικου τύπου, κτίσμα (μονόκλιτο, με τρούλο χωρίς στηρίγματα). Η Μονή δοκιμάζεται το 1715 (Β’ Τουρκοκρατία) και κυρίως στα Ορλωφικά. Το 1826 ο Ιμπραήμ πυρπόλησε το μοναστήρι αλλά οι μοναχοί είχαν προλάβει να το εγκαταλείψουν και να πάρουν μαζί τους τα περισσότερα κειμήλια. Ανοικοδομήθηκε στα 1828, με την ίδρυση του νέου Καθολικού (του τρίτου κατά σειρά) στον τύπο της βασιλικής με τρούλο, ερειπώθηκε από το σεισμό της 24ης Ιουλίου 1844 και χτίστηκε πάλι το 1850. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1943 πυρπολήθηκε ή Μονή και εκτελέστηκαν από τους Ναζί όσοι μοναχοί δεν είχαν εγκαταλείψει το μοναστήρι. Τέλος, το 1950 αναστηλώθηκε στη σημερινή της μορφή. Η Μονή στην πορεία της υπήρξε πατριαρχική, σταυροπηγιακή, «βασιλική» και απέκτησε μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία, ενώ κατά καιρούς προσκολλήθηκαν σ’ αυτήν μικρότερες Μονές (Αγία Τριάς, Φιλοκάλη κ.ά.) με αποτέλεσμα στη μεγαλύτερη ακμή της να έχει περίπου 1000 μοναχούς.
ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΡΧΕΙΑ .ΤΟ 1940 ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΤΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ, ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ .ΑΚΟΜΑ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ( ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ) ΓΙΑ ΤΟ VIDEO ΠΑΤΗΣΤΕ (ΕΔΩ)
 
Ο ποδηλατικός όμιλος Διαγόρας Αιγίου και με την έγκριση της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας ,τον Δήμο Καλαβρύτων και τον Δήμο Αιγιαλείας πρόκειται να διοργανώσουν ποδηλατικό Αγώνα στις 5-10-2014 ημέρα Κυριακή .

Διακριτικός τίτλος του Αγώνα 1η Ανάβαση Ιστορικής μνήμης για τα 1053 χρόνια ιδρύσεως της Ιερά Μονής Αγία Λαύρα 

Διαδρομή : ΠροΕκκίνηση Κεντρική Πλατεία του Αιγίου Αγία Λαύρα – κλ. Οικονόμου – Μητροπόλεως -Σολομού – Ρ. Φεραίου – Κορίνθου – Παλαιά Εθνική Οδό (Ελίκη – Νικολαιίκα – Ροδιά – ζαχλωρίτικα – Διακοπτό – Πούντα ) Ελεύθερο θα δοθεί στην Διασταύρωση πούντας Καλαβρύτων μέχρι το μοναστήρι . Μήκος διαδρομής 60 km

Κατηγορίες : Μάστερ και όπεν
ΑΝΔΡΩΝ 23 ετών και άνω
ΓΥΝΑΙΚΩΝ 19 ετών και άνω
ΕΦΗΒΩΝ 17-18 ετών
ΜΑΣΤΕΡΣ Κατηγορία 30-39 ετών. Κατηγορία 40-49 ετών. Κατηγορία 50 ετών και άνω
Άθλημα Δρόμος Αγώνισμα Ανάβαση Αντοχής 60 km

Πρόγραμμα : Κυριακή Ώρα εκκίνησης 10:30 κεντρική πλατεία του Αιγίου Αγία Λαύρα .Τερματισμός Ιερά μονή Αγία Λαύρα .

Όροι : Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές που ανήκουν στην δύναμη της Ε.Ο.Π. και έχουν δελτίο για το 2014. Για την κατηγορία Μάστερς με δελτίο Ε.Ο.Π. ή ΠΕΠΑ για το 2014. (και για τους ερασιτέχνες βεβαίωση Ιατρού θεωρημένη το τελευταίο 2μινο ότι είναι καλά στην υγεία τους και τους επιτρέπετε να συμμετέχουν σε αγώνες αντοχής )

Κανονισμοί : θα ισχύουν κανονισμοί ΕΟΠ

Δηλώσεις συμμετοχής : Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 3-10-2014 στο email :giorgostzakis@yahoo.gr για περισσότερες πληροφορίες 6987029381 Τζάκης Γεώργιος

Οικονομικοί Όροι : Για την συμμετοχή στον αγώνα θα καταβάλετε παράβολο συμμετοχής 10 ευρώ στην γραμματεία

Γραμματεία αγώνα : Θα λειτουργεί γραμματεία αγώνα 1ώρα πριν την εκκίνηση στο σημείο εκκίνησης .

Παροχές – Καλύψεις :προϊόντα αθλητικής διατροφής, στους συμμετέχοντες

Βραβεύσεις : Σε όλες τις κατηγορίες στον 1ο νικητή απονέμεται κύπελλο, χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα, στον 2ο νικητή ασημένιο μετάλλιο, δίπλωμα και στον 3ο χάλκινο μετάλλιο και δίπλωμα, στους 4ο, 5οκαι 6ο δίπλωμα.
Χρηματικό έπαθλο στους τρεις πρώτους Γενικής
1ο – 50 ευρώ , 2ο 30 ευρώ , 3ο 20 ευρω

ΠΗΓΗ:procycling.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
16 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.