Η απάντηση του ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ για το Ελληνογερμανικό Ταμείο

Το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον και η αλήθεια.

  • Θέλουμε, να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευθούμε πόρους, που θα μας δοθούν, χωρίς κανέναν όρο, χωρίς κανένα συμβιβασμό, χωρίς καμμιά παραίτησή μας και χωρίς κανένα συμψηφισμό με τις οφειλόμενες γερμανικές αποζημιώσεις ή δεν θέλουμε;


 

Το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον και η αλήθεια. Θέλουμε, να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευθούμε πόρους, που θα μας δοθούν, χωρίς κανέναν όρο, χωρίς κανένα συμβιβασμό, χωρίς καμμιά παραίτησή μας και χωρίς κανένα συμψηφισμό με τις οφειλόμενες γερμανικές αποζημιώσεις ή δεν θέλουμε;

Η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων (που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια με ΑΔΑ: 7ΓΒΞΩΕ9-229), με την οποία αποφασίστηκε ότι: 1) Υπό τον απαράβατο, σαφή, ρητό και κατηγορηματικό όρο, ότι, δεν παραιτούμαστε, σε καμμιά περίπτωση, από τη διεκδίκηση των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων, ούτε τις απεμπολούμε, ούτε τις συμψηφίζουμε με τις όποιες χρηματοδοτήσεις από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, αλλά, συνεχίζουμε να τις διεκδικούμε, δυναμικότερα και ανυποχώρητα και παρά και ανεξάρτητα από τυχόν χρηματοδοτήσεις που θα λάβουμε από το Ταμείο αυτό, 2) Αποδεχόμαστε και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία των Προέδρων της Ελληνικής και Γερμανικής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολου Παπούλια και Γιόαχιμ Γκάουκ, για την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, 3) Να υποβάλλει, ο Δήμος Καλαβρύτων, προτάσεις, δράσεων, προγραμμάτων και έργων, όπως αυτές, που, ενδεικτικά, ανέφερε ο κ. Δήμαρχος, για την υποστήριξη και χρηματοδότησή τους, από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, έπεσε, θύμα, σκόπιμων παρερμηνειών, κακόπιστης παραπληροφόρησης, εσκεμμένης διαστρέβλωσης και ευτελούς, πλην ανεπιτυχούς, εκμετάλλευσης για λόγους εντυπωσιασμού και διάδοσης ειδήσεων που δεν έχουν καμμιά απολύτως σχέση, με την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Γι’ αυτό και για την αμερόληπτη, δίκαιη, αντικειμενική και ελεύθερη πληροφόρηση των πολιτών μας, παραθέτουμε τα μόνα αληθινά πραγματικά γεγονότα, που έχουν ως εξής:

  1. Η απόφαση αυτή ελήφθη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 25 Ιουλίου και είχε αποτελέσει το έβδομο (7ο) θέμα της πρόσκλησης – ημερήσιας διάταξης που εκδόθηκε, τέσσερις ημέρες, πριν, ήδη, από τις 21 Ιουλίου, εστάλη, από τότε, σ’ όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του Δήμου Καλαβρύτων, αναρτήθηκε την ίδια ημέρα (21 Ιουλίου) στην ιστοσελίδα του Δήμου και έλαβε ευρεία δημοσιότητα.

Έτσι, η συζήτηση του θέματος, ήταν, ευρέως γνωστή, όχι, μόνο, στους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους αλλά και στους φορείς και τους πολίτες των Καλαβρύτων και δεν έγινε “εν κρυπτώ” ούτε, εκτός ημερησίας διάταξης, ούτε “βεβιασμένα”, όπως ισχυρίζονται οι διαστρεβλωτές.

  1. Το μεγάλο ζήτημα των σχέσεων του μαρτυρικού Δήμου Καλαβρύτων με τη Γερμανία, τους φορείς και τους πολίτες της, είναι λυμένο, και ορθά, εδώ και πολλά χρόνια, στη βάση της συνεργασίας, των καλών σχέσεων, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών. Ήδη, από το 1953, 10 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα, πολλοί νέοι των Καλαβρύτων, μετέβησαν στη Γερμανία για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση, ο αείμνηστος Δήμαρχος Καλαβρύτων Πάνος Πόλκας και όλοι , ανεξαιρέτως, οι μετέπειτα δήμαρχοι δέχονταν το Γερμανό πρέσβη στα Καλάβρυτα, στις επετείους του ολοκαυτώματος και σε άλλες εκδηλώσεις, ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Γιοχάνες Ράου έχει επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, το 2001, ο Δήμος Καλαβρύτων, έχει, ήδη, δεχθεί, δωρεές, δύο πυροσβεστικών οχημάτων και δυο πιάνων, από τη Γερμανική Πρεσβεία, ο Δήμος Καλαβρύτων συμμετέχει ενεργά στην Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV), ένα δίκτυο ελληνικών και γερμανικών δήμων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και πολλές άλλες ενέργειες και δράσεις, έχουν εδραιώσει, μια σταθερή και ισότιμη σχέση, με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών μας.

Παρότι, όμως, όπως προαναφέραμε το θέμα των σχέσεων με τη Γερμανία, είναι λυμένο, από ετών, αποτέλεσε, μόλις, πριν, από δύο περίπου μήνες, στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου και κεντρικό θέμα του προεκλογικού διαλόγου και η συντριπτική πλειοψηφία των Καλαβρυτινών πολιτών, ήδη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με το 53% των ψήφων τάχθηκε, φανερά και ξεκάθαρα, με τη θέση της συνεργασίας και της περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων φιλίας και συναδέλφωσης των λαών, έναντι, αυτών, που έλεγαν “ανεπιθύμητοι οι γερμανοί επίσημοι στα Καλάβρυτα”.

