Άγγελος Τσιγκρής: «Ευκαιρία το Brexit για να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες...»

Με αφορμή τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία και την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμη αν σήμερα ξημέρωσε μια καλή ή κακή ημέρα για την Ευρώπη, αλλά μπορούμε να το εκτιμήσουμε αυτό όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Θα περάσει αρκετός χρόνος να αντιληφθούμε τις συνέπειες για τη Βρετανία και την Ευρώπη.

Αν ταρακουνηθεί η ΕΕ και επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, στην αλληλεγγύη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, θα μιλάμε για μια καλή ημέρα γιατί τότε οι Βρετανοί θα έχουν καταφέρει να ξυπνήσουν την Ευρώπη, ώστε να επιστρέψει στις ράγες των ιδεωδών που αποτέλεσαν τον πυρήνα της ιδρυτικής της διακήρυξης.

Αντίθετα, αν επικρατήσουν οι ανταγωνισμοί και οι εθνικιστικές κορώνες, τότε η σημερινή μέρα θα είναι κακή για την Ευρώπη.

Η προσπάθεια της Γερμανίας να επικυριαρχήσει στην Ευρώπη με οικονομικό τρόπο ενοχλεί όλους τους Ευρωπαίους. Η αλαζονεία του Βερολίνου οδηγεί στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να ελπίζω ότι σήμερα είναι μια καλή μέρα. Μια μέρα έντονου προβληματισμού, η ώρα μηδέν για την έναρξη διαλόγου για την επιστροφή στις ρίζες, ημέρα περισυλλογής για τη σκληρή πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στους Ευρωπαίους πολίτες και οδήγησε σε υψηλά ποσοστά ανεργίας, σε μια Ευρώπη ανισοτήτων, μακριά από την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.

Επειδή οι Βρετανοί αποφάσισαν Brexit, δεν σημαίνει ότι η Βρετανία θα εξέλθει αυτόματα από την ΕΕ, μιας και όπως προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος δύο ετών για να γίνει αυτό.

Δεν αποκλείετε στο διάστημα αυτό να υπάρξουν αλλαγές και να βρεθεί τελικά μια ειδική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία. Όλα είναι ανοιχτά, σημασία έχει αυτό το σοκ να επιδράσει θετικά για την Ευρώπη και τους λαούς της...»._

____________________

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη. 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
11 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.