Η απάντηση του καλαβρυτινού Γ. Μάρκου στο ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στους ισχυρισμούς περί... "ψέματος" ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης του 1821

Ένα ντοκουμέντο για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και την Αγία Λαύρα παρουσιάζει με επιστολή του προς το Π.Α.Μ.Ε Εκπαιδευτικών ο δικηγόρος Γιώργος Μάρκου, απαντώντας στην επιστολή τους σε μαθητές.Σε αυτή υποστήριζαν ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν ύψωσε το Λάβαρο της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα.

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προς μαθητές: Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στα Καλάβρυτα – Σας λένε ψέματα στα βιβλία

Ο Γιώργος Μάρκου θέτει υπόψιν του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τον λόγο που είχε εκφωνήσει στις 25 Μαρτίου 2010 στα Καλάβρυτα, μέσα στην οποία έκανε αναφορά σε ρεπορτάζ γαλλικής εφημερίδας του 1821 για τη "Διακήρυξη του Γερμανού, Εξάρχου της Αχαΐας, Αρχιεπισκόπου Πατρών, στον κλήρο και τους πιστούς της Πελοποννήσου, που εκφωνήθηκε μέσα στο Μοναστήρι της Λαύρας του βουνού Veloui (Σ.Σ. Βελιάς), την 8η (20) Μαρτίου 1821", όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η επιστολή του δικηγόρου Γιώργο Μάρκου στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχει ως εξής;

"Αγαπητοί φίλοι

Είμαι Καλαβρυτινός και στις 25 Μαρτίου του 2010 ήμουν ομιλητής της επετείου στην Αγία Λαύρα μετά από πρόσκληση του Δήμου Καλαβρύτων.

Το κείμενό μου ξεκινούσε με την παρακάτω παράγραφο:

«Κυρίες και κύριοι

Πριν χρόνια τρείς Καλαβρυτινοί, ο πατέρας μου Βασίλης Μάρκου, Δικηγόρος Καλαβρύτων και για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ο Δημοσιογράφος, Θάνος Τσαπάρας, ιδρυτής και εκδότης της «Φωνής των Καλαβρύτων» μιας εξαιρετικής ποιότητας τοπικής εφημερίδας και ο επί χρόνια Δήμαρχος των Καλαβρύτων Πάνος Πόλκας, που άφησε σημάδι δημιουργικής προσφοράς στην πόλη ζήτησαν από το φίλο των Καλαβρύτων  Κώστα Σμυρνή, που σπούδαζε τότε στο Παρίσι, να τους επιβεβαιώσει την πληροφορία που είχαν : Γαλλική εφημερίδα του έτους 1821 δημοσίευσε ρεπορτάζ – ναι ρεπορτάζ – σχετικό με τον Π.Π.Γερμανό και την Αγία Λαύρα. Και οι 4 αείμνηστοι τώρα, ήσαν λάτρεις της Καλαβρυτινής γης την οποία υπηρέτησαν ο καθένας από το δικό του πόστο.

Αυτή τους η αγάπη προσέφερε στα Καλάβρυτα και στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που μας φιλοξενεί σήμερα ένα αδιαμφισβήτητης αξίας ιστορικό ντοκουμέντο.

Ο Κώστας Σμυρνής χαρακτήρας επίμονος, μεθοδικός και ακούραστος στην προσφορά του στους άλλους ξεψάχνισε για μήνες τα Γαλλικά Αρχεία και τις βιβλιοθήκες ώσπου το βρήκε. Το Ιούλιο του 1988 η «Φωνή των Καλαβρύτων» δημοσίευσε και εγώ έχω τη χαρά και την τιμή να το παρουσιάσω σε σας σήμερα,  κείμενο από άλλο φύλλο της 4ης Ιουνίου του 1821 της παρισινής εφημερίδας “LE CONSTITUTIONNEL”, που σημαίνει «Ο Συνταγματικός».

Κάτω από τον τίτλο: Ειδήσεις του εξωτερικού – Πελοπόννησος, το κείμενο έχει ως εξής:

Διακήρυξη του Γερμανού, Εξάρχου της Αχαΐας, Αρχιεπισκόπου Πατρών, στον κλήρο και τους πιστούς της Πελοποννήσου, που εκφωνήθηκε μέσα στο Μοναστήρι της Λαύρας του βουνού Veloui (Σ.Σ. Βελιάς), την 8η (20) Μαρτίου 1821.