  1. Η αναγκαιότητα λήψης της παραπάνω απόφασης προέκυψε από το γεγονός – που αναφέρεται και στην απόφαση – ότι είναι πολύ πιθανό, δράσεις, προγράμματα και έργα, όλως αναγκαία και απαραίτητα για το Δήμο μας και κυρίως για τους νέους μας, που μαστίζονται από την ανεργία, να χρηματοδοτηθούν, ακόμη και μέσα στο τρέχον έτος 2014.

Όσοι, λοιπόν, ισχυρίζονται, να μη ζητήσουμε πόρους από το Ελληνογερμανικό Ταμείο, οι οποίοι, όπως προαναφέρθηκε, παρέχονται, χωρίς όρους, χωρίς παραιτήσεις, χωρίς συμψηφισμούς και χωρίς συμβιβασμούς με τις οφειλόμενες γερμανικές αποζημιώσεις, θα πρέπει να πουν στους πολίτες των Καλαβρύτων και των άλλων μαρτυρικών πόλεων και χωριών, από πού θα τους εξασφαλίσουμε στη σημερινή μάλιστα δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία, που, οι κρατικές επιχορηγήσεις στους Δήμους έχουν μειωθεί και περιοριστεί κατακόρυφα. Εκτός βέβαια και αν διαθέτουν οι ίδιοι να μας τους δώσουν.

Στην προκείμενη περίπτωση, εκείνος, που θέτει όρους και προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθεί από το Ελληνογερμανικό Ταμείο, είναι, ο Δήμος Καλαβρύτων (και οι άλλοι μαρτυρικοί Δήμοι), που ρητά και απερίφραστα, λέει ότι, δεν συμψηφίζουμε, δεν υποχωρούμε και δεν παραιτούμεθα, αλλά συνεχίζουμε, δυναμικότερα, να διεκδικούμε τις οφειλόμενες αποζημιώσεις από τη Γερμανία και εφόσον με αυτούς τους όρους που θέτουμε, μας χρηματοδοτεί το Ταμείο, τότε, θα υποβάλλουμε προτάσεις.

  1. Εκείνο που ενοχλεί κάποιους, όμως, είναι, ότι, ο Δήμος Καλαβρύτων και τα Καλάβρυτα, γενικότερα, πιστά στην ξεχωριστή και μακραίωνη ιστορική τους διαδρομή, συνεχίζουν να πρωτοπορούν και να δείχνουν το δρόμο.

  2. Από τα Καλάβρυτα, ξεκίνησε, στις 25 Μαρτίου 1821, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και στα Καλάβρυτα, το Δεκέμβρη του 1943, συντελέστηκε το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα της Ευρώπης, με τις φρικαλεότητες και τις καταστροφές των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Πριν από 71 χρόνια, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, στα Καλάβρυτα, ο τακτικός Γερμανικός στρατός κατοχής, - η Βερμαχτ - με μια οργανωμένη εκκαθαριστική επιχείρηση, γνωστή ως “Επιχείρηση Καλάβρυτα”, δολοφόνησε όλους τους άνδρες και τα αγόρια από 14 ετών και πάνω και πυρπόλησε την πόλη μας.

Συνολικά, 497 άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν την μαύρη εκείνη ημέρα, στα Καλάβρυτα, που μαζί με όσους άλλους εκτελέστηκαν στα χωριά του Δήμου μας ανέρχονται σε 1200.

  1. Και ενώ κάθε έγκλημα πολέμου, εναντίον αμάχων και αθώων – όπως το έγκλημα των Καλαβρύτων – σύμφωνα με τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες πρέπει να τιμωρείται και να αποδίδεται δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα, ακόμη, οι δίκαιες απαιτήσεις των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και των άλλων μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, για την καταβολή αποζημιώσεων και επανορθώσεων, από τη Γερμανία, παραμένουν ανικανοποίητες, ανεξόφλητες, εκκρεμείς.

Ο Δήμος Καλαβρύτων συνεχίζει σταθερά και αταλάντευτα να διεκδικεί την καταβολή τους, όχι για την καθαρά οικονομική, χρηματική αξία τους – άλλωστε ο τραγικός θάνατος των αθώων και αμάχων συμπολιτών μας δεν αποζημιώνεται – αλλά για την ηθική δικαίωση, την αγαλλίαση, την απάλυνση του πόνου που θα αισθανθούν οι συγγενείς των θυμάτων, από το γεγονός ότι οι Γερμανοί, που δολοφόνησαν τους ανθρώπους τους, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για το έγκλημά τους αυτό.

Και αυτή, τη δίκαιη απαίτησή μας, ΔΕΝ τη συμψηφίζουμε, ΔΕΝ την απεμπολούμε, ΔΕΝ παραιτούμεθα, ΔΕΝ υποχωρούμε, ΟΥΤΕ τη συμβιβάζουμε, με ο,τι μας δοθεί από το Ελληνογερμανικό Ταμείο.

