Αναπτυξιακά έργα στο λιμάνι Κατακόλου ενισχύουν τις υποδομές κρουαζιέρας

Ένα έργο – σημαία, αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας σε ένα λιμάνι κομβικής σημασίας για ολόκληρη των χώρα, είναι αυτό που εκτελεί η Περιφέρεια για την αναβάθμιση του λιμένα Κατακόλου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, το οποίο περιλαμβάνει την εκτέλεση λιμενικών υποδομών, τη δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών, αλλά και τη σύνδεση του λιμανιού με την Εθνική Οδό.

 

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε, σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για το σημαντικό αυτό έργο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο σημείο, όπου ο ανάδοχος ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο στην ώρα του και έτσι να καταστεί το Κατάκολο ως ένα κομβικής σημασίας λιμάνι για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

«Τα χρήματα υπάρχουν. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Εμείς αφουγκραστήκαμε την ανάγκη της περιοχής και τη σπουδαιότητα υλοποίησης αυτού του έργου και έτσι το εντάξαμε ως έργο – σημαία και πλέον το εκτελούμε. Το έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα, προκαλώντας τη λιγότερο δυνατή όχληση στη σωστή λειτουργία του λιμανιού και των κρουαζιερόπλοιων. Με τη σωστή συνεργασία από όλες τις πλευρές θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, με δικούς μας πόρους, προετοιμάσαμε και ωριμάσαμε τις μελέτες για την παράκαμψη στα Λαστέϊκα και έχουμε πρόβλεψη για την ένταξη του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο. Προχωράμε και στο τέλος, εντός χρονοδιαγραμμάτων θα παραδώσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο βοηθός Περιφερειάρχη Παναγιώτης Μπράμος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Μητρόπουλος, Παρασκευή Βεργοπούλου, Δημήτρης Κωσταριάς, Γεωργία Παπαναγιώτου – Μαρτζάκλη, οι Δήμαρχοι Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βασίλης Κανελλόπουλος, στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

«Χωρίς να υποτιμούμε καμία άλλη παραγωγική διαδικασία, για εμάς σαν Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ο τουρισμός αποτελεί την ναυαρχίδα της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο , έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε έναν ξεχωριστό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η κρουαζιέρα, με τις ιδιαιτερότητες που διαθέτει, απαιτεί ένα ξεχωριστό αναπτυξιακό πλάνο – μελέτη προκειμένου σαν Νομός να αποκομίσουμε από αυτήν τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου, με τον Δήμο Πύργου, αλλά και τους υπόλοιπους Δήμους και Φορείς του Νομού, αφού η κρουαζιέρα δεν περιορίζεται μόνο στο λιμάνι του Κατακόλου, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός Χωροταξικού Σχεδιασμού από πλευράς υποδοχής και διαχείρισης των τουριστών» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος.


 

Αυτοψία στις εργασίες του λιμένα

Η εκτέλεση των συμπληρωματικών έργων στο λιμένα Κατακόλου με α’ υποέργο την επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν καταστημάτων και β’ υποέργο την επέκταση του προσήνεμου μώλου και κεντρικού προβλήτα με κατασκευή νησίδας παραβολής, είναι συνολικού προϋπολογισμού 12.464.000 ευρώ.

Το έργο που θα παραδοθεί θα είναι ένας ασφαλής λιμένας που θα μπορεί να εξυπηρετεί και κρουαζιερόπλοια μήκους άνω των 300 μ. και ταυτόχρονα θα γίνεται καλύτερη διαχείριση – εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών που αποβιβάζονται από αυτά.


 

Δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών στο λιμάνι Κατακώλου, ένα έργο που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί κατά τη νέα προγραμματική περιόδου στα πλαίσια του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει νέα κτίρια υποδοχής, ελέγχου, αναπαλαίωση παλαιών αποθηκών, υπαίθριου θεάτρου, ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου και γενικότερα χερσαίων ζωνών.


 

Σύνδεση Κατακόλου με Εθνική Οδό

Το έργο της «Κατασκευής Οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» εντάχθηκε για συγχρηματοδότηση στο Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2007 -2013 με συνολικό προϋπολογισμό 10.898.640 ευρώ και πρόκειται για την κατασκευή νέας χαράξεως της οδού που συνδέει τον δρόμο Πύργου–Κατακόλου απευθείας με την Εθνική οδό Πατρών –Πύργου –Αρχαίας Ολυμπίας και τον βορειοδυτικό άξονα Πάτρα –Πύργος –Τσακώνα.


 

Αύριο κοινή επίσκεψη Απ. Κατσιφάρα και Κ. Πελετίδη στην Πάτρα

Να υπενθυμίσουμε πως αύριο Πέμπτη 16 Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θα πραγματοποιήσει κοινή επίσκεψη με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, στελέχη και Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπως ανακοινώθηκε ήδη, μετά την συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, στα έργα των αστικών αναπλάσεων σε Βλατερό, Γούβα, Καβουκάκι και Δασύλλιο και στην κατασκευή της διάνοιξης της οδού Κανακάρη.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί η πορεία των εργασιών και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων που παρουσιάζονται στην υλοποίηση των έργων.

Το ραντεβού έχει οριστεί στις 10 το πρωί στη συμβολή των οδών Νόρμαν και Κανακάρη.


 


 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
6 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.