Αμερικανοί μαθητές, που μαθαίνουν Ελληνικά, στα Καλάβρυτα.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ.Γιώργος Λαζουράς, υποδέχθηκε, χθες και προχθές, στα Καλάβρυτα τριάντα μαθητές (και δέκα γονείς) από τη Βόρεια Καρολίνα των Η.Π.Α., που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο “Ακαδημία Σωκράτης”.Οι περισσότεροι από τους μαθητές που επισκέφθηκαν τα Καλάβρυτα, είναι αμερικάνικης καταγωγής και στόχος των ιδρυτών του ελληνικού σχολείου είναι να μυήσουν τα παιδιά στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα και για αυτό το λόγο αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και αυτή την επίσκεψη στην Ελλάδα.

Το ελληνικό σχολείο “Ακαδημία Σωκράτης”, στη Βόρεια Καρολίνα των Η.Π.Α., όπου, φοιτούν, οι μαθητές αυτοί, είναι, δίγλωσσο (Αγγλικά και Ελληνικά), ισότιμο με τα αμερικάνικα, ενταγμένο στο εκπαιδευτικό σύστημα των Η.Π.Α. και υψηλού κύρους και οι αιτήσεις αμερικανών πολιτών για να φοιτήσουν τα παιδιά τους σ’ αυτό, είναι υπερπολλαπλάσιες των δυνατοτήτων κάλυψης και φοίτησης του σχολείου (περίπου 1000) γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των αμερικανών για τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Αντίστοιχα ελληνικά σχολεία, υπάρχουν και σε άλλες πολιτείες των Η.Π.Α..

Το ελληνικό σχολείο αυτό στις Η.Π.Α., όπως και τ’ άλλα, ιδρύθηκε από τον ομογενή Καλαβρυτινό από το Δρυμό Θεόδωρο Σπυρόπουλο, συντονιστή πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Καλαβρυτινών (Π.Ε.ΚΑ).

Η επίσκεψη αυτή των αμερικανών μαθητών, που μαθαίνουν ελληνικά γράμματα, στα Καλάβρυτα, διοργανώθηκε από το συμπατριώτη μας Θόδωρο Σπυρόπουλο, το Δήμο Καλαβρύτων, τη Γραμματέα της Παγκόσμιας ένωσης Καλαβρυτινών Μαρία Δαφαλιά – Μασσαρά και με τη συνδρομή του 2ου Συστήματος Προσκόπων της Πάτρας.

Πριν από τα Καλάβρυτα οι μαθητές αυτοί επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία, τη Ζάκυνθο και την Πάτρα.

Οι αμερικανοί αυτοί μαθητές και οι γονείς τους διέμειναν στο ξενοδοχείο “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ”, σε μια ευγενική χορηγία του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Κωνσταντίνου Δαφαλιά.

Στα Καλάβρυτα οι αμερικανοί μαθητές που μαθαίνουν ελληνικά γράμματα, ξεναγήθηκαν και επισκέφθηκαν το ιστορικό μοναστήρι και το πανελλήνιο ηρώο της Αγίας Λαύρας, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τον Τόπο Θυσίας των Καλαβρυτινών, τα ονομαστά Σπήλαια Λιμνών – Καστριών, την όμορφη Κλειτορία, το υπέροχο πλατανοδάσος και τις πηγές του Πλανητέρου, τη γραφική Κέρτεζη και το Σκεπαστό.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, για να γνωρίσουν οι μαθητές αυτοί, την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό μας, διοργάνωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, στα Καλάβρυτα μουσικοχορευτική εκδήλωση με την παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού Καλαβρύτων.

Ιδιαίτερη εντύπωση, έκανε το γεγονός, ότι, οι αμερικανοί μαθητές συμμετείχαν και χόρεψαν τους παραδοσιακούς μας χορούς.

Στο τέλος δε, της εκδήλωσης, σε μια κίνηση που συγκίνησε τους πάντες, έψαλαν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, με αφορμή αυτή την επίσκεψη των αμερικανών μαθητών, δήλωσε:

«Τα Καλάβρυτα και οι Καλαβρυτινοί, είμαστε, πάντα πρωτοπόροι και αξίζουν έπαινοι και συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία του Καλαβρυτινού συμπατριώτη μας από το Δρυμό, Θόδωρου Σπυρόπουλου να ιδρύσει ελληνικά σχολεία στην Αμερική, καθώς και στο Διευθυντή του σχολείου “Ακαδημία Σωκράτης” Χαρίλαο Περούλα.

Οι περισσότεροι, όμως, έπαινοι και τα συγχαρητήρια, αξίζουν στους αμερικανούς που σπεύδουν και στέλνουν τα παιδιά τους στα ελληνικά αυτά σχολεία και στην “Ακαδημία Σωκράτης” καθώς και στα ίδια τα παιδιά που μαθαίνουν τα ελληνικά γράμματα και ψάλλουν, με συγκινητικό τρόπο, τον Εθνικό μας Ύμνο.

Έτσι, όπως έλεγε και ο Ισοκράτης “Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας”.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, υποστηρίζει και ενισχύει αυτή την εθνική και πατριωτική πρωτοβουλία, μαζί με την Παγκόσμια Ένωση Καλαβρυτινών και το 2ο Σύστημα Προσκόπων της Πάτρας και συμβάλλει, ώστε τα παιδιά αυτά να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία μας, την παράδοση και τον πολιτισμό μας».

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.