  1. Σήμερα, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων συμπολιτών μας, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμενοι από τα μηνύματα της θυσίας τους που είναι “καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού”, “ποτέ πια πόλεμος”, “ειρήνη”, “φιλία, συνεργασία και συναδέλφωση των λαών”, και σ’ αυτό το πνεύμα, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και υποβάλλουμε προτάσεις σ’ αυτό, γιατί πιστεύουμε, ακράδαντα, ότι, τα παραπάνω αέναα μηνύματα και οι διαχρονικοί στόχοι, υλοποιούνται και εξυπηρετούνται μέσα και από αυτό το Ταμείο, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν παραιτούμεθα, ούτε συμψηφίζουμε, αλλά συνεχίζουμε δυναμικότερα, να διεκδικούμε τις οφειλόμενες Γερμανικές αποζημιώσεις.

  2. Σήμερα, 71 χρόνια μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, ο ελληνικός και ο γερμανικός λαός, προχωρούν μαζί για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Μαζί και με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, με αγώνες, διαμορφώνουμε στην Ευρώπη ένα μέλλον ειρήνης, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα μέλλον στο οποίο δεν έχουν πλέον θέση οι καταστροφές και τα ολοκαυτώματα.

Εμείς και ιδιαίτερα οι νέοι μας, έχουμε χρέος αλλά και συμφέρον να είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή μίσους, μισαλλοδοξίας, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βαρβαρότητας και πολέμου.

Μόνο σε μια Ευρώπη και σ’ έναν κόσμο, όπου δεν κυριαρχούν, η βία, το μίσος και οι διαχωρισμοί, μπορούν οι νέοι μας να αναπτύξουν πλήρως τα χαρίσματά τους, τις ικανότητες και τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

  1. Τα σημερινά Καλάβρυτα – αναστημένα από τις στάχτες της καταστροφής – βαδίζουν στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης, επιδιώκοντας την ευημερία των συμπολιτών μας και ιδίως των νέων μας.

Έχουν καταστεί δε, μια μαρτυρική πόλη και ένας Δήμος Καλαβρύτων, σύγχρονος, ορθολογικός, εξωστρεφής, ΟΧΙ φοβικός, ένας μαρτυρικός Δήμος που δεν είναι ουραγός, αλλά διαμορφώνει εξελίξεις και σε μια δύσκολη για τους δήμους οικονομική συγκυρία, αγωνίζεται για το καλό των πολιτών του και ιδίως των νέων του.

  1. Το υπέροχο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ο μοναδικός οδοντωτός σιδηρόδρομος που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, που αποτελεί παγκόσμιο μνημείο της φύσης, τα όμορφα σπήλαια των Λιμνών Καλαβρύτων, ο Τόπος της Θυσίας και το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, οι αξιοθαύμαστοι αρχαιολογικοί τόποι των Λουσσών – όπου έδρασε ο πρώτος ψυχίατρος της ανθρωπότητας, ο Μελάμπους - του Κλείτορα, της Ψωφίδας και του Λεοντίου, τα ιστορικά μοναστήρια του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας, τα μυθικά όρη του Ερυμάνθου, του Χελμού με τα “ύδατα της Στυγός” και τα ποτάμια του Βουραϊκού και του Λάδωνα, το απαράμιλλο, σε κάλλος, φυσικό τοπίο και τα πυκνά δάση από έλατα και πεύκα, η οικολογική κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα των κατοίκων μας και τα εξαίρετα βιολογικά μας προϊόντα, αποτελούν, ορισμένα μόνο, από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Δήμος Καλαβρύτων και που συμβάλλουν στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξή του, και τα οποία θα μπορούσαν να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.

Παραθέτουμε τέλος, αυτούσια, την υπ’ αριθμόν 255/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, για να αποκτήσετε άμεση και προσωπική γνώση αυτής.

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ No 9

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από τα πρακτικά της με αριθμό 6/2014 τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της εικοστής πέμπτης (25ης) του μηνός Ιουλίου του έτους δύο χιλιάδες δέκα τέσσερα (2014).

 

 

Αριθμ. Απόφασης 255/2014

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Περί ενημέρωσης για την πρωτοβουλία των Προέδρων της Ελληνικής και της Γερμανικής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολου Παπούλια και Γιοαχίμ Γκάουκ για την ίδρυση Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, και υποβολής προτάσεων του Δήμου Καλαβρύτων, σ’ αυτό.» .

 

Στα Καλάβρυτα σήμερα στις 25 του μηνός Ιουλίου του έτους 2014, ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή και ώρα : 19.00΄ μ.μ., το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων συνήλθε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 11008/21-07-2014 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του, που επιδόθηκε και δημοσιεύτηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄ 87 7.6.2010).

Διαπιστώθηκε πως υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο είκοσι επτά [27] μελών παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση δέκα πέντε [15] μέλη και ονομαστικά οι:

 

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

 

ΑΠΟΝΤΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

 

1.

Χουλιάρας Δημήτριος

Πρόεδρος

1.

Τζόβολος Ευθύμιος

Μέλος

2.

Μαγκαφάς Νικόλαος

Αντιδήμαρχος

2.

Τσιμπρής Μιχάλης

Μέλος

3.

Λάππας Παναγιώτης

Αντιδήμαρχος

3.

Σοκορέλης Σπυρίδων

Μέλος

4.

Καυγάς Παναγιώτης

Αντιδήμαρχος

4.

Παϊκόπουλος Ανδρέας

Μέλος

5.

Γεωργακοπούλου Χαρίκλεια

Αντιδήμαρχος

5.

Τακτικός Βασίλειος

Μέλος

6.

Αναστασοπούλου - Πενζτιά Ανδριάνα

Μέλος

6.