«….. Η φιλή των Τούρκων υπερέβη το μέτρο των ανομιών, η ώρα δια τον καθαρμόν έφθασε, σύμφωνα με το λόγο του Αιωνίου Καταδίωξε τον δούλο και τον υιόν του (Γεν. 21,10).

Να είστε αγαπημένοι λοιπόν φυλή Ελληνική, δύο φορές δοξασμένοι από του πατέρες σας. Οπλισθήτε με το ζήλον του Θεού. Είθε ο καθείς σας να ζωσθεί την ρομφαίαν του, διότι είναι προτιμότερον  να αποθάνει τις με τα όπλα ανά χείρας, παρά να αισχύνη το ιερά της Πίστεώς του ή την Πατρίδα του (Ψ.44.4). Ας συντρίψωμεν τον ζυγόν που βαρύνει τας κεφαλάς μας (Ψ.2.3) διότι είμεθα οι κληρονόμοι του Θεού και συγκληρονόμοι του Ιησού Χριστού (Ψ8.17). Άλλοι από του Αρχιερείς σας, θα μας ομιλήσουν δια την δόξαν των προγόνων σας και εγώ σας επαναλαμβάνω, το όνομα του Θεού προς τον οποίον οφείλομεν αγάπην ισχυροτέραν και από τον θάνατον. Αύριον, έχοντες προ ημών ως οδηγόν τον Σταυρόν, θα βαδίσωμεν προς αυτήν την πόλιν των Πατρών, της οποίας η περιοχή είναι αγιασμένη από το αίμα του ενδόξου μάρτυρος Αγίου Ανδρέου. Ο Κύριος θα εκατονταπλασιάσει το θάρρος σας και δια να αποκτήσετε τις δυνάμεις που πρέπει να σας ζωογονούν, σας απαλλάσσω από τη νηστεία της Σαρακοστής που τηρούμε. Στρατιώται του Σταυρού, καλείσθε να υπερασπίσετε τις ίδιες τις Ουράνιες αρχές. Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, να είσθε ευλογημένοι  και συγχωρεμένοι από όλας τας αμαρτίας σας.».

Σήμερα λοιπόν που θέτω υπ’ όψιν σας το κείμενο αυτό σας διαβεβαιώνω ότι θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμά σας να διατυπώνετε τις απόψεις σας για το ρόλο των κοινωνικών τάξεων και της Εκκλησίας στην επανάσταση του 1821. Το ίδιο ακριβώς ισχύει φυσικά και για τους έχοντες αντίθετες από εσάς απόψεις

Σας παρακαλώ θερμά όμως μην αμφισβητήσετε στο μέλλον ΓΕΓΟΝΟΤΑ που είχαν την τύχη, όπως είδατε να επιβεβαιωθούν από ‘ρεπορτάζ’ γαλλικής εφημερίδας του 1821.

Με αυτό το δεδομένο θα σας έλεγα σήμερα ούτε ο ίδιος ο Γιάννης Κορδάτος δεν θα αρνιόταν την παρουσία και το ρόλο του Γερμανού στην Αγία Λαύρα το Μάρτιο του 1821.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Μάρκου

Δικηγόρος Πάτρα.

 

Το κείμενο αυτό το έφερε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητος ο αείμνηστος Θάνος Τσαπάρας, εκδότης της εφημερίδας «Φωνή των Καλαβρύτων», τον Ιούλιο του 1988 (αρ.φυλ. 497), οποίος σημείωνε σχετικά: «…το κείμενο αυτό, που πρώτη το ανέφερε ακροθιγώς σε σχετικό άρθρο της στην εφημερίδα της Αθήνας «Το Βήμα» της 25ης Μαρτίου 1966, η γνωστή δημοσιογράφος Γιολάντα Τερέντσιο, είναι δημοσίευμα στη Γαλλική εφημερίδα «La Constitutionnel» («Ο Συνταγματικός») του 1821. Σχετικά, μας είχε μιλήσει για το δημοσίευμα της Τερέντσιο, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Πάνος Πόλκας και από χρόνια τα αναζητούσαμε στα πρωτότυπά των, μέχρις ότου και ύστερα από υπόδειξη και αίτημά μας, τα βρήκε και μας τα έστειλε σε φωτοτυπίες, ο εγκαταστημένος στο Παρίσι φίλος των Καλαβρύτων κ. Κώστας Σμυρνής, από τα Σαβάλια Ηλείας, με την ευγενική μεσολάβηση του συμπατριώτη μας δικηγόρου κ. Βασίλη Μάρκου. Στους οποίους και εμείς αλλά και όλος ο Καλαβρυτινός κόσμος, οφείλουμε χάριτες, όπως και στην κ. Τερέντσιο και τον κ. Πόλκα».

