Η Αγία Βαρβάρα πολιούχος των Ρωγών

Γράφει ο Θεόδωρος Αντωνόπουλος για το kerpini.blogspot.gr

Η Εκκλησία της πυρπολήθηκε 4 ημέρες μετά την εορτή της (8 Δεκεμβρίου 1943) από τους Γερμανούς. Μαζί κάηκαν και μερικοί κάτοικοι που είχαν εγκλωβιστεί εκεί μέσα.

Ξαναχτίστηκε σε 6-7 χρόνια, με έρανο που έγινε μεταξύ των μαθητών 6-ταξίων Γυμνασίων της 15ηςΕκπαιδευτικής Περιφερείας, δηλαδή Αχαΐας και Ηλείας. Ο έρανος έγινε με ενέργειες του Ευσεβίου Κηπουργού από τους Ρωγούς, ο οποίος τότε ήταν Γυμνασιάρχης στα Καλάβρυτα. Αργότερα χειροτονήθηκε Υποδιάκονος. 

Τα εγκαίνια έγιναν το 1950. Είχαν έρθει αντιπροσωπείες από όλα τα Γυμνάσια που συμμετείχαν στον έρανο. Ερχόντουσαν με τον Οδοντωτό μέχρι τη Στάση Κερπινής και από κει με τα πόδια μέχρι το χωριό. Είχα πάει και εγώ, 6 χρονών,  στα εγκαίνια και θυμάμαι τους γυμνασιόπαιδες με τις σημαίες των σχολείων τους, και τα πηλίκια με την κουκουβάγια. Οι συνοδοί τους καθηγητές είχαν φέρει και μεγάλα κοφίνια, σαν αυτά του τρύγου και είχαν μέσα σάντουιτς που τα μοιράσανε στους μαθητές μετά τη λειτουργία. Πλησίασα να δω τί είναι και μου έδωσαν και μένα ένα. Τότε έφαγα για πρώτη φορά σάντουιτς.

Τα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε να πηγαίνει κάθε χρόνο της Αγίας Βαρβάρας στους Ρωγούς, η Ε΄ τάξη – αντίστοιχη της Β΄ Λυκείου – του Γυμνασίου Καλαβρύτων.

Ο πατέρας μου όσο ήταν εκεί, όταν έβγαζε τα «Αγια» κατά τη Μεγάλη Είσοδο, ανέπεμπε δέηση  «Υπέρ υγείας των Καθηγητών και Μαθητών της 15ης Εκπαιδευτικής Περιφερείας».

Μέχρι να χτιστεί η Αγία Βαρβάρα, οι λειτουργίες γινόντουσαν στον Άγιο Αθανάσιο, την μικρή εκκλησία που είναι πιο κει από την πλατεία. Στην Ενορία αυτή υπηρέτησε ο πατέρας μου από τον Νοέμβριο 1944 μέχρι τον Δεκέμβριο 1960.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.