Μητρόπουλος Δημήτριος

Μέλος

7.

Φλογεράς Ευθύμιος

Μέλος

7.

Παπαδάτος Χρήστος

Μέλος

8.

Θεοδωρακόπουλος Φώτιος

Μέλος

8.

Σφυρής Βασίλειος

Αντιπρόεδρος

9.

Παπαγεωργίου Θεοφάνης

Μέλος

9.

Νασιώτης Ιωάννης

Γραμματέας

10.

Κοντογιάννης Δημήτριος

Μέλος

10.

Καούρης Σπυρίδων

Μέλος

11.

Βασιλόπουλος Λεωνίδας

Μέλος

11.

Παναγόπουλος Γεώργιος

 

12.

Δουκλιάς Σωτήριος

Μέλος

12.

Παπακανέλλος Γεώργιος

 

13.

Καρράς Βασίλειος

Μέλος

Οι οποίοι δεν προσήλθαν αν και νόμιμα κλήθηκαν.

 

14.

Χρυσανθόπουλος Αθανάσιος

Μέλος

15.

Ασπρούλιας Βαλίλειος

Μέλος

 

 

 

 

Και επί συνόλου είκοσι τεσσάρων [24] Προέδρων Συμβουλίων Τοπικών Κοινοτήτων και σαράντα δύο [42] Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων ευρέθησαν παρόντες έξι [6] Πρόεδροι και πέντε [5] Εκπρόσωποι και απόντες δέκα οκτώ [18] Πρόεδροι και τριάντα επτά [37] Εκπρόσωποι, αν και νόμιμα κλήθηκαν.

 

 

΄Ητοι: Παρόντες ήταν οι Πρόεδροι των Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων:

  1. Καλαβρύτων Ηλ. Αρμπής, 2) Πριολίθου Γεώργιος Μανεσιώτης, 3) Παγκρατίου Θεόδωρος Κατσιουλιέρης, 4) Ψωφίδας Πολυζώης Γιαλαμάς, 5) Λεχουρίου Γεώργιος Βασιλόπουλος και 6) Λιβαρτζίου Μιχάλης Μπάρκουλας.

 

Παρόντες ήταν οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων:

1) Προφήτη Ηλία Νικόλαος Πλώτας, 2) Δεσινού Ζαφείρης Ζαγαρέλος, 3) Καμενιάνων Σπυρίδων Λάμπος, 4) Ανάστασης Παναγιώτα Αναστασοπούλου και 5) Πλάκας Παναγιώτης Χόρμπας.

 

Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Λαζουράς και ο δημοτικός υπάλληλος κ. Παναγιώτης Ρεκούτης για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης.

 

Ο κ. Πρόεδρος ύστερα από την διαπίστωση απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 95 του Κ.Δ.Κ (Ν.3463/2006 και ανέφερε ότι εκτός από τα θέματα της πρόσκλησης – ημερήσιας διάταξης, υπάρχουν και δέκα εννέα (19) θέματα για να συζητηθούν εκτός ημερήσιας διάταξης. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέγνωσε προς το Σώμα τα δέκα εννέα (19) θέματα προς συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης τα οποία είναι τα εξής:

1. …, 2. …, 3. …, 4. …, 5. …, 6. …, 7. …, 8. …, 9. …, 10. …, 11. …, 12. …, 13. …, 14. …, 15. …, 16. …, 17. …, 18. …, 19. …


 

Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Καλαβρύτων, με ψήφους δέκα πέντε (15) υπέρ και καμίας (0) κατά, ομόφωνα αποφασίζει, κατ’ αρχήν, ότι και τα δέκα εννέα (19) παραπάνω θέματα που ανέγνωσε ο κ. Πρόεδρος, είναι κατεπείγοντα και να συζητηθούν.

…………………………………………………………………………………………………………………

Στη συνέχεια, ακολουθεί η συζήτηση του υπ’ αριθμόν επτά (7) θέματος της από 21-7-2014 πρόσκλησης – ημερήσιας διάταξης.


 

ΘΕΜΑ : «Περί ενημέρωσης για την πρωτοβουλία των Προέδρων της Ελληνικής και της Γερμανικής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολου Παπούλια και Γιοαχίμ Γκάουκ για την ίδρυση Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, και υποβολής προτάσεων του Δήμου Καλαβρύτων, σ’ αυτό.».


 

Ο κ. Πρόεδρος εισηγούμενος το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο ο οποίος ανέφερε τα εξής: θέλω να ενημερώσω, το Δημοτικό Συμβούλιο για μια πρωτοβουλία που πιστεύω ότι είναι χρήσιμη για το Δήμο μας και πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε με την ουσιαστική συμβολή της, ο Δήμος μας να στηρίξει και να υλοποιήσει σημαντικές και αναγκαίες δράσεις και έργα, προς όφελος των κατοίκων μας και ιδίως των νέων μας.

Αναφέρομαι, στην πρωτοβουλία, που ανέλαβαν και θα ανακοινώσουν στις 12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος, ως νέος, αγωνίσθηκε κατά του ναζισμού και των γερμανών κατακτητών, μετέχοντας στην εθνική αντίσταση, στην Ήπειρο και ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας κ. Γιόαχιμ Γκάουκ, κατά την πρόσφατη, το Μάρτιο που μας πέρασε, επίσκεψή του στην Ελλάδα, την επίσκεψή του στους μαρτυρικούς Λυγκιάδες των Ιωαννίνων και τη συγγνώμη που ζήτησε από τους έλληνες για τα εγκλήματα των γερμανών ναζιστών, στην κατοχή.

