Αδυναμία Λαζουρά στο Δ.Σ....και εκκρεμότητα για τα λύματα της Λυκούριας Καλαβρύτων

Υγειονομική βόμβα σε πλήρη εξέλιξη αποτελούν τα λύματα σε ένα από τα μεγαλύτερα χωρία του Δήμου Καλαβρύτων.Αμέλεια πολλών δεκαετιών έχει δημιουργήσει στην Λυκούρια μια ασφυκτική ατμόσφαιρα τόσο από πλευράς νομιμότητας όσο και από πλευράς ασφάλειας της υγείας των μόνιμων αλλά και των περιστασιακά κατοικούντων στο χωριό.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο έγινε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα διότι αυτή τη στιγμή, σε ότι αφορά την υποδοχή των λυμάτων ακολουθούνται εντελώς ανορθόδοξοι τρόποι.

Δύο χώροι υποδοχής, ο ένας εντός του χωριού και ένας εκτός, οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν καμιά μα καμιά από τις προδιαγραφές που απαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις και έτσι υπάρχει προφανής κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.

Προηγούμενες υποδείξεις και ούτε καν αποφάσεις Νομαρχών ,από την δεκαετία του 1980 και μετά έδιναν μια επιδερμική και ανεύθυνη λύση στο πρόβλημα. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι τα παραγόμενα λύματα, ενώ υπάρχει δίκτυο αλλά χωρίς αποδέκτη ,να απορρίπτονται σε μία φυσική ''τρύπα'' μέσα στο χωριό και ένας δεύτερος αγωγός που πρόσφατα προεκτάθηκε κατά κάποια μέτρα να τα οδηγεί σε παρακείμενο χωράφι. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η κατάσταση από πλευράς υγιεινής είναι απλά, επικίνδυνη.

Η πρόταση της δημοτική αρχής ήταν να σφραγιστούν οι αγωγοί που οδηγούν στους πρόχειρους αποδέκτες και να υποχρεωθούν όλες οι κατοικίες με δικά τους έξοδα να κατασκευάσουν βόθρους.

Η αντιπολίτευση στάθηκε απέναντι σε μια πρόταση η οποία ενδεχομένως θα δημιουργούσε πιθανές ποινικές ευθύνες σε ότι έχει να κάνει με το πρόσφατο τουλάχιστον παρελθόν ( ύπαρξη και προέκταση υπαίθριου αγωγού,μη ύπαρξη σχετική αδείας κ.α' ) με αποτέλεσμα να τεθούν προς ψήφιση εκτός από την πρόταση του Δημάρχου και τρεις ακόμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δια μέσου του κ. Λ. Βασιλόπουλου κατατέθηκε και εγγράφως και ήταν η ακόλουθη : '' παρανόμως και κακώς λειτουργούσαν οι αγωγοί,κακώς και παράνομα επεκτάθηκαν και πρέπει να γίνουν ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας''. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια και δείχνει την επιθυμία να κρατηθούν αποστάσεις από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν να κλιθούν άμεσα οι αρμόδιες αρχές οι οποίες να υποδείξουν τις απαιτούμενες ενέργειες.

Για μια ακόμα φορά μέσα στο έτος του νέου Δ.Σ δεν υπερψηφίστηκε πρόταση του κ. Λαζουρά. Λίγο οι απουσίες των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Λαζουρά, λίγο οι επιφυλακτική στάση των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα ισορροπίας.

Η πρόταση του Δημάρχου έλαβε 9 ψήφους η πρόταση Κατσικόπουλου 5 ,η πρόταση Κούκιου 3 και η πρόταση Δουκλιά 1 φήφο.

Συμπέρασμα 9 υπέρ και 9 κατά.

Το ενδιαφέρον τόσο του κ.Κοντογιάννη όσο και του κυρίου Λαζουρά για γρήγορο και συνοπτικό κλείσιμο του αποχετευτικού προβλήματος στην Λυκούρια σκόνταψε στις δημοκρατικές διαδικασίες του Δημοτικού συμβουλίου.

Απόφαση δεν πάρθηκε, ο κίνδυνος παραμένει και η υποχρέωση της Δημοτικής αρχής να εφαρμόσει τα νόμιμα είναι πάντα παρούσα

Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.