Άγγελος Τσιγκρής: «Ζοφερή προβλέπεται η επόμενη σχολική χρονιά…»

Με αφορμή τα κενά στα σχολεία που υπολογίζονται γύρω στα 25.000 για την επόμενη σχολική χρονιά, ο Αχαιός δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζοφερό προβλέπεται το μέλλον της επόμενης σχολικής χρονιάς, με τα κενά στα σχολεία να υπολογίζονται γύρω στα 25.000.

Οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών έχουν καθυστερήσει και στο υπουργείο Παιδείας βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι "ζυμώσεις" για την εύρεση τρόπου υλοποίησης των ελάχιστων μόνιμων προσλήψεων που έχει εξαγγείλει η ηγεσία για το σχολικό έτος 2015-2016.

Ο ακριβής αριθμός δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, με τις προσλήψεις να μην ξεπερνούν (σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις) τις 3.500 για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (σ.σ.: στόχος είναι να καλυφθούν από τον παραπάνω αριθμό κενά στην ειδική αγωγή αλλά και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση).

Οι διαδικασίες για τις μόνιμες προσλήψεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ ακόμα, παρά τις δύο συναντήσεις που έχουν γίνει με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και των ομοσπονδιών, δεν έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη, δεσμευτική, απόφαση του ΣτΕ, κρίθηκε αντισυνταγματική η αναλογία 60% (από διαγωνισμό ΑΣΕΠ) και 40% (προϋπηρεσία) για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, απόφαση που δεν φαίνεται να συμμερίζονται απόλυτα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Η ΟΛΜΕ στην πρότασή της που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ζητάει τον άμεσο διορισμό των επιτυχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ που διενεργήθηκε το 2008 (πρόκειται για περίπου 500 εκπαιδευτικούς) αλλά και το 40% από τους πίνακες 30μήνου-24μήνου, ενώ για την κάλυψη των υπόλοιπων θέσεων προτείνει η επιλογή να γίνει από πίνακα συνολικής προϋπηρεσίας, στον οποίο θα έχει αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία αναπληρωτών και ωρομισθίων από το 2010.

Η πολιτική μας για την Παιδεία πρέπει να βασίζονται στη συνεννόηση των κοινωνικών δυνάμεων, στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, στη συναίνεση.

Δεν πρέπει να περιορίζεται προγραμματικά στα όρια μιας τετραετίας. Αντίθετα, θα πρέπει να διαμορφώνει την προοπτική ολόκληρης της νέας γενιάς και οι πολιτικές δεν πρέπει να γνωρίζουν κομματικά σύνορα, ιδεοληψίες και φανατισμούς»._

 

 

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη. 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.