Η πρωτοβουλία αυτή των Προέδρων, αφορά, στην ίδρυση ενός, Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, με σημαντικούς πόρους, από τους οποίους θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν διάφορα έργα και δράσεις, όπως, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και νέων, βελτιώσεων σε σχολικές ή άλλες εκπαιδευτικές υποδομές, δράσεις, ανάδειξης και επεξεργασίας του παρελθόντος, διατήρησης άσβεστης της ιστορικής μνήμης, δράσεις, καταδίκης του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, φιλειρηνικές δράσεις, προγράμματα συντήρησης και εκσυγχρονισμού μουσείων, δράσεις προώθησης και ανάδειξης του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος των νέων μας κ.α..

Το Ελληνογερμανικό, αυτό, Ταμείο, απευθύνεται, κυρίως στις μαρτυρικές πόλεις , χωριά και δήμους, ως μια μορφή στήριξης και ενίσχυσης αυτών, χωρίς να συμψηφίζονται, όμως, οι τυχόν χρηματοδοτήσεις του με τις οφειλόμενες γερμανικές αποζημιώσεις, τις οποίες και ο μαρτυρικός μας Δήμος και οι άλλοι μαρτυρικοί Δήμοι και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, συνεχίζουμε, σταθερά, αταλάντευτα, αδιαπραγμάτευτα και δυναμικά να τις διεκδικούμε και να τις απαιτούμε από τη Γερμανία, δεν τις απεμπολούμε, επ’ ουδενί, ούτε, βεβαίως, καθ’ οιοδήποτε τρόπο, παραιτούμαστε από αυτές, με την χρηματοδότηση και την αποδοχή και λήψη πόρων, απ’ αυτό, το Ταμείο.

Η πρωτοβουλία αυτή, είναι γνωστή και στους άλλους μαρτυρικούς Δήμους της χώρας μας και στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος και όλοι, εκτός, ίσως, ελαχίστων εξαιρέσεων, σκοπεύουμε, να αξιοποιήσουμε αυτή την πρωτοβουλία των Προέδρων για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και να υποβάλλουμε προτάσεις για χρηματοδότηση, αναγκαίων δράσεων και έργων, απ’ αυτό, λαμβανομένης υπόψη και της γενικότερης, δυσχερέστατης για να μην πω τραγικής, οικονομικής κατάστασης των δήμων της χώρας, εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης και περιορισμού των διατιθέμενων από το Κράτος, πόρων και εσόδων, προς αυτούς.

Μέσα, σ’ αυτά, τα πλαίσια, με βασικότερο, όλων, ότι δεν συμψηφίζουμε, με την όποια χρηματοδότησή μας, από το Ελληνογερμανικό Ταμείο, την απαίτησή μας για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, τις οποίες και παρά την όποια χρηματοδότηση από το Ταμείο, συνεχίζουμε, δυναμικότερα, αταλάντευτα και χωρίς συμβιβασμούς ή υποχωρήσεις να τις διεκδικούμε, να τις απαιτούμε και να μην παραιτούμαστε απ’ αυτές και με βάση το αντικείμενο, τη φύση και το είδος των δράσεων, προγραμμάτων και έργων που θα χρηματοδοτεί το Ελληνογερμανικό Ταμείο (όπως παραπάνω τα ανέφερα) θεωρώ, ότι, ο μαρτυρικός Δήμος Καλαβρύτων, ο Δήμος μας, οι πολίτες του και οι νέοι του, έχουν να ωφεληθούν, από την υποβολή προτάσεων δράσεων και έργων για χρηματοδότησή τους, από το Ταμείο, χωρίς ο Δήμος μας, να χάνει τίποτα, ούτε, να σταματά τη διεκδίκηση, ούτε να απεμπολεί, ούτε να παραιτείται από την απαίτηση και την καταβολή των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων.

