Άγγελος Τσιγκρής: «Oι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία, δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτοί...»

Με αφορμή τις πιέσεις και τη δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, ο Αχαιός δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κοινωνική ένταση και έντονη ανασφάλειας προκαλεί η ανακίνηση του ζητήματος της άρσης της προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.

Η ανακίνηση μιας τέτοιας συζήτησης μπορεί να έχει δυσμενέστατη επίδραση στην μέση Ελληνική οικογένεια, στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνική συνοχή.

Το μετρό της αναστολής πλειστηριασμών προστάτευσε μέχρι σήμερα χιλιάδες δοκιμαζόμενες, από την κρίση, οικογένειες και διασφάλισε τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ενός στοιχειώδους επιπέδου διαβίωσης.

Να σημειωθεί ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών στη χώρα μας αφορά κατοικίες έως 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία, χωρίς άλλου είδους κριτήρια εισοδήματος ή οικογενειακής κατάστασης.

Η Ισπανία, μια χώρα με ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό κοντά στο 80% πρώτη βρέθηκε μπροστά στη λαίλαπα των πλειστηριασμών πριν από τρία χρόνια. Με την ανεργία τότε στο 26,2% πάνω από 400.000 κατοικίες κατασχέθηκαν, ενώ 50.000 πλειστηριασμοί έγιναν μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Το τραγικότερο όλων, όμως, ήταν πως εξελίχθηκαν σε επιδημία οι αυτοκτονίες πολιτών που οδηγήθηκαν σε εξώσεις από τα σπίτια τους. Τα ισπανικά ΜΜΕ όλο αυτό το διάστημα περιέγραφαν ασύλληπτες καταστάσεις. Οικογένειες που τους έκαναν έξωση ζούσαν στις εισόδους των πολυκατοικιών, άλλες εξελίσσονταν σε καταληψίες στέγης για να βγάλουν το χειμώνα, ενώ για πρώτη φορά υπήρξαν άστεγοι που ζουν -μέχρι και σήμερα- σε γέφυρες και σε οικοδομές.

Στην Ελλάδα η ιδιοκατοίκηση φθάνει στο 70%, ενώ οι καταγεγραμμένοι άστεγοι είναι περίπου 20.000.

Αν αύριο αφήνονταν -χωρίς καμία άλλη κοινωνική ρύθμιση- ελεύθεροι οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικίας, θα "έβγαιναν στο σφυρί" 110.000 ακίνητα μονομιάς!

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν το αντέχει η λογική, αλλά και τα στοιχειώδη συναισθήματα του ανθρωπισμού μας...»._

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.