ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

γράφει ο Νικόλαος Παπαδάτος.  

Εκπαιδευτικός ΓΕΛ Καλαβρύτων- Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων

 

Πρόσφατα ανέλαβα την προεδρία του πολιτιστικού συλλόγου Καλαβρύτων μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που προέκυψε κατόπιν εκλογών και θέλω δράττομαι της ευκαιρίας αφενός να ευχαριστήσω όσους με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και αφετέρου να καταθέσω ορισμένες σκέψεις μου για τη λειτουργία του συλλόγου και τις δράσεις του.

Ο πολιτιστικός σύλλογος ιδρύθηκε το 2017 και λειτούργησε  μέχρι τώρα τμήματα παραδοσιακών και μοντέρνων χορών καθώς επίσης θεατρικό εργαστήρι με επιτυχία.

Όμως, αν θέλουμε να μιλάμε για πολιτισμό και δραστηριότητες, ανοίγεται μπροστά μας μια μεγάλη ποικιλία και πολλές δυνατότητες  που πρέπει να εξερευνήσουμε και να αναζητήσουμε τρόπους υλοποίησης.

Ο τόπος μας, ιστορικός και προικισμένος από τη φύση, έχει ανάγκη  από εκείνες τις δράσεις που θα γίνουν εφαλτήριο για μια ποιότητα ζωής διαφορετική από αυτή που βιώνουμε…

Θα αναρωτηθεί κάποιος, «καλά τα λέει ο Παπαδάτος», μπορούν όμως να αλλάξουν πράγματα, εφόσον γνωρίζουμε πως δύσκολα ο Νεοέλληνας σηκώνεται από τον καναπέ και ακόμα πιο δύσκολα συμμετέχει σε δραστηριότητες εκτός, αν έχει κάποιο παιδί παρόν στα πολιτιστικά!

Η γνώμη μου είναι, πως χρειάζεται προσπάθεια, αλλά μπορεί να διαμορφωθεί μια άλλη κατάσταση, αρκεί να υπάρξει συλλογικότητα μακριά από πολιτικές ή πολιτικάντικες πρακτικές και όλοι να πασχίζουμε για το καλό του συλλόγου και όχι για προσωπική προβολή. Εδώ δεν χωράει το εγώ αλλά το εμείς, όπως θάλεγε και ο Μακρυγιάννης.

H συστράτευση όλων στο σκοπό μας κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ, δεν περισσεύει κανείς, χρειαζόμαστε νέες προτάσεις, φρέσκα οράματα για να φτιάξουμε ένα σύλλογο που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά. Καλή η διαφύλαξη της παράδοσης και η συνεργασία με άλλους τοπικούς πολιτιστικούς αλλά πρέπει να διακτινωθεί η προσπάθειά μας σε ευρύτερο πεδίο.

Σ αυτή τη συστράτευση πρέπει να βοηθήσουν και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επιτυχημένα στα Καλάβρυτα, απευθύνομαι ιδιαίτερα σ αυτούς που υπήρξαν μαθητές-τριες μου, παρακολουθώ την προκοπή τους, χαίρομαι και ευελπιστώ πως θα βρούμε τρόπους να βοηθήσουν κι αυτοί τις δραστηριότητες του συλλόγου.

Χρειαζόμαστε νέα μέλη που μαζί με τα παλιά θα φέρουν την πνοή της νεωτερικότητας που έχουμε ανάγκη.

Κρίνουμε πως   ο Δήμος Καλαβρύτων  θα είναι αρωγός και συνεργάτης στην προσπάθειά μας και όχι  ανταγωνιστής, μέσω της Δημοτικής επιχείρησης του Σπηλαίου των Καστριών που έχει επιφορτιστεί και με τον τομέα του πολιτισμού.

Θα επιδιώξουμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το ΔΗΠΕΘΕ της ίδιας πόλης και τον πολιτιστικό οργανισμό της, θέλουμε τη συνεργασία της Περιφέρειας και άλλων φορέων, ώστε να διαμορφωθεί κουλτούρα με ιδέες, προτάσεις, απόψεις.

Τα σχολεία μας μπορούν κι αυτά να συμπορευθούν στον κοινό σκοπό μας και να εμπλακούν σε κοινές δράσεις. Θα αξιοποιήσουμε επίσης την προηγούμενη εμπειρία μας και τα πρόσωπα που έχουν βοηθήσει στο πρόγραμμα «Σχολείο και Αρχαίο Θέατρο» με τελική κατάληξη την παρακολούθηση παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο  της Επιδαύρου.

Πολιτισμός εξάλλου, εκτός των παραδοσιακών χορών, είναι το θέατρο, η Λογοτεχνία,  οι καλές τέχνες, η παραδοσιακή μας αρχιτεκτονική, η ποιότητα ζωής μέσα στην ίδια μας την πόλη, το περιβάλλον, οι επισκέψεις σε μνημεία που διασώζουν ιστορικές στιγμές του Ελληνισμού (αρχαία, μεσαιωνικά, νεώτερα), επισκέψεις σε χώρους που φυλάσσεται η πολιτιστική μας κληρονομιά κλπ.

Από διάφορες συζητήσεις που έχω κάνει, διαπιστώνω πως ο κόσμος θέλει τέτοιες δραστηριότητες, περιμένει το διαφορετικό και θα ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει.

Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα καλέσουμε σε γενική συνέλευση τα μέλη του συλλόγου μας αλλά και τους φίλους μας που δεν έχουν εγγραφεί, θα ζητήσουμε ιδέες, προτάσεις και θα αναζητήσουμε τρόπους υλοποίησης όλων των παραπάνω.

Πρέπει να ανοίξουμε το σύλλογο στον κόσμο των Καλαβρύτων, να μην είναι κλειστό club για λίγους και οι υπόλοιποι να μην υπάρχουν πουθενά. Μόνο με συλλογικές προσπάθειες θα πάμε παραπέρα, όταν ο καθένας μας βρει ένα νόημα στις δράσεις μας. Γι αυτό τον λόγο θα δημιουργήσουμε επιτροπές που θα ασχολούνται με τομείς των ενδιαφερόντων τους και θα σχεδιάζουν τις εκάστοτε δραστηριότητες.

Μέσα από αυτό το κείμενο θα ήθελα  επίσης να κάνω έκκληση στα τοπικά ΜΜΕ να αναρτούν εγκαίρως  ανακοινώσεις του συλλόγου μας και με κάθε τρόπο να προβάλλουν τις δράσεις και το έργο μας.

Τελειώνοντας αναφέρω πως το νέο Δ.Σ του πολιτιστικού συλλόγου Καλαβρύτων απαρτίζεται από τα εξής πρόσωπα:

Πρόεδρος: Παπαδάτος Νίκος
Αντιπρόεδρος: Παπαδάτου Χρυσάνθη
Γραμματέας:  Πορετσάνου  Κωνσταντίνα
Ταμίας:  Ρεκούνα  Δάφνη
Μέλη:  Γουρζέλα Μάρθα
              Μέρμηγκας  Κωνσταντίνος
               Σαμαρτζοπούλου- Θανοπούλου  Χρυσούλα

Παπαδάτος Νίκος
   Εκπαιδευτικός

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
11 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.