Μάλιστα, επειδή, υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα, δράσεις και έργα που θα προτείνουμε να υποστηριχθούν ακόμη και μέσα στο χρόνο που διανύουμε (το 2014), από τους πρώτους, δηλαδή, μήνες, λειτουργίας αυτού του Ταμείου, θεωρώ ότι στον πρώτο αυτό χρόνο και σε πρώτη φάση, γιατί το Ελληνογερμανικό Ταμείο αυτό εκτιμώ ότι, θα έχει διάρκεια και θα χρηματοδοτεί και τα επόμενα έτη, πιστεύω, ότι, κάποιες, πρώτες, δράσεις, παραδείγματος χάριν και ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, μπορούν, για το Δήμο μας να είναι α) η εξόφληση του σκηνοθέτη – παραγωγού κ. Γιάννη Κακολύρη προκειμένου να μας παραδώσει ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό ιστορικό υλικό βιωματικών μαρτυριών επιζώντων της κατοχής, του ολοκαυτώματος και των γεγονότων εκείνης της εποχής, διάρκειας, περίπου 90 ωρών, που ελήφθησαν από την κ. Γιώτα Κωνσταντοπούλου που περιδιάβηκε όλα σχεδόν τα χωριά των Καλαβρύτων και μαγνητοσκοπήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν από τον κ. Κακολύρη. Το κόστος αυτής της εργασίας του Κακολύρη, είχε υποσχεθεί να το καλύψει το Περιφερειακό Ταμείο, αλλά επειδή, το Ταμείο αυτό δεν το κάλυψε, ο Κακολύρης παρακρατεί και δεν μας παραδίδει αυτό το σημαντικό και αξιόλογο ιστορικό υλικό βιωματικών μαρτυριών 90 ωρών, εάν δεν τον εξοφλήσουμε, β) η εξόφληση του γλύπτη Λεοντίου ή Λεοντή, που κατασκεύασε ένα εξαίρετο γλυπτό της Ειρήνης και της Ελευθερίας (αυτό που σας δείχνω, στη φωτογραφία) μια πρωτοβουλία της Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας, στο κόστος του οποίου έχουν συμμετάσχει, πολλοί, όπως η ένωση Καλαβρυτινών Πάτρας, η Βουλή των Ελλήνων, οι Πρεσβείες Κύπρου, Γερμανίας κ.α. και υπολείπονται, ακόμη, προκειμένου να παραληφθεί, αυτό το εξαιρετικό γλυπτό και να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση της πόλης μας, 30.000 ευρώ, περίπου, γ) για τη μετάφραση από τα Γερμανικά στα Ελληνικά και την έκδοση ενός βιβλίου με τα πρακτικά του συνεδρίου που έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην επέτειο των 50 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, το οποίο έχει επιμεληθεί ο καθηγητής Χάγκεν Φλάϊσερ και για τα οποία (μετάφραση και έκδοση) απαιτούνται περί τις 10.000 ευρώ περίπου, δ) για δράσεις και έργα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης χώρων συνάθροισης και άθλησης των νέων όπως του Χιονοδρομικού μας Κέντρου, των γηπέδων μας κλπ., ε) για δράσεις και έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού του Δημοτικού μας Μουσείου, στ) για δράσεις και έργα μορφωτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών νέων και μαθητών του Δήμου μας, με αντίστοιχους δήμους της Γερμανίας και πολλές άλλες δράσεις.

Οι παραπάνω δράσεις και άλλες που θα προτείνουμε, σε επόμενο στάδιο, είναι αναγκαίες και απαραίτητες στον ιστορικό και μαρτυρικό Δήμο μας, εξυπηρετούν και προωθούν λειτουργικά και αποτελεσματικά τους σκοπούς και τους στόχους του και για να τις υλοποιήσει θα πρέπει να καταβάλλει, εξ ιδίων, τα απαιτούμενα ποσά, τα οποία και δεν διαθέτει – λόγω της δραματικής μείωσης και περικοπής των πόρων και των επιχορηγήσεων από το κράτος – και το Ελληνογερμανικό Ταμείο, θεωρώ, ότι αποτελεί, μια καλή και ίσως τη μόνη ευκαιρία και δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών και άλλων συναφών δράσεων και έργων , από τη στιγμή, μάλιστα ,που επαναλαμβάνω, με την υποβολή προτάσεων και τη χρηματοδότησή τους, δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα, ούτε κάνουμε κανέναν συμψηφισμό με τις γερμανικές αποζημιώσεις ούτε παραιτούμαστε από τη διεκδίκησή τους και συνεχίζουμε δυναμικά και ανυποχώρητα να τις διεκδικούμε.

Ενόψει όλων των ανωτέρω, προτείνω να υποστηρίξει ο μαρτυρικός Δήμος μας την πρωτοβουλία των δύο Προέδρων Παπούλια και Γκάουκ, με την αποδοχή του ιδρυθησομένου Ελληνογερμανικού Ταμείου και να υποβάλλει ο Δήμος μας προτάσεις, σ’ αυτό, το Ταμείο, για τη χρηματοδότηση τους, όπως αυτές που προανέφερα.


 

Ο Επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασίλης Ασπρούλιας, αφού ζήτησε και πήρε το λόγο, είπε ότι: Το θέμα σήμερα τίθεται για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως και έχει διατυπωθεί στην πρόσκληση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης για την σημερινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. ΄Εχουμε Καταστατικό για να γνωρίζουμε τι ψηφίζουμε, δεν νομίζω ότι θα τεθεί θέμα ψηφοφορίας που ανέφερε ο κ. δήμαρχος να εγκρίνουμε τη συμμετοχή του Δήμου στο υπό ίδρυση ταμείο. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε γι’ αυτό τώρα, άλλωστε όπως έρχεται το θέμα, είναι για ενημέρωση και όχι για λήψη σχετικής απόφασης. Αν παρ’ όλα αυτά τεθεί σε ψηφοφορία, δηλώνω αποχή.

Τώρα, αφού γίνεται αυτή η συζήτηση, πρέπει να δούμε πιο είναι το κορυφαίο ζήτημα. Το κορυφαίο ζήτημα λοιπόν, είναι η διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και Επανορθώσεων και να μην θεωρηθεί ως άμβλυνση με τις προαναφερόμενες δράσεις από τον κ. δήμαρχο ή απ’ άλλες που τυχόν προταθούν.

Ο Δήμος πρέπει να κάνει μνημεία, τα πυρπολημένα από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, εναπομείναντα σπίτια στο Δήμο Καλαβρύτων, τα οποία θα απαλλοτριώσει και να θυμίζουν την θηριωδία του Ναζισμού-Φασιμού.

Ο Δήμος να κατασκευάσει Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης επί της δημοτικής οδού Εθνικής Αντιστάσεως και κεντρικής πλατείας των Καλαβρύτων, της πλατείας Πετιμεζέων. Να επιληφθεί άμεσα η νέα δημοτική αρχή που αναλαμβάνει προσεχώς.