Μετάφραση της Διακήρυξης

 

Διακήρυξη του Γερμανού, Εξάρχου της Αχαϊας, Αρχιεπισκόπου Πατρών, στον κλήρο και τους πιστούς της Πελοποννήσου, που εκφωνήθηκε μέσα στο Μοναστήρι των αδελφών Λαύρας του βουνού «Velui» (Σ.Σ. Βελιάς), την 8η (20 ) Μαρτίου 1821.

 

Πολυαγαπημένοι μου αδελφοί,

Ο Κύριος, που επάταξε τους πατέρες μας και τα τέκνα των, σας αναγγέλλει δια του στόματός μου, το τέλος των ημερών των δακρύων και των δοκιμασιών. Η φωνή Του είπε: ότι σεις θα είσθε το στέμμα της δόξης Του και το διάδημα της βασιλείας Του.

Η Αγία Σιών, δεν θα παραδοθεί πλέον εις την ερήμωσιν (Ησαϊα 62. 3 ). Ο ναός του Κυρίου, που βεβηλώθηκε, τα σκεύη της Δόξης που εσύρθησαν εις τον βούρκον (1 Mach. 2. . 8. 9) θα γίνουν καταιγίς. Η άβυσσος δημιούργησε την άβυσσο(Ψ. 41 . 8 ), οι παλαιοί βάσανοι του Κυρίου(θρήνος του Ιερεμίου 5 . 1), θα κατέλθουν επί του λαού Του.

Η φυλή των Τούρκων, υπερέβη το μέτρον των ανομιών, η ώρα δια τον καθαρμόν έφθασε, σύμφωνα με τον λόγον του Αιωνίου «Καταδίωξε ον δούλον και τον υιόν του (Γεν. 21. 10).

Να είσθε αγαπημένοι λοιπόν φυλή Ελληνική, δύο φορές δοξασμένοι από τους Πατέρες σας. Οπλισθήτε με τον ζήλον του Θεού. Είθε ο καθείς σας να ζωσθεί την ρομφαίαν του, διότι είναι προτιμώτερον να αποθάνει τις με τα όπλα ανά χείρας, παρά να αισχύνει τα ιερά της Πίστεώς του ή την Πατρίδα του (Ψ.44. 4).

Ας συντρίψωμεν τον ζυγόν που βαρύνει τας κεφαλάς μας (Ψ. 2 . 3) διότι είμεθα οι κληρονόμοι του Θεού και συγκληρονόμοι του Ιησού Χριστού (Ψ. 8. 17).

Άλλοι από τους Αρχιερείς σας, θα μας ομιλήσουν δια την δόξαν των προγόνων σας και εγώ σας επαναλαμβάνω, το όνομα του Θεού προς τον οποίον οφείλομεν αγάπην ισχυροτέραν και από τον θάνατον.

Αύριον, έχοντες προ ημών ως οδηγόν τον Σταυρόν, θα βαδίσωμεν προς αυτήν την πόλιν των Πατρών, της οποίας η περιοχή είναι αγιασμένη από το αίμα του ενδόξου μάρτυρος Αγίου Ανδρέου.

Ο Κύριος θα εκατονταπλασιάσει το θάρρος σας και δια να αποκτήσετε τις δυνάμεις που πρέπει να σας ζωογονούν, σας απαλάσσω από την νηστείαν της Σαρακοστής που τηρούμε.

Στρατιώται του Σταυρού, καλείσθε να υπερασπίσετε τις ίδιες τις Ουράνιες αρχές.

Εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, να είσθε ευλογημένοι και συγχωρεμένοι από όλας τας αμαρτίας σας.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
9 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.