Το βασικότερο και σημαντικότερο είναι η διατήρηση της μνήμης και η αλλαγή πολιτικής και μέσα από ο δήμο, γιατί ο Ναζισμός και ο φασισμός βρίσκεται σε μία «άνθηση’ απ’ ότι φάνηκε και από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών . Λήψη λοιπόν τέτοιων πρωτοβουλιών και τέτοιων δράσεων από το Δήμο, για το οριστικό πέρασμα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτής της μαύρης σελίδας του Φασισμού , για το τσάκισμά του.

Με την ευκαιρία της συζήτησης αυτής, γίνεται γνωστό ότι μια τέτοια πρωτοβουλία κατά του Φασισμού, θα λάβει χώρα στις 23-08-2014, στα Καλάβρυτα, που διοργανώνεται από το ΚΚΕ,. Επιλέχτηκε η ημέρα της 23ης Αυγούστου για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης-συγκέντρωσης, διότι η Ε.Ε. θέσπισε τη μέρα αυτή (23/08), ως μέρα εξομοίωσης των ολοκληρωτικών καθεστώτων, δηλαδή, εξομοίωση και εξίσωση του Ναζισμού –Φασισμού και Κομμουνισμού και επιλέχτηκαν τα Καλάβρυτα με το μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα από τα Ναζιστικά-Φασιστικά Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής.


 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λεωνίδας Βασιλόπουλος, αφού ζήτησε και πήρε το λόγο, διάβασε στο Σώμα, αποσπάσματα από τις δηλώσεις του προέδρου της Γερμανίας κ. Γκάουκ και το πρόγραμμα για τους μαρτυρικούς δήμους. Στη συνέχεια ανέφερε ότι υπάρχει ευθύνη του κ. Δημάρχου αλλά και των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων που εδώ και 3,5 χρόνια ως δημοτικό συμβούλιο δεν έχουν επεξεργαστεί το θέμα αυτό. Τέλος δήλωσε ότι δεν νοιώθει σίγουρος ότι μπορεί να εκπροσωπήσει την πόλη των Καλαβρύτων, ποια θα είναι η σχέση μας με την Γερμανία, αυτό ανέφερε ότι είναι δουλειά των φορέων της πόλης και του Δήμου, των κατοίκων πρώτα και κύρια.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεοφάνης Παπαγεωργίου, αφού ζήτησε και πήρε το λόγο, ανέφερε ότι, θεωρεί για το θέμα αυτό που συζητείται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχει σκοπιμότητα, ειδικά από τον Πρόεδρο της Γερμανίας. Το θέμα αυτό, έπρεπε να έχει συζητηθεί από πριν και να έχουμε καταλήξει, τι κατεύθυνση πρέπει να έχουμε με τη Γερμανία. Η πόλη και οι κάτοικοι που έχουν «φάει» το έγκλημα, πρέπει να εκφέρουν προηγούμενα γνώμη και έπειτα εμείς. Θέλει να τονίσει στο Σώμα, για την γνωστή προβολή ταινίας, όπου δείχνεται η μισή αλήθεια σύμφωνα με το πολιτικό πιστεύω αυτού που έκανε την ταινία αυτή, και η άλλη μισή αλήθεια κρύβεται. Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Την ευθύνη για τα χρήματα που απαιτούν οι γλύπτες από το Δήμο για έργα που είχε παραγγείλει το ΔΜΚΟ, την έχουν οι τότε διοικούντες, το τότε Δ.Σ του Δ.Μ.Κ.Ο ή του Δήμου όπου διαχειρίστηκαν με εξουσιοδότηση του Δ.Σ τα πράγματα αυτά. Τέλος, ζήτησε από τον κ. δήμαρχο, να του γνωστοποιηθούν οι χρηματοδότες του γλυπτού.


 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Χρυσανθόπουλος, αφού ζήτησε και πήρε το λόγο, ρώτησε, μήπως πρέπει το θέμα να αναβληθεί για να υπάρξει πρώτα συζήτηση γι’ αυτό μεταξύ των φορέων και των πολιτών και μετά το Δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά;

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Μαγκαφάς, αφού ζήτησε και πήρε το λόγο, είπε ότι το θέμα που έθεσε ο κ. δήμαρχος, είναι, αν συμφωνούμε να συμμετέχουμε ως δήμος με τους όρους που θέλουμε σ’ αυτό το ταμείο και να γίνει συζήτηση των συλλόγων και λοιπών φορέων και να φέρουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, όχι μόνο λόγια.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήριος Δουκλιάς, αφού ζήτησε και πήρε το λόγο, είπε ότι πρέπει να στηρίξουμε την πρόταση του κ. δημάρχου με προσοχή.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος, έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος τον ζήτησε και ο οποίος, συνοψίζοντας, ανέφερε ότι, η συζήτηση στην πόλη και οι σχέσεις που πρέπει να έχει με τη Γερμανία, έχει γίνει και έχει λυθεί, από χρόνια, από την αποστολή των νέων καλαβρυτινόπουλων στη Γερμανία, το 1953, για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση, από την υποδοχή και αποδοχή των επισήμων επισκέψεων του πρέσβη της Γερμανίας από τον αείμνηστο Δήμαρχο Πάνο Πόλκα και όλους τους μετέπειτα, μέχρι σήμερα, Δημάρχους, από την αποφασισθείσα από το δημοτικό μας συμβούλιο συμμετοχή του Δήμου μας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV), από τις πολύ καλές σχέσεις που είχαμε αναπτύξει και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε με δήμους, οργανισμούς και φορείς της Γερμανίας, επ’ αμοιβαίω όφελος και εδώ να υπενθυμίσω την υποστήριξη φορέων της Γερμανίας στην κατασκευή του γηροκομείου μας (Ευαγγελική Εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας) ή του Χιονοδρομικού μας Κέντρου (Δήμος Biberach) καθώς και τις δωρεές των δύο πυροσβεστικών οχημάτων και των δύο πιάνων που έχουμε αποδεχθεί και λάβει από την πρεσβεία της Γερμανίας.

Μετά απ’ αυτά που ανέφερα και την εποικοδομητική συζήτηση που έγινε, προτείνω, η απόφαση που θα ληφθεί, να ξεκινά και να έχει ως πρώτη βασική και κύρια διάταξή της 1) Υπό τον απαράβατο, σαφή, ρητό και κατηγορηματικό όρο, ότι, δεν παραιτούμαστε, σε καμμιά περίπτωση, από τη διεκδίκηση των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων ούτε τις απεμπολούμε, ούτε τις συμψηφίζουμε με τις όποιες χρηματοδοτήσεις από το Ελληνογερμανικό Ταμείο, αλλά, συνεχίζουμε να τις διεκδικούμε, δυναμικότερα και ανυποχώρητα και παρά και ανεξάρτητα από τυχόν χρηματοδοτήσεις που θα λάβουμε από το Ταμείο αυτό, και να συνεχίζει 2) Αποδεχόμαστε και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία των προέδρων της Ελληνικής και Γερμανικής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολου Παπούλια και Γιόαχιμ Γκάουκ, για την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και 3) Να υποβάλλει ο Δήμος Καλαβρύτων προτάσεις δράσεων και έργων, όπως αυτές που, ενδεικτικά, προανέφερα, για την υποστήριξη και χρηματοδότησή τους από το Ελληνογερμανικό Ταμείο.


 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημήτριος Χουλιάρας, θέτει σε ψηφοφορία την προαναφερόμενη πρόταση του κ. Δημάρχου.

Υπέρ της πρότασης αυτής του κ. Δημάρχου, ψήφισαν δώδεκα (12) δημοτικοί σύμβουλοι, ήτοι οι κ.κ. : 1) Δημήτριος Χουλιάρας, 2) Μαγκαφάς Νικόλαος, 3) Γεωργακοπούλου Χαρίκλεια, 4) Λάππας Παναγιώτης, 5) Παναγιώτης Καυγάς, 6) Αναστασοπούλου-Πεντζιά Ανδριάνα, 7) Φλογεράς Ευθύμιος, 8) Θεοδωρακόπουλος Φώτιος, 9) Κοντογιάννης Δημήτριος, 10) Δουκλιάς Σωτήριος, 11) Καρράς Βασίλειος και 12) Χρυσανθόπουλος Αθανάσιος.

 

Δύο (2) δημοτικοί σύμβουλοι, ψήφισαν την αναβολή της συζήτησης του θέματος, ήτοι οι κ.κ.. : 1) Λεωνίδας Βασιλόπουλος και 2) Θεοφάνης Παπαγεωργίου.

 

΄Ενας (1) δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε αποχή από την ψηφοφορία, ήτοι ο κ. Βασίλειος Ασπρούλιας.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων

 

{Με ψήφους δώδεκα (12) υπέρ, έναντι μίας (1) αποχής και δύο (2) υπέρ της αναβολής}

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

 

  1. Υπό τον απαράβατο, σαφή, ρητό και κατηγορηματικό όρο, ότι, δεν παραιτούμαστε, σε καμμιά περίπτωση, από τη διεκδίκηση των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων, ούτε τις απεμπολούμε, ούτε τις συμψηφίζουμε με τις όποιες χρηματοδοτήσεις από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, αλλά, συνεχίζουμε να τις διεκδικούμε, δυναμικότερα και ανυποχώρητα και παρά και ανεξάρτητα από τυχόν χρηματοδοτήσεις που θα λάβουμε από το Ταμείο αυτό.

  2. Αποδεχόμαστε και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία των Προέδρων της Ελληνικής και Γερμανικής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολου Παπούλια και Γιόαχιμ Γκάουκ, για την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

  3. Να υποβάλλει, ο Δήμος Καλαβρύτων, προτάσεις, δράσεων, προγραμμάτων και έργων, όπως αυτές, που, ενδεικτικά, ανέφερε ο κ. Δήμαρχος, για την υποστήριξη και χρηματοδότησή τους, από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.

 

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 255/2014.

Αφού γράφτηκε, υπογράφτηκε όπως φαίνεται παρακάτω:

 

Ο Πρόεδρος Ο Δήμαρχος Τα Μέλη

 

Χουλιάρας Δημήτρης Λαζουράς Γιώργος Μαγκαφάς Νικόλαος

Γεωργακοπούλου Χαρίκλεια

Λάππας Παναγιώτης

Καυγάς Παναγιώτης

Αναστασοπούλου-Πεντζιά Ανδριάνα

Φλογεράς Ευθύμιος

Θεοδωρακόπουλος Φώτιος

Παπαγεωργίου Φάνης

Κοντογιάννης Δημήτριος

Βασιλόπουλος Λεωνίδας

Δουκλιάς Σωτήριος

Καρράς Βασίλειος

Χρυσανθόπουλος Αθανάσιος

Ασπρούλιας Βασίλειος


 


 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